به گزارش بازار، مدیرعامل سازمان سرمایه گذاری خارجی در پاسخ به دلایل افزایش ورودی سرمایه در سال های اخیر اظهار داشت: قبل از صدور مجوز سرمایه گذاری نیاز به یک سری مجوزهای اولیه مانند جواز تاسیس و یک پروانه بهره برداری در تعامل نزدیک با دستگاه ها، این فرآیندها آسان شد و زمان صدور مجوزهای اولیه را کوتاه کردیم.
وی ادامه داد: در فرآیند صدور مجوز سرمایه گذاری افزایش جلسات هیات سرمایه گذاری را در دستور کار قرار داده بودیم. علاوه بر جلسه هیات مدیره سرمایه گذاری خارجی که هر ماه برگزار می شد، چندین جلسه فوق العاده هیات مدیره نیز برگزار شد. بنابراین رسیدگی به طرح ها و تسریع در صدور مجوز اولیه صف را کوتاه کرده است.
کدهی ادامه داد: دلیل دیگر یک سری سیاست های دولت برای بهبود شرایط و بسترهای جذب و ورود سرمایه های خارجی بود. از جمله ایجاد تنوع در کانال های سرمایه گذاری خارجی. این تغییر از طریق سیستم های بانکی و افزودن برخی اقلام سرمایه جدید بوده است. به عنوان مثال در مورد طلا و فلزات گرانبها توانستیم مصوبه هیئت وزیران را بگیریم و به لیست اقلام سرمایه اضافه شدند.
مدیرعامل سازمان سرمایه گذاری خارجی در ادامه بیان کرد: دلیل دیگر شناسایی، احصا و معرفی فرصت های سرمایه گذاری در کشور بود. یعنی سعی کردیم متقاضیان سرمایه گذاری خارجی را یک قدم جلوتر ببریم. از جمله توانمندی و مهارت مراکز خدمات سرمایه گذاری در استان ها ارتقا یافته است. یعنی بازوهای اجرایی را در استان ها فعال کردیم تا متقاضیان مجبور نباشند روی سازمان سرمایه گذاری خارجی تمرکز کنند، بلکه بتوانند خدمات اولیه را در استان ها دریافت کنند. ما فاز اول اطلس سرمایه گذاری را ایجاد کردیم. زمانی که متقاضی تصمیم به سرمایه گذاری در پروژه ای می گیرد نیاز به مطالعات امکان سنجی و … دارد که علاوه بر این موارد به یک سری اطلاعات تحت عنوان اطلاعات مکان نقشه ها نیز نیاز است.
وی بیان کرد: مجموعه این عوامل در کنار پیام های مثبت و برگزاری سمینارها و شرکت در سمینارهای بین المللی در جذب و تشویق سرمایه گذاری به ویژه ایرانیان مقیم خارج از کشور موثر بوده است.
کدهی در پاسخ به میزان سرمایه گذاری در 10 سال گذشته گفت: در سال 2013، 264 میلیون دلار، در سال 1393، 866 میلیون دلار، در سال 1394، یک میلیارد و 682 میلیون دلار، در سال 1395، 2 میلیارد و 631 میلیون دلار. در سال 1997، 825 میلیون دلار، در سال 1998، یک میلیارد و 103 میلیون دلار، در سال 1999، یک میلیارد و 803 میلیون دلار، در سال 1400، 2 میلیارد و 199 میلیون دلار، در سال 1401، 4 میلیارد و 193 میلیون دلار. دلار و در سال 1402 مبلغ 5 میلیارد و 531 میلیون دلار سرمایه گذاری مصوب و معتبر شد.
وی در پاسخ به اینکه چه کشورهایی بیشترین حجم سرمایه ورودی را در دولت سیزدهم داشته اند، گفت: روسیه، چین، امارات متحده عربی، ایرانیان مقیم خارج از کشور، ترکیه، عراق، افغانستان، هند و عمان از مهم ترین کشورهایی بودند که در کشور ما سرمایه گذاری کرده است. اما در سال 1402 چینی ها بیشترین میزان سرمایه خارجی ورودی به کشور ما را داشتند.
کدهی گفت: جذاب ترین بخش های سرمایه گذاری از نظر تعداد سرمایه گذاری انجام شده عبارتند از: صنعت، کشاورزی، خدمات، ساختمان، آب، برق و گاز، حمل و نقل، ارتباطات و معدن. اگر هماهنگی خود را با دستگاه های زیرمجموعه افزایش دهیم و مشوق های هدفمند برای جذب سرمایه گذاری اعمال کنیم و موانع موجود (از جمله موانع نرخ ارز و صادرات) را برطرف کنیم، به نظر می رسد حتی از سال 1402 بتوانیم میزان سرمایه گذاری خارجی را افزایش دهیم.
وی در پاسخ به مهم ترین موانع سرمایه گذاری خارجی در کشور اظهار داشت: کندی صدور مجوزهای اولیه، عدم تسلط و اشراف دستگاه اجرایی بر مسائل تامین مالی خارجی، تفاوت نرخ ارز ETS و نرخ بازار آزاد، برخی محدودیت های صادراتی، شناسایی تفاوت تجارت و سرمایه گذاری از مهم ترین موانع موجود است که با رفع آنها می توان شاهد افزایش جذب سرمایه های خارجی در کشور بود.
گفتگو در مورد این post