به گزارش بازار، شادی مالکی روز سه شنبه افزود: برقی شدن خودروها و تاکسی ها یک طرح ملی است که از سوی دولت در دستور کار قرار گرفت و در این راستا با وزارت حراست و خودروسازان داخلی در خصوص موضوع واردات خودروهای برقی از سوی دیگر شهرداری تهران اقدام به واردات خودروهای برقی کرده است.
وی ادامه داد: امسال شاهد واردات 25 هزار دستگاه خودروی سدان برقی، 2 هزار و 500 دستگاه تاکسی برقی، 10 هزار دستگاه وانت برقی و 27 هزار و 500 دستگاه خودروی برقی از طریق خودروسازان داخلی طی توافق با وزارتخانه های ایمنی و در مجموع خواهیم بود. نزدیک به 60 هزار خودروی برقی وارد ناوگان حمل و نقل عمومی تهران شد.
به گفته مالکی، از هفته گذشته برای نزدیک به 10 هزار خودرو با خودروسازان داخلی قرارداد بسته ایم و 1000 خودرو هم اکنون در تهران هستند. این خودروها پلاک ملی دریافت کرده اند و در صف دریافت پلاک تاکسی هستند.
وی تاکید کرد: خودروهای وارداتی استانداردهای لازم را از مراجع ذیربط دریافت کرده اند و از چند روز آینده ثبت نام تاکسیرانانی که خودروهای تردد کرده اند را آغاز خواهیم کرد.
ملکی یادآور شد: به ازای هر خودروی فرسوده یک تاکسی برقی تعویض می شود و به محض دریافت پلاک تاکسی، این خودروها فعال می شوند و حتی مسیر آنها نیز مشخص شده است.
وی درباره قیمت تاکسی برقی نیز گفت: قیمت آن از سوی سازمان پشتیبانی و وزارت حراست اعلام می شود اما بر اساس نوع خودرو بین یک میلیارد تا یک میلیارد و 300 میلیون تومان متغیر است.
رئیس سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی شهر تهران افزود: از طریق شهرداری و انعقاد قرارداد با صندوق کارآفرینی امید با کارمزد کم و بازپرداخت پنج ساله تسهیلاتی برای رانندگان در نظر گرفته ایم و از طریق ماده 12 نیز یارانه از سوی شهرداری تعلق می گیرد. دولت که قیمت خودروها برای رانندگان تاکسی معقول شود.
ملکی درباره جایگاه های شارژ خودروهای برقی نیز افزود: در حال حاضر 15 جایگاه در تهران با 74 نازل داریم و تا پایان امسال 930 نازل دیگر در قالب 96 جایگاه نصب می شود.
وی درباره خدمات پس از فروش خودروهای برقی نیز تاکید کرد: خودروسازان متعهد شده اند که به ازای هر 330 خودرو یک واحد تعمیر داشته باشند ضمن اینکه نرخ کرایه نیز بر اساس صورت حسابی که به شورای شهر ارسال می شود تعیین می شود.
80 هزار تاکسی در تهران فعال است که نیمی از آنها فرسوده هستند.
گفتگو در مورد این post