بابک رحیمیان; بازار: آمار بلندپروازانه میزبانی زائران اربعین در طول سال اگرچه این روزها نشان از سربلندی مسئولان خراسانی رضوی دارد، اما با توجه به زیرساخت هایی که همچنان به آن توجهی نداریم، بدون شک نه تنها آرامش زائران در آینده را تامین نخواهد کرد. ، بلکه مشکلاتی را نیز به همراه خواهد داشت. زیارتی می شود.
آمارها نشان می دهد که بیش از 70 درصد زائران به دلایل مختلف طی دو سال گذشته ترجیح داده اند با خودروی شخصی به مشهد مقدس سفر کنند و از این رو این موضوع برای حفظ امنیت زائران در محورهای مواصلاتی منتهی به استان خراسان رضوی است. آن را مهم تر از همیشه می کند.
در عین حال شاهد افزایش تردد خودروهای شخصی و همچنین ناوگان حمل و نقل عمومی منتهی به مشهد هستیم، خراسان رضوی کمترین سهم بزرگراهی را نسبت به سایر مناطق کشور دارد و این سیل عظیم ترافیکی خواهد شد. در آینده نزدیک مشکل ساز شود
اگرچه مسئولان استانی و حتی روسای دولت های گذشته وعده های زیادی برای ایجاد زیرساخت های جاده ای یا راه اندازی قطار سریع السیر مشهد-تهران داده اند، اما متاسفانه این وعده های بزرگراهی از چندین دولت گذشته و هنوز به مقصد نرسیده است. !
استاندار خراسان رضوی در آخرین روزهای شهریورماه در نشست دستگاه های خدمات رسان که با حضور رئیس جمهور در مشهد برگزار شد، 3 پروژه قطار سریع السیر مشهد-تهران، آزادراه حرم-تهرم و شهر فرودگاهی مشهد را از جمله پروژه های این قطار عنوان کرد. خواسته های رئیس جمهور عملکرد مدیران و دولتمردان استانی نشان می دهد که این وعده ها هنوز محقق نشده است.
استاندار خراسان رضوی در آخرین روزهای شهریورماه در نشست دستگاه های خدمات رسان که با حضور رئیس جمهور در مشهد برگزار شد، 3 پروژه قطار سریع السیر مشهد-تهران، آزادراه حرم-تهرم و شهر فرودگاهی مشهد را از جمله پروژه های این قطار عنوان کرد. خواسته های رئیس جمهور عملکرد مدیران و دولتمردان استانی نشان می دهد که این وعده ها هنوز محقق نشده است.
رئیس جمهور در سفر به مشهد، معاون اجرایی خود را موظف به پیگیری زمان بندی پروژه «ازدره حرم تا حرم» به عنوان یکی از زیرساخت های مهم مسیر زیارتی امام رضا (ع) کرد که باید تا پایان سال تکمیل شود. پایان برنامه ششم توسعه یعنی سال گذشته.
به گفته کارشناسان، آزاد راه حرم به حرم بیش از آنکه نیاز به مامور پیگیری برای برنامه ریزی داشته باشد، تشنه اعتباراتی است که از پایتخت تخصیص نمی یابد یا تزریق قطره ای آن دردی از این جاده آزاد دوا نمی کند.
بزرگراه در راه است
وجود مشهد مقدس به عنوان بزرگترین مرکز جذب گردشگر داخلی و قرار گرفتن مرزهای سرخس، باجگیران و تایباد به عنوان توسعه دهنده حمل و نقل ترانزیتی در این استان امکان احداث آزادراه در این نقطه از کشور را فراهم می کند. برای اتصال به شبکه های آزادراهی موجود نسبت به گذشته اهمیت بیشتری دارد. انجام داده است.
به همین منظور و در همین راستا پروژه بزرگ آزادراه حرم طهرام که استان های قم، تهران، سمنان و خراسان رضوی را در بر می گیرد، با هدف اتصال قم به خراسان رضوی از مهرماه 1388 در دستور کار قرار گرفت. مسیر استان سمنان، اما علیرغم اینکه این آزادراه در منطقه غرب اجرا شده است، اما در شرق و در استان خراسان رضوی گام مهمی برداشته نشده است.
اگرچه طبق حکم ریاست جمهوری در سفر به مشهد مقدس؛ ابراهیم رئیسی به وزارت راه و شهرسازی مهلت 6 ماهه داد تا تکلیف و نتیجه پروژه آزاد راه حرم به حرم را به هیات دولت مشخص کند، اما ظاهرا این مهلت حتی پس از گذشت دو سال نیز محقق نشده است. گذشت.
پروژه ای که از سال 1388 با مشارکت قرارگاه خاتم الانبیاء(ص) آغاز شد در سه قسمت تعریف شد که قسمت اول از قم به گرمسار، قسمت دوم از گرمسار به سمنان و قسمت سوم از سمنان به مشهد است. انجام نشده است.
آزادراهی با مسافت 980 کیلومتر که 223 کیلومتر آن در جغرافیای خراسان رضوی قرار دارد، اما در زمان حیات دولت های دهم، یازدهم و دوازدهم باید بگوییم که اقدامات دولت برای اجرای قطعه آزادراه در خراسان به سمت صفر گرایش داشته اند.
اگرچه طبق حکم ریاست جمهوری در سفر به مشهد مقدس؛ ابراهیم رئیسی به وزارت راه و شهرسازی مهلت 6 ماهه داد تا تکلیف این پروژه را مشخص کند و نتیجه را به هیات دولت اعلام کند، اما ظاهرا این مهلت حتی پس از گذشت دو سال هم حساب نشده است.
قطار سریع السیر مشهد – تهران به مقصد نرسید
طرح برقیسازی قطار مشهد-تهران و راهاندازی قطارهای سریعالسیر نیز از سال 1392 خبرساز شد و با وجود گذشتن این پروژه از سه دولت، هنوز به مقصد نرسیده و همچنان در ایستگاه انتظار گیر کرده است.
پروژه برقیسازی قطارهای مسافری یکی از پروژههایی بود که سالها پیش بسیاری از رسانههای دولتی از آن با عنوان «انقلاب در راهآهن ایران» یاد میکردند، اما به دلیل بیتوجهی سرمایهگذاران خارجی به سرانجام نرسید و این روزها بار دیگر به آن رسیده است. توسط مقامات کشوری و استانی ذکر شده است. است.
اگرچه پروژه برقیسازی خط راهآهن مشهد-تهران از سال 1393 در دستور کار دولت قرار گرفته است، اما تاکنون این وعده محقق نشده و دولتمردان این نوید را میدادند که همزمان با برقیسازی راهآهن تهران- مشهد؛ قطار تندرو با سرعت 200 کیلومتر در این مسیر راه اندازی می کنند که محقق نشد!
مسیر تهران – مشهد یکی از پرترددترین مسیرها هم به صورت هوایی و هم ریلی است که ماهانه تعداد زیادی مسافر در این مسیر تردد می کنند، بنابراین افزایش سرعت این مسیر می تواند از نظر کاهش هزینه، صرفه جویی در زمان و نیز خبرجو باشد. افزایش بهره وری
اگرچه پروژه برقیسازی خط راهآهن مشهد-تهران از سال 1393 در دستور کار دولت قرار گرفته است، اما تاکنون این وعده محقق نشده و دولتمردان این نوید را میدادند که همزمان با برقیسازی راهآهن تهران- مشهد؛ قطار تندرو با سرعت 200 کیلومتر در این مسیر راه اندازی می کنند که محقق نشد!
بودجه ای که ناپدید شد
دولتمردان تا پیش از این سخنان و احادیث زیادی در مورد کمک به سهولت زیارت و تسهیل سفر زائران داشتند که تاکنون هیچ کدام عملی نشده است.
به عنوان مثال قبل از این قرار بود دولت هر سال در زمان اعلام بودجه سازمان ها بودجه ای برای زیارت و توسعه فرهنگ زیارت لحاظ کند.
دولت و مجلس طی سال های گذشته بودجه مستقلی برای مشهد با 30 میلیون زائر متوالی به نام «زیارت» در نظر گرفتند و سپس شهرهای قم و شیراز نیز به آن اضافه شدند، اما غم انگیزترین قسمت این است که به همین میزان است. اختصاص داده نشد.
بودجه زیارت باید از سال 90 با شروع برنامه پنجم بودجه عملیاتی می شد. با تصویب برنامه پنجم توسعه بر اساس ماده 12 این قانون، دو شهر زیارتی قم و شیراز برای تخصیص این بودجه در جوار مشهد قرار گرفتند، بدین ترتیب بودجه مذکور که باید صرف ساخت و ساز، زیرساخت ها می شد. امکانات فرهنگی و رفاهی برای زائران رضوی.
طبق ماده 12 قانون پنجم توسعه قرار بود سالانه 200 میلیارد تومان به این منظور اختصاص یابد. در ابتدا تنها مشهد و سپس سه شهر مشهد، قم و شیراز در این بودجه سهم داشتند، اما میزان این بودجه نه تنها به 100 میلیارد تومان کاهش یافت، بلکه بین تمامی 31 استان کشور تقسیم شد طبیعی است اما سهم کمی برای مشهد باقی ماند.
در اعتبارات بودجه سال 1395 ردیف خاصی برای زیارت در نظر گرفته نشده است
در سال اول اجرای این برنامه 55 میلیارد تومان از 61.570 میلیارد تومان با تاکید بر اختصاص به مشهد، قم و شیراز اختصاص یافت. سهم خراسان رضوی در سال 1390 تنها 10 میلیارد تومان بوده است. در سال 1391 سهم استان 25 میلیارد تومان بود که فقط 4 میلیارد تخصیص یافت. در سال 1392 از 12 میلیارد و 535 میلیون تومان تنها 8 میلیارد و 300 میلیون تومان به سهم استان اختصاص یافت!
طولی نکشید که با اصرار نمایندگان مجلس، ردیف بودجه سال ۱۳۹۸ از ماده ۱۲ قانون بودجه مساجد، بقاع و امامزاده ها خارج شد. به این ترتیب در قانون بودجه سال 1393 حدود 20 میلیارد تومان برای اعتبارات ویژه مساجد، اماکن متبرکه و بقاع متبرکه خراسان رضوی تصویب شد که 9 میلیارد و 970 میلیون آن اختصاص یافت. در این سال نیز دولت 6 میلیارد تومان از کسری تخصیص اعتبار سال 1392 را پرداخت کرد.
در سال 95 به طور کامل از قانون بودجه حذف شد اما با پیگیری های نمایندگان مردم 27 میلیارد و 500 میلیون تومان در قانون بودجه برای سفر زیارتی به تصویب رسید که هیچگاه تخصیص نیافت.
در اعتبارات بودجه سال 1395 ردیف خاصی برای زیارت در نظر گرفته نشده است. محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه در سال ۱۳۹۷ مدعی شده بود که بودجه زیارت با مبالغ ناچیز و عدم تخصیص کمکی به شهر مشهد نکرده است و وعده داده بود که دولت از ردیف های دیگر برای کمک به زیارت استفاده خواهد کرد. هزینه های مشهد اما دولت با حذف بودجه زیارتی از لایحه برنامه و بودجه سال 1398 ترتیبی داد که دیگر تقاضای دریافت این بودجه وجود نداشته باشد.
بودجه ای که قرار بود برای تامین زیرساخت های شهری که روزانه پذیرای 300 هزار زائر است پرداخت شود اما با رفتار کج طلبانه سیاست گذار کمتر از 10 درصد آن تخصیص یافت و مابقی از مطالبات بودجه حذف شد. صفحه
گفتگو در مورد این post