گروه بازار، آب و انرژی: کاهش جهانی قیمت متانول بسیاری از تولیدکنندگان متانول را در حاشیه زیان قرار داده است. آنها نرخ های فعلی خوراک را نپذیرفته اند و می خواهند تخفیف های قیمتی ارائه دهند. این مطالبه ای است که چند ماهی است در شورای کمیسیون اقتصادی دولت در حال بررسی است. آن طور که مرتضی شهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در روزهای پایانی اسفندماه اعلام کرد، این پیشنهاد در کمیسیون اقتصادی مجلس تصویب شد اما فریبرز کریمایی قائم می گوید این آیین نامه هنوز نهایی نشده است.
ماجرای تنظیم تخفیف های پلکانی متانول سازان چیست؟
تنظیم تخفیف های پلکانی چیز جدیدی نیست، اما آن طور که قائم مقام انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی به بازار گفت، در سال های گذشته چندان کاربردی نبود و به همین دلیل قرار شد در بند 4 بند 4 اصلاحاتی انجام شود. الف از ماده 1 آیین نامه ماده 2. .
بر اساس آنچه در بخش مربوط به تخفیف های در نظر گرفته شده برای نرخ خوراک پتروشیمی ها ذکر شد، متانول سازانی که در بخش هایی مانند بنزین یا الفین ها سرمایه گذاری می کنند، می توانند از تخفیف های پلکانی برای خوراک خود بهره مند شوند. این آیین نامه در شرایطی در دستور کار دولت قرار گرفته است که کشور با کمبود شدید بنزین مواجه است و برای جبران این کمبود اقدام به واردات و تولید سوخت های بی کیفیت کرده است.
به گفته وی، بر اساس آنچه در این بند آمده، متانولسازانی که در بخشهایی مانند بنزین یا الفین سرمایهگذاری میکنند، از تخفیفهای پلکانی برای خوراک خود بهرهمند میشوند.
این آیین نامه در شرایطی که کشور با کمبود شدید بنزین مواجه است در دستور کار دولت قرار گرفته و برای جبران این کمبود اقدام به واردات و تولید سوخت های بی کیفیت کرده است. بر اساس آمارهای موجود ظرفیت تولید بنزین در کشور حدود 110 میلیون لیتر است و این در حالی است که مصرف بنزین در ایام نوروز رکورد 153 میلیون لیتر را شکسته است.
اما سوال اینجاست که آیا تخفیف های در نظر گرفته شده برای نرخ خوراک متانول سازان آنقدر جذاب است که آنها را به سرمایه گذاری در این مناطق تشویق کند؟
کریمی در پاسخ به این سوال می گوید: بی شک تخفیف های در نظر گرفته شده از جذابیت بالایی برخوردار است. اما مشکل اینجاست که برخی واحدهای متانول امکان سرمایه گذاری ندارند. به همین دلیل بهتر است دولت چنین امکانات و شرایطی را برای کسانی که قصد انجام چنین اقدامی را با مشارکت واحد دیگری دارند فراهم کند.
295 دلار آخرین قیمت متانول
جالب است بدانید همین چند روز پیش بود که پلت آخرین قیمت متانول CFR چین که مقصد اصلی صادرات ایران است را 295 دلار اعلام کرد. جالب است بدانید قیمت ها نسبت به هفته گذشته حدود 5 دلار کاهش نشان می دهد. CFR کره جنوبی 345 دلار، CFR هند حدود 288 دلار، FOB روتردام 339 دلار و FOB آمریکا 346 دلار است.
سهم ایران از بازار جهانی متانول رقم قابل توجهی است و کشورمان یکی از بازیگران اصلی این صنعت محسوب می شود. ظرفیت تولید متانول کشور در سال های اخیر از حدود 5 میلیون تن به بیش از 14 میلیون تن در سال افزایش یافته است. در حال حاضر ظرفیت اسمی تولید متانول در ایران نزدیک به 14 میلیون تن در سال است. به گفته مرتضی شهمیرزایی متولی صنعت پتروشیمی کشور در سال 1404 ظرفیت تولید سالانه متانول ایران به 23 میلیون تن می رسد. در این میان بسیاری از کارشناسان از تامین خوراک این واحدهای پتروشیمی ابراز نگرانی می کنند.
گفتگو در مورد این post