بازار؛ گروه بورس: اگرچه روز چهارشنبه بازار نسبتاً بهتر از روز سه شنبه بود و تا حدودی زهر فروش بسیاری از سهام و قیمت های منفی برطرف شده بود، اما همچنان سایه این ترس وجود دارد که جریان تقاضا بیشتر تماشاگر بازار باشد. . همین روند در بازار وجود داشت و دیدیم که خیلی ها معتقدند شاید تا زمانی که این ماجرا تمام نشود، فروش معنا پیدا نمی کند، اما صبر مهمترین گزینه برای سرمایه گذاران است.
حمید میرمئینی معتقد است رشد بورس ایران زمانی اتفاق می افتد که نرخ دلار تحت تاثیر ارزش جایگزینی و تورم افزایش یابد. با این حال، این اتفاق دیر رخ می دهد و شرکت های صادراتی به محرک اصلی رشد بازار تبدیل می شوند. اما رشد سهام شرکت های ریالی را نیز تحت تاثیر قرار می دهد
در حال حاضر بازار با بلاتکلیفی جدی نسبت به نرخ ارز مواجه است و شاید حضور اشخاص حقوقی با موج خرید در بازار کمی وضعیت را بهتر کند اما فضای فعلی فضای امیدوارکننده ای نیست.
حمید میرمعینی کارشناس بازار سهام در گفتگو با خبرنگار بازار درباره تاثیر رشد قیمت دلار بر بورس گفت: رشد قیمت دلار همواره بازار سرمایه ایران را تحت تاثیر قرار داده است. به عبارت دیگر رشد بورس ایران زمانی اتفاق می افتد که نرخ دلار تحت تاثیر ارزش جایگزینی و تورم افزایش یابد. اگرچه این امر دیر اتفاق می افتد و شرکت های صادراتی به محرک اصلی رشد بازار تبدیل می شوند، اما بر رشد سهام شرکت های ریالی نیز تاثیر می گذارد.
وی با تاکید بر اینکه رشد دلار کمک چندانی به بهبود سود عملیاتی نمی کند زیرا منجر به افزایش قیمت تمام شده شرکت ها می شود، تصریح کرد: به طور کلی عامل تورم دلار باعث رشد ارزش سهام و اساسا می شود. نه تنها بر حاشیه سود شرکتها تأثیر مثبت نمیگذارد، بلکه به دلیل اینکه دولت اجازه نمیدهد قیمت ارز نیمهارز به سطح واقعی خود برسد، شرکتهای بورسی همیشه نمیتوانند ارزش واقعی صادرات خود را بدست آورند. بنابراین سودآوری آنها چندان افزایش نمی یابد.
میرمعینی با تاکید بر اینکه بهترین مسیر برای رشد بورس ایجاد بستر مناسب برای سودآوری واقعی شرکت ها است، گفت: به عنوان مثال زمانی که قیمت گذاری اجباری وجود ندارد و شرکت ها می توانند با هزینه کم تامین مالی و صادرات کنند. حاشیه سود بهبود می یابد و در این حالت وضعیت رشد بازده سهام نیز واقعی خواهد بود.
وی با تاکید بر اینکه رشد بورس بر اساس سود واقعی شرکت ها از ثبات بیشتری برخوردار است، گفت: زمانی که تورم عامل رشد بازار سرمایه باشد، به دلیل اینکه بنیادی نیست، می تواند به صورت نوسانی اتفاق بیفتد. زیرا سهامداران از ارزش واقعی سهام آگاه نیستند، اما زمانی که نماد سهام بر اساس سود عملیاتی رشد می کند. سهامداران از ارزش نماد آگاه هستند بنابراین در معاملات دچار نوسان نمی شود.
در حال حاضر کسری تراز تجاری به رقم باورنکردنی و بی سابقه 17 میلیارد دلار رسیده است. از طرفی دلار نیما تغییری نکرده و برای واردات موجود است. در چنین شرایطی صادرکننده ضرر می کند. از سوی دیگر می بینیم که بازنده اصلی در جریان افزایش نرخ ارز، فعالان واقعی اقتصادی، سهامداران و شرکت ها هستند و برنده واقعی، دلالان و کسانی هستند که در بازارهای موازی سرمایه گذاری کردند.
دو سناریو برای تغییر قیمت دلار
روند رشد قیمت دلار در دو سناریو اتفاق می افتد. یا دلار نیما با از دست رفتن این فرصت با روندی تدریجی تفاوت خود را با بازار آزاد کاهش می دهد یا ناگهان تغییر می کند. یعنی وقتی اختلاف ارز آزاد و نیمایی شدید می شود، سیاست گذار یک شبه و با مصوبه نرخ دلار نیمایی را تغییر می دهد و آن را یک پله بالاتر می برد.
به گفته محسن اسلامی، بازار در حال حاضر در موقعیت ارزشمندی قرار دارد، قیمت دلار به بالای 62 هزار تومان رسیده و نوسانات منفی بورس ناشی از ریسک های سیستماتیک است که ثبات چندانی ندارند. در این شرایط توقف رشد بورس به منزله وقفه ای برای بازار محسوب می شود
بسیاری معتقدند فضا برای این موضوع در حال آماده شدن است و نمودار و روند تاریخی و تفاوت های ایجاد شده در نرخ دلار آزاد و نیما این موضوع را ثابت می کند. از آنجایی که یکی از قوی ترین و خاص ترین موج هایی که می توان برای بازار در سال 1403 ایجاد کرد، موج حرکتی دلار نیما خواهد بود. این به طور مستقیم بر سود و زیان شرکت ها تأثیر می گذارد.
محسن اسلامی، کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه بازار در حال حاضر در وضعیت ارزشمندی قرار دارد، گفت: قیمت دلار به بالای 62 هزار تومان رسیده و نوسانات منفی بورس ناشی از ریسک های سیستماتیک است که چنین نیست. بسیار پایدار در این شرایط توقف رشد بورس به منزله وقفه ای برای بازار محسوب می شود. بنابراین می توان گفت در این شرایط فروش سهام توجیهی ندارد و به زودی با تصمیمات جدید دولت در مورد نرخ ارز می توان شرایط جدیدی را در بازار ایجاد کرد.
البته این موضوع ارتباط مستقیمی با تصمیمات سیاست گذاران دارد و اگر شاهد کاهش فاصله نرخ نیما با بازار آزاد باشیم، شاهد اتفاق مثبتی در بورس خواهیم بود. اما در حال حاضر دولت سیاست خود را بر کنترل نرخ ارز متمرکز کرده و تاکنون در برابر افزایش نرخ ارز مقاومت کرده است.
تفاوت تاریخی نرخ بازار آزاد با نیما، صف نزدیک به 50 میلیارد دلاری پشت نرخ دلار نیما و ارز ترجیحی و… به وضوح نشان می دهد که احتمالا باز هم این سیاستمدار مجوز افزایش قیمت دلار نیمایی را صادر خواهد کرد. در این شرایط شرکت های صادراتی بورس می توانند حداکثر بهره را ببرند. همانند گذشته در موج رشد قیمت دلار، ارزش سهام شرکت های معدنی، فولادی و پتروشیمی رشد چشمگیری داشت و در مقابل، شرکت های ریالی با افت حاشیه سود مواجه شدند و در نتیجه سهامداران شرکت های ریالی متضرر شدند. با این وضعیت به نظر می رسد هنوز نوبت به بازگشت زیان سهامداران شرکت های ریالی نرسیده است.
گفتگو در مورد این post