براساس اسناد گمرکی از سال گذشته تا پایان فروردین امسال ۱۲ هزار خودروی وارداتی از گمرکات کشور ترخیص شده است. این در شرایطی است که به گفته بسیاری از شهروندان، جاده ها در سال های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ کمتر شاهد تردد خودروهای وارداتی خواهند بود.
ایران تحلیل به نقل از دنیای اقتصاد، برخی اسناد از روند رو به رشد ترخیص خودروهای وارداتی از گمرکات کشور حکایت دارد؛ این در شرایطی است که به نظر می رسد واردات پس از ترخیص در یک مکان مشخص متوقف می شود. بر اساس آمار گمرک در سال گذشته ۱۱ هزار و ۲۳۶ خودرو به ارزش ۲۲۳ میلیون و ۸۶۱ هزار دلار از گمرکات کشور ترخیص شد. این امر به این دلیل است که در فرودین ماه امسال ۷۳۴ دستگاه خودرو به ارزش ۱۵ میلیون دلار به صورت قطعی وارد کشور شده است. برخی منابع آگاه نیز تایید می کنند که در اردیبهشت ماه جاری روند ترخیص خودرو بهبود یافته و محصولات بیشتری از گمرکات کشور خارج شده اند.
نکته ای که در روند بهبود ورود اتباع خارجی به چشم می خورد، عدم رونمایی از این محصولات در معابر عمومی، جاده ها و خیابان ها است. به گفته بسیاری از شهروندان، جاده ها و جاده های شهری در سال های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ کمتر شاهد تردد خودروهای وارداتی خواهند بود، با توجه به این موضوع، این سوال مطرح می شود که مسیر اصلی خودروهای وارداتی کجاست؟ یعنی محصولاتی که از گمرک ترخیص می شوند دقیقا در چه مقطعی متوقف می شوند؟
سؤالات فوق در شرایطی مطرح می شود که قرار بود از سال ۱۴۰۱ همزمان با لغو ممنوعیت واردات خودرو، ورود اتباع خارجی به تنظیم بازار کمک کند. اکنون نه تنها این امر محقق نشد، بلکه محل توقف محصولات خارجی نیز با پرسش هایی مطرح شده است. از زمان ابلاغ مقررات واردات خودرو در شهریور ۱۴۰۱ تا به امروز حدود ۲۱ ماه می گذرد، در حالی که واردات آن طور که وعده داده شده بود پیشرفت نکرده و بسیار کند است. اگرچه تابوی واردات خودرو پس از سه سال در دولت سیزدهم شکسته شد، اما شیوه اشتباه سیاستگذار در وضع مقررات و دستورالعمل ها برای ورود اتباع خارجی از یک سو و دخالت دولت در سازوکار اتباع خارجی از سوی دیگر، موجب شد تا واردات به سمت خارج از کشور وارد شود. مسیری پر از اشتباه را تا امروز دنبال کنید. اشتباه اول از جایی شروع شد که سیاستگذار شروع به وعده های دروغین به متقاضیان خودرو کرد و ورود خارجی ها به بازار را منجر به تنظیم بازار خودرو خواند.
وعده های پوچ تا پایان سال ۱۴۰۲ به واردات ۲۰۰ هزار خودرو رسید. این در حالی است که آمار گمرک از ورود ۱۱ هزار و ۲۳۶ دستگاه خودرو در اسفندماه سال گذشته حکایت دارد. در ادامه انتخاب شرکت های وارداتی توسط وزارت حراست که بیشتر به خودروسازان علاقه مند بود و همچنین تحمیل شرایطی مانند واردات در ازای انتقال فناوری، واردات خودرو از مسیر اصلی منحرف شد. به این ترتیب واردکنندگان باسابقه کشور حذف شدند و به جای آنها تولیدکنندگانی در صف واردات خودرو قرار گرفتند که بیشتر به فکر تولید بودند تا واردات خودرو. در نهایت واردات با مشکلات سازمان ملی استاندارد و پلیس راهنمایی و رانندگی مواجه شد که به هجوم اتباع خارجی دامن زد. این مسیر اشتباه سیاستگذار نه تنها روند واردات را کند کرد، بلکه مسیر نهایی خودروها را پس از ترخیص به بیراهه کشاند.
فروش حواله خودرو، اولویت فروش کالای خارجی و در نهایت دپوی کالا از نتایج سیاست گذاری ها در حوزه واردات خودرو است. هیچ وقت شاهد فضای رانتی که در حال حاضر بر بازار محصولات خارجی حاکم است نبوده ایم. دولت سیزدهم که متولی لغو توقف واردات خودرو بود را می توان مقصر شکل گیری چنین فضایی دانست.
مسیر ورودی برای اتباع خارجی
همانطور که گفته شد از ۱۲ هزار خودروی ترخیص شده تاکنون در معابر عمومی، خیابان ها و جاده های کشور هیچ نشانی وجود ندارد. این در شرایطی است که عباس علی آبادی وزیر امنیت اخیرا اعلام کرده بود که ۱۳۳ هزار خودروی وارداتی پلاک شده و ۵۰ هزار دستگاه از آنها در گمرکات کشور است. برخی منابع آگاه با استناد به اظهارات وزیر مبنی بر تسریع روند واردات در سال ۱۴۰۳ از تسریع ورود اتباع خارجی خبر می دهند. با این حال به نظر می رسد مسیر نهایی خودروهای وارداتی، مسیر رگولاتوری نیست. این موضوع از آنجا حائز اهمیت می شود که در حال حاضر بسیاری از نمایشگاه های خودروهای خارجی که بیشتر در خیابان های مطهری و بهشتی تهران واقع شده اند، مملو از محصولات مربوط به سال های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ است و این نشان می دهد که متقاضیان خودروهای وارداتی که در اسفند ماه سال ۱۴۰۱ با واریز مبلغ ۵۰۰ عدد میلیون تومان در حساب خود اقدام به ثبت نام خودروهای وارداتی کرده و قصد استفاده شخصی از آنها را نداشتند و به قصد بهره مندی از شرایط ارائه شده توسط دولت در سامانه فروش اقدام کردند. ماشین را با هم ثبت نام کردند.
این موضوع نشان می دهد که هدف دولت تنظیم بازار خودرو نبوده و تنها با هدف کسب سود برای افراد خاص و ایجاد فضای رانتی بوده است. اینکه مقصد نهایی خودروهایی که از گمرک ترخیص می شوند، نمایشگاه های خودرو است را می توان نتیجه سیاست های غلط دولت در واردات خودرو تعبیر کرد. اکنون خودروهای وارداتی جدید در نمایشگاههای خودرو جای گولان را پیدا کردهاند و از سوی دیگر برخی خریداران اقدام به ذخیرهسازی محصولات خود در پارکینگها و مکانهای دیگر کردهاند تا در مکانی مناسب و با قیمت بالا به فروش برسند. بنابراین به نظر می رسد نه واردکنندگان خودرو از ورود محصولات خارجی منتفع شده اند و نه متقاضیان این خودروها. مسیر اشتباه ورود خارجی مانند عرضه تولیدات داخلی فقط به نفع دلالان و دلالان بوده است.
گفتگو در مورد این post