بر اساس گزارش های بازار، شاخص مدیران خرید (PMI) که در کشورمان توسط مرکز تحقیقات اتاق بازرگانی ایران با عنوان شامخ منتشر می شود، در پنجاه و چهارمین دوره مورد بررسی به 55.79 رسیده است که بالاترین رقم برای دوره 10 ماهه منتهی به مارس 1402.
در این گزارش که حاصل بررسی بنگاه های اقتصادی شرکت کننده در طرح است، شاخص میزان فعالیت های تجاری و شاخص قیمت خرید مواد اولیه یا تجهیزات خریداری شده به بالاترین ارقام 10 ماهه رسیده است. بیشترین ارزش 3 ماهه مربوط به شاخص بهای فروش کالا و خدمات بوده است.
در اسفندماه شاخص فروش کالا یا خدمات با سرعت نسبتاً سریعتری نسبت به ماه های قبل افزایش یافت و به اوج 10 ماهه رسید و از آنجایی که بخشی از افزایش فروش مربوط به موجودی انبار بود، شاخص موجودی کالای نهایی در انبار بود. یا کار در حال پیشرفت به کمترین مقدار در 12 ماه کاهش یافته است.
نکته قابل توجه در گزارش شماخ، اظهارنظر بنگاههای اقتصادی مبنی بر نامشخص بودن شرایط اقتصادی و سیاسی و ناتوانی در برنامهریزی کوتاه مدت است که همزمان با تعطیلات فروردین ماه، منجر به سقوط شاخص انتظارات از فعالیت اقتصادی شد. در ماه آینده، آن را به پایین ترین سطح در 12 ماه گذشته رساند. در کل سال به 1402 رسیده است.
یافته های این گزارش حاکی از آن است که افزایش نرخ ارز موجب افزایش هزینه های تامین مواد اولیه شده و شرکت ها برای جبران تورم نهاده ها مجبور به افزایش قیمت فروش خود هستند. از آنجایی که بخشی از فروش از موجودی انبار است، انتظار می رود تورم در ماه های آینده افزایش یابد. افزایش شدید نااطمینانی ها و انتظارات سیاسی-اقتصادی، شرایط را برای ماه های آینده غیرقابل پیش بینی کرده و برنامه ریزی را برای شرکت ها دشوار کرده است.
آخرین نظرسنجی انجام شده نشان می دهد که شاخص مدیران خرید کل اقتصاد در اسفندماه 55.79 بوده و نسبت به ماه قبل اندکی افزایش یافته و به بالاترین مقدار در 10 ماه گذشته از خرداد رسیده است. بهبود شاخص به این دلیل است که پس از چندین ماه رکود، با توجه به روند پایان سال و مورد انتظار، بهبودی در فعالیت بنگاهها مشاهده میشود، اما با توجه به افزایش نرخ ارز، عدم قطعیت در بین مشاغل با توجه به فعالیت در ماه های آینده افزایش یافته است.
شاخص فعالیت های تجاری در اسفندماه (60.41) ثبت شد و بالاترین مقدار 10 ماهه از خردادماه را به ثبت رساند، طبق روال اسفند هر سال افزایش شاخص فعالیت های تجاری با سرعت بیشتری نسبت به بهمن ماه افزایش یافت.
شاخص اشتغال و اشتغال نیروی انسانی (97/50) پس از دو ماه کاهش متوالی در محدوده خنثی 50 قرار گرفته است. تورم بالا و فشارهای مداوم هزینه های زندگی باعث عدم تمایل نیروی کار به کار در سطوح دستمزد فعلی شده است که باعث کاهش سطح اشتغال شده است. کار آورده است.
از نظر قیمت تمام شده، در اسفند ماه، قیمت نهاده های کسب و کار در ده ماه گذشته افزایش یافته است. قیمت خرید مواد اولیه یا تجهیزات خریداری شده (77.50) بیشترین ارزش ده ماه گذشته را به خود اختصاص داده است. با افزایش نرخ ارز، کسب و کارها در زنجیره تامین با فشارهای تورمی بالایی مواجه شده اند، به طوری که افزایش هزینه های نهاده های تولید باعث شده بخشی از فشار قیمت تمام شده به مشتریان تحمیل شود و شاخص قیمت فروش کالاها و خدمات (55.57) بیشترین میزان را در 3 ماه گذشته به خود اختصاص داده است. است. اما از آنجایی که بخشی از فروش از بورس و با قیمت های قبلی خریداری شد، به نظر می رسد در ماه های آینده اثرات تورمی افزایش نرخ ارز بیشتر نمایان شود.
شاخص موجودی کالای نهایی در انبار یا کارهای در دست اجرا (45.43) نسبت به بهمن ماه (49.78) کاهش داشته و کمترین ارزش را در 12 ماه گذشته از فروردین ماه به ثبت رسانده است. با توجه به مشکل تامین مواد اولیه ناشی از افزایش نرخ ارز، بسیاری از کسب و کارها برای پاسخگویی به تقاضای مشتریان، موجودی خود را کاهش داده اند.
شاخص میزان فروش کالا یا خدمات (59.31) نسبت به بهمن ماه با سرعت بیشتری افزایش یافته و بیشترین ارزش را در 10 ماه گذشته به ثبت رسانده است.
شاخص انتظارات مربوط به میزان فعالیت اقتصادی در ماه آینده در اسفندماه (98/36) طبق روال دوره ای کاهش یافته و به کمترین میزان در 12 ماه گذشته از فروردین ماه سال گذشته رسیده است. کسب و کارها به دلیل نگرانی از افزایش نرخ ارز و تاثیر آن بر اختلال در زنجیره تامین نهاده ها به چشم انداز فعالیت در فروردین ماه خوشبین نیستند.
بر اساس دادههای بهدستآمده از شرکتهای حوزه صنعت، شاخص مدیران خرید صنعتی در اسفندماه به عدد 56.23 رسید که دومین ارزش در 10 ماه گذشته از خردادماه تاکنون است، هرچند نسبت به ماه قبل از رشد ملایمتری برخوردار است. و عدد شاخص نسبت به اسفند در سال های گذشته کمتر بوده است. در اسفند ماه تمامی مولفه های اصلی به جز میزان جذب و استفاده از نیروی انسانی بالای 50 گزارش شده است.
شاخص میزان تولید کالا (56.33) نسبت به ماه قبل رشد کمتری داشته و نسبت به اسفند ماه سال گذشته افزایش شاخص بسیار ملایم تری بوده است. در این بین اگرچه شاخص سفارش مشتریان دومین ارزش را در ده ماه گذشته به ثبت رسانده است، اما نسبت به ماه قبل از آن افزایش ملایم تری را به ثبت رسانده است.
شاخص جذب و بکارگیری نیروی انسانی (49.58) نسبت به ماه قبل کاهش یافته است که بیشتر ناشی از مشکلات معیشتی و فشار تورمی نیروی کار هزینه معیشت و عدم تناسب آن با دستمزد بوده که باعث عدم تمایل به بکارگیری نیروی کار شده است. در اسفندماه شاخص اشتغال نیروی کار در تمامی صنایع به جز صنایع غذایی و شیمیایی کاهش یافته است.
در اسفند ماه، اگرچه افزایش نرخ ارز زنجیره تامین مواد اولیه را تحت تاثیر قرار داده و تولیدکنندگان همچنان در تامین مواد اولیه مورد نیاز خود با مشکل مواجه هستند، اما شاخص موجودی مواد اولیه خریداری شده (52.03) برای دومین بار در 9 سال گذشته افزایش یافت. ماه ها. از 50، اما با وجود افزایش شاخص، موجودی در نیمی از فعالیت ها کمتر یا در محدوده خنثی 50 است.
افزایش نرخ ارز و عدم تخصیص ارز باعث افزایش شدید قیمت مواد اولیه شده و شرکت ها در تامین ارز مورد نیاز مواد اولیه دچار مشکل شده اند به طوری که شاخص قیمت مواد اولیه (77.49) به بالاترین مقدار در 10 ماه گذشته افزایش یافته است. افزایش قیمت نهاده ها فشار هزینه را بر طرف عرضه تحمیل کرده است. در چنین شرایطی برای جبران هزینه های تولید، تورم قیمت فروش نیز شتاب گرفته و به این ترتیب شاخص قیمت فروش محصولات تولیدی (56.37) نیز بالاترین ارزش را در 10 ماه گذشته به ثبت رسانده است.
در اسفندماه، شاخص موجودی کالای نهایی در انبار (45.37) پس از ده ماه کاهش یافت و کمترین ارزش خود را در 11 ماه گذشته به ثبت رساند. به نظر می رسد در پی افزایش نرخ ارز و افزایش قیمت مواد اولیه و با توجه به اینکه سفارشات بخش صنعت از میزان تولید فراتر رفته است، تولیدکنندگان برای جبران خسارت موجودی کالای خود را به میزان بیشتری کاهش داده اند. تقاضای مشتریان
اگرچه شاخص نرخ فروش (56.21) دومین ارزش خود را در ده ماه گذشته به ثبت رسانده است، اما نسبت به ماه قبل عدد شاخص کاهش یافته و رشد ملایم تری داشته و یکی از پایین ترین ارقام در نرخ فروش است. شاخص نسبت به اسفند. در سالهای گذشته ثبت نام کرده است. البته برخی از فعالیت های صنعتی مانند صنایع پوشاک و چرم و خودرو و قطعات مربوطه با کاهش فروش مواجه شده است.
در اسفند ماه طبق روال هر سال شاخص انتظارات خوش بینانه فروردین ماه به پایین ترین حد خود می رسد. در این دوره شاخص کمترین مقدار ۲۴ ماهه از فروردین ۱۴۰۱ را به ثبت رسانده است. دادههای اسفند حاکی از افزایش نااطمینانی سیاسی-اقتصادی، افزایش قیمت ارز و انتظارات تورمی برای افزایش بیشتر قیمت محصولات در ماههای آتی و با توجه به آن است. پایین بودن سطح قدرت خرید مشتریان و کاهش رقابت پذیری صادرات، باعث نگرانی و سردرگمی شرکت ها در تصمیم گیری در مورد وضعیت می شود. عدم اطمینان در قیمت و تشدید عدم اطمینان در برنامه ریزی حتی کوتاه مدت شده است.
– علیرغم تعهد ارزی تولیدکنندگان، اما بانک به آنها سهمیه ارزی نمی دهد یا کمتر از میزان تعهد ارزی است. در نتیجه تامین مواد اولیه و امکان تولید کاهش می یابد.
– افزایش نرخ ارز از یک سو و عدم تخصیص ارز به شرکت ها از سوی دیگر و در صورت تداوم روند مذکور، عملا تعدادی از بنگاه ها ظرفیت تولید خود را از دست خواهند داد.
– شرایط ناپایدار و غیرقابل پیشبینی، افزایش نرخ و قیمت ارز و عدم دسترسی به منابع مورد نیاز، برنامهریزی و تصمیمگیری برای آینده را برای شرکتها بسیار دشوار کرده و در نتیجه سردرگمی و سردرگمی را به همراه داشته است. ناتوانی شرکت ها در پیش بینی شرایط بازار در ماه های آینده. .
– در برخی از فعالیت ها کارگاه هایی که در شرایط قانونی و از نظر هزینه کار نمی کنند با شرکت هایی که به صورت قانونی فعالیت می کنند از جمله پرداخت مالیات بر ارزش افزوده شرایط یکسانی ندارند. در چنین شرایطی، عرضه با قیمت کمتر، رقابت ناعادلانه ای را برای شرکت های قانونی ایجاد می کند.
گزارش دوره پنجاه و چهارم شماخ کل اقتصاد و گزارش شصت و ششمین دوره شماخ بخش صنعت در اسفند 1402 اینجا چشم انداز
گفتگو در مورد این post