امید محمدی; بازار: رقابت ماموت برای همکاری با شرکت خودروسازی چری در کشور را می توان به عدم وجود استراتژی و سیاست صحیح صنعتی نسبت داد. خطر «چینی شدن» صنعت خودرو و شتاب شرکت های خودروسازی فاقد دستاوردهای صنعتی در تولید محصولات سواری نشان از سود بردن از بازار ملتهب خودرو به جای ارتقای این صنعت دارد. «تنوع» عرضه خودرو می تواند به آرامش بازار کمک کند، اما تعدد پلت فرم ها و افزایش رقبا برای همکاری با «چری» باعث افزایش «وابستگی» صنعت و بازار به این برند چینی می شود. بازار خودروی کشور باید با دریافت امتیازاتی مانند انتقال فناوری، سرمایه گذاری و توسعه پلت فرم با داخلی سازی قطعات در اختیار چینی ها قرار گیرد. در غیر این صورت خودروسازان داخلی نیز باید با اتخاذ استراتژی مشابه «موضع گیری صنعت خودروی اروپا» در قبال چینی ها، همکاری «ماموت» و رقابت این شرکت برای تعامل با «چری» را به لطف اله سیاهکالی بررسی کنند. عضو کمیسیون صنایع و معادن شورای اسلامی. ما صحبت کردیم؛
* گروه ماموت در ماه های پایانی سال گذشته با گروه خودروسازی چری همکاری داشته است، با توجه به اینکه «چری» دو شریک تجاری در ایران دارد، این همکاری را چگونه ارزیابی می کنید؟
این مسائل مربوط به سیاست های صنعتی در کشور است. متاسفانه دولت فعالیت نظارتی خود را رها کرده و وارد بحث تولید خودرو شده است. بنابراین می بینیم که «ماموت» برای همکاری با یک برند «چینی» با دو شرکت دیگر رقابت می کند. این موضوع می تواند باعث سوء استفاده این برند چینی از بازار خودروی کشور شود که نتیجه آن نارضایتی مشتریان، عرضه بی کیفیت خودرو و ورود نامناسب به پلت فرم است. عدم توجه به این مسائل به مردم و کشور آسیب می زند، من معتقدم اجرا و تولید باید توسط بخش خصوصی انجام شود و وزارت امنیت فقط باید نظارت کند.
رقابت سه شرکت خودروسازی کشور برای همکاری با چری نباید زمینه سوء استفاده و افزایش قیمت را در بازار توسط سازندگان خارجی یا داخلی فراهم کند.
* به بحث ورود پلتفرم جدید «گروه ماموت» به صنعت و بازار خودرو کشور اشاره کردید. به نظر شما آیا این موضوع می تواند تنوع محصول را ایجاد کند؟
تعدد پلت فرم ها سیاست اشتباهی برای صنعت خودرو و بازار کشور است، شرکت خودروسازی «کیا» با یک پلت فرم اما با تعدد تولید محصول در اکثر بازارهای جهانی حضور دارد. لازم به ذکر است رقابت سه شرکت خودروسازی کشور برای همکاری با چری نباید زمینه سوء استفاده و افزایش قیمت را در بازار توسط سازندگان خارجی یا داخلی فراهم کند.
ما طرفدار واگذاری سهام دولت در صنعت خودرو نیستیم. بلکه مدیریت باید به بخش خصوصی سپرده شود. به عبارت بهتر، دولت در شرکت های بزرگ خودروسازی «یک کرسی» دارد و باید تصمیم بگیرد که آن را در امور تولید و عرضه خودرو راه اندازی کند.
* پیش از این به موضوع اجرا و تولید توسط بخش خصوصی در صنعت خودرو اشاره کردید، نظر شما درباره خصوصی سازی صنعت خودرو کشور چیست؟
تولید خودرو باید طبق شعار امسال باشد که مقام معظم رهبری فرمودند; «تولید جهشی با مشارکت مردمی» باید به بخش خصوصی واگذار شود. تحقق این شعار منوط به ورود بخش خصوصی به تولید در صنعت خودرو است. ما طرفدار واگذاری سهام دولت در صنعت خودرو نیستیم. بلکه مدیریت باید به بخش خصوصی سپرده شود. یعنی دولت در شرکت های بزرگ خودروسازی «یک کرسی» دارد و باید تصمیم بگیرد که آن را در امور تولید و عرضه خودرو راه اندازی کند. اگر دولت قانون ساماندهی صنعت خودرو را به درستی اجرا کند، وضعیت صنعت خودرو بهتر خواهد شد.
* برنامه واردات خودرو در سال گذشته آنطور که باید محقق نشد، به نظر می رسد نگرانی هایی در مورد واردات هم وجود دارد، آیا واردات می تواند کیفیت را بهبود بخشد؟
با ورود خودروهای وارداتی به بازار، تولید خودرو در کشور متوقف نمی شود. واردات خودرو در دوران طلایی خود 10 درصد از سهم تولید خودروسازان را به خود اختصاص می داد و این روند امسال نیز ادامه خواهد داشت. واردات خودرو می تواند منجر به ارتقای کیفیت و رقابت در بازار خودرو شود، تولید نباید بر واردات اولویت داشته باشد یا برعکس.
* چرا بیشترین حجم واردات خودرو بر روی محصولات چینی متمرکز شده و آیا سامانه یکپارچه فروش عرضه خودروهای وارداتی حذف می شود؟
واردات خودروهای چینی با حجم بالا به کشور اشتباه است و باید بین سایر برندهای خارجی و چینی تنوع و تعادل محصول ایجاد شود. عرضه و تقاضا باید عامل اصلی تنظیم بازار باشد، با توجه به اینکه در قانون به واردات خودرو توسط افراد نیز اشاره شده است، محصولات وارداتی نباید در سامانه یکپارچه فروش عرضه شوند. در اینجا باید اشاره کنم که در صورت عدم رعایت قانون واردات، شورای اسلامی دولت را ملزم به پاسخگویی می کند.
گفتگو در مورد این post