به گزارش بازار، بانک مرکزی در 13 اسفند 1402 با توجه به روزهای پایانی سال و افزایش تقاضای ارز مسافرتی، در راستای مدیریت بازار ارز و پوشش نیازهای ارزی متقاضیان، اعلام کرد. فروش سرانه ارز مسافرتی هوایی به متقاضیان از 500 یورو به 1000 یورو افزایش یافته و از 16 اسفند 1402 اجرا می شود.
اکنون با پایان اسفند و پایان تقاضای ارز مسافرتی، میزان ارز مسافرتی هوایی به 500 یورو برمی گردد.
مدارک مورد نیاز برای ارسال درخواست خرید ارز شامل پاسپورت معتبر، بلیط هواپیما و رسید پرداخت عوارض خروج است. ارز در گیت خروجی فرودگاه به مسافران تحویل داده می شود.
لازم به ذکر است متقاضیان می توانند با ارائه مدارک مورد نیاز به شعب منتخب بانک های عامل ملی، ملت و سامان مراجعه کنند.
مهمترین تغییر ایجاد شده در سیاست جدید بانک مرکزی برای تخصیص ارز مسافرتی حذف واسطه مبادلات و عرضه مستقیم آن توسط شعب بانکی است.
طی سال های گذشته سهمیه ارز مسافری از طریق صرافی ها توزیع می شد و برای این کار کارمزد می گرفتند اما با سیاست جدید بانک مرکزی نقش واسطه ای صرافی ها حذف شده و مشتریان هزینه ای برای آن پرداخت نمی کنند. این کار.
به نظر می رسد صرافی ها مهم ترین زیان های سیاست جدید ارزی بانک مرکزی در توزیع ارز مسافری هستند و طبیعتا با توجه به دریافت سریع و مستقیم ارز از باجه های بانکی در فرودگاه، مردم دیگر نمی توانند. باید به صرافی های شهر مراجعه کرد و منتظر ماند و هزینه پرداخت کرد، برندگان این امر سیاست محسوب می شوند.
هدف اصلی اجرای این سیاست ارزی طبق قانون مدیریت تقاضای بازار ارز در پایان سال است که در چارچوب مبادلات رسمی ارزی کشور نیز اعلام شده است و پاسخگویی به تقاضای سفر است. ارز به عنوان یکی از سرفصل های ارز خدماتی تعریف شده در مقررات ارزی کشور بر اساس نرخ مرکزی. مبادله ارز و طلای ایران کاملا در چارچوب قوانین جاری و بی سابقه است.
بررسی آمار تخصیص ارز مسافرتی هوایی در سال های گذشته نشان می دهد که میزان تخصیص ارز مسافرتی زیاد نیست و در اوج سفرهای نوروزی کمتر از 20 میلیون دلار در مدت یک ماه و اساسا به این موضوع اختصاص یافته است. طرح ادعاهایی مانند «اخاذی از منابع ارزی کشور برای سفرهای خارجی» نادرست است.
لازم به ذکر است تخصیص ارز مسافرتی هوایی کاملاً در چارچوب نیاز ارزی محاسبه شده در بند سوم آیین نامه ارزی بانک مرکزی و برای سفرهای هوایی با مقاصد مختلف زیارتی، سیاحتی، آموزشی و اداری است. که بانک مرکزی قانوناً موظف به پاسخگویی به آن است این تقاضا براساس نرخ استخراج شده از مبادلات ارزی انجام شده در بازار رسمی ارز کشور است.
سازوکار تخصیص ارز مسافرتی هوایی نیز به گونه ای طراحی شده است که ارز تخصیصی تنها به متقاضیان با نیاز واقعی یعنی به «مسافران پس از گیت خروجی فرودگاه و پس از خروج از مرز هوایی فرودگاه های بین المللی کشور» پرداخت می شود. بنابراین ادعای مطرح شده در برخی مصاحبه ها مبنی بر انتقال مجدد ارز به بازار تهران پس از دریافت آن توسط متقاضی یا استفاده از بلیت جعلی برای کسب درآمد از اختلاف قیمت در بازار، در این سازوکار امکان پذیر نیست.
لازم به ذکر است که تخصیص ارز مسافرتی در بازه زمانی سال 1402 برای مقاصد مختلف سفر از جمله تسهیل سفر زائران اربعین حسینی و حج تمتع، سرانه مازاد ارز مسافرتی و از طریق مراجعه متقاضیان به شعب انجام شد. بانک های عامل لذا پاسخگویی به تقاضای ارز مسافرتی به عنوان یکی از سرفصل های ارز خدماتی تعریف شده در مقررات ارزی بر اساس نرخ ارز و مرکز مبادلات طلای ایران، کاملاً در چارچوب قوانین جاری و پیشین بوده است. بنابراین استفاده از تعابیر غیر کارشناسی مانند توزیع اجاره یا تخصیص یارانه در مقابل وظیفه قانونی بانک مرکزی معمولا ذهن مخاطب را نگران می کند.
بر این اساس افزایش سرانه ارز مسافرتی با هدف اصلی مدیریت تقاضا در بازار ارز در پایان سال انجام شد و با پایان یافتن پیک تقاضا، سرانه ارز مسافرتی به 500 یورو باز می گردد. از ابتدای فروردین در واقع بی توجهی به تقاضای موجود در حوزه سفر هوایی منجر به حذف آن نمی شود، بلکه متقاضیان را به سمت بازار غیررسمی سوق می دهد که این امر علاوه بر افزایش فشار تقاضا و تحریک قیمت، باعث تعمیق بازار غیررسمی و در بین متقاضیان ارز معتبرتر است. ، به گونه ای که بسیاری از مردم مجبور به مبادله و تبعیت از نرخ ارز در بازار خواهند شد که طبق قوانین جاری کشور از مصادیق قاچاق کالا و ارز برای تامین ارز خود تلقی می شود. نیاز دارد.
گفتگو در مورد این post