اکبر محمودی; بازار: خرید هواپیما و اجاره هواپیما یکی از برنامه های ویژه برخی از ایرلاین ها به ویژه هواپیمایی هما در سال جاری است. اگرچه موضوع خرید هواپیما از مسیر ترخیص نفت یکی از برنامه های ویژه سازمان هواپیمایی کشوری است، اما به نظر می رسد با توجه به تحریم ها، بهترین گزینه برای پاسخگویی به حجم تقاضا، تعمیر و ترمیم هواپیمای زمین گیر شده است. و سپس اجاره هواپیما از شرکت ها داخلی و خارجی باشد.
همانطور که مدیرعامل ایران ایر اعلام کرده است، برنامه تامین هواپیما در سال جاری نیز ادامه خواهد داشت و پیش بینی می شود در طول سال 4 تا 5 فروند هواپیمای زمینی وارد ناوگان شود.
فرزادی پور معتقد است با توجه به نامگذاری سال کبیسه تولید، با مشارکت مردم طی چند روز آینده هواپیماهایی که از بخش خصوصی خریداری کرده ایم در مجموعه ایران ایر مورد استفاده قرار می گیرد.
وی در خصوص میزان بدهی به شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) می گوید: ایران ایر دو بدهی دارد یعنی دو مدل پرداخت به مجموعه شرکت و شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) دارد. بخشی از این بدهی ها مربوط به گذشته است، طبیعتا این اعداد جمع شده و باقی مانده است و در حال رایزنی هستیم تا انجام شود و پرداخت شود. بخشی دیگر بدهی های جاری ایران ایر است. اما در مجموع حدود 1200 میلیارد تومان به شهر فرودگاهی امام بدهکار است.
* متن کامل گفتگوی خبرنگار خبرگزاری «بازار» با «شمس الدین فرزادی پور» مدیرعامل ایران ایر را می خوانیم:
طی چند روز آینده هواپیماهایی که از بخش خصوصی خریداری کرده ایم در مجموعه ایران ایر مورد استفاده قرار می گیرد
* با توجه به اینکه امسال از سوی مقام معظم رهبری سال 1403 به عنوان سال جهش تولید نامگذاری شده است، ایران ایر چه اقداماتی را برای تحقق بهتر این شعار آغاز کرده است؟
از ابتدای ورود به «ایران ایر» به عنوان مدیرعامل تقریباً همین مسیر را طی کرده ایم، الحمدلله با تأکیدات مقام معظم رهبری با مشارکت مردم انگیزه و تلاش خود را افزایش می دهیم و امیدواریم که این اتفاق خواهد افتاد. اقدامات اولیه توسط ایران ایر در روزهای ابتدایی سال انجام شده است. امید است ظرف چند روز آینده هواپیماهایی که از بخش خصوصی خریداری کرده ایم در مجموعه ایران ایر مورد استفاده قرار گیرد.
در گام اول قرار است 3 فروند هواپیما در سه ماهه اول سال از بخش خصوصی وارد ناوگان شوند
* چند فروند از این هواپیماهای بخش خصوصی که نام بردید قرار است وارد ناوگان شوند؟
در گام اول قرار است 3 فروند هواپیما در سه ماهه اول سال از بخش خصوصی وارد ناوگان شوند. اما امید است در آینده این تعداد افزایش یابد.
* مدل های این هواپیماهایی که قرار است وارد ناوگان شوند را اعلام کنید؟
هواپیماهای مختلفی وجود دارند که پاسخگوی نیازهای عملیاتی «ایران ایر» هستند و سکوی آن در شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران موجود است.
* اواخر سال 1402 از مدیر عامل فرودگاه امام چلاوری پرسیدم بدهی «ایران ایر» به فرودگاه امام چقدر است؟ وی اعدادی را در حالی اعلام کرد که پیش از این اعلام کرده بودید که «ایران ایر» به فرودگاه امام بدهی ندارد؟
«ایران ایر» دو بدهی دارد یعنی دو مدل پرداخت به مجموعه شرکت و شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) دارد. بخشی از این بدهی ها مربوط به گذشته است، طبیعتا این اعداد جمع شده و باقی مانده است و در حال رایزنی هستیم تا انجام شود و پرداخت شود. بخشی دیگر بدهی های جاری «ایران ایر» است. ایران ایر هم اکنون در حال پرداخت مطالبات جاری شرکت فرودگاه ها و فرودگاه های امام خمینی(ره) است و بدهی خاصی ندارد.
آنچه «ایران ایر» جمع آوری می کند و بر اساس محاسبات شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران حدود 1200 میلیارد تومان به شهر فرودگاهی امام بدهکار است.
* پس اعداد و ارقامی که شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) مدعی است «ایران ایر» چیست؟
اصول محاسبات تا حدودی متفاوت است. آنچه «ایران ایر» جمع آوری می کند و بر اساس محاسبات شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران حدود 1200 میلیارد تومان به شهر فرودگاهی امام بدهکار است.
* نوسانات نرخ ارز باعث افزایش بدهی ایران ایر به فرودگاه امام شد یا دلایل دیگری داشت؟
این موضوع به نوسانات نرخ ارز مربوط نمی شود. در خصوص مقررات و قوانین، ایران ایر قوانینی دارد که شرکت های دولتی به یکدیگر اجاره نمی دهند. به طور طبیعی، زمانی که آنها بر اساس آنها، این اعداد تا حدودی متفاوت خواهد بود.
* ایران ایر قرار است امسال چند فروند هواپیما وارد ناوگان خود کند؟
برنامه «ایران ایر» طبق مسیرهای تعریف شده در گذشته ادامه دارد. اولین موضوعی که پیگیر هستیم، موضوع بازسازی هواپیما و بازگشت به چرخه هواپیماهای شرکت هوما است که زمینگیر شده اند. این امید وجود دارد و ما به دنبال آن هستیم که برخی در توان خود داریم و انتظار داریم وارد چرخه شویم.
ما پیش بینی می کنیم که 4 تا 5 هواپیمای زمینی را وارد چرخه کنیم
* پیش بینی شما از بازگشت هواپیماهای زمین گیر شده چیست؟
ما پیش بینی می کنیم که 4 تا 5 هواپیمای زمینی را وارد چرخه کنیم. امیدواریم محقق شود.
* به جز بازگشت هواپیماهای زمین گیر تدابیر دیگری هم وجود دارد؟
گام بعدی «ایران ایر» استفاده از هواپیماها از طریق لیزینگ است. در حال حاضر ظرفیت بیش از 4 فروند هواپیما در سه ماهه نخست امسال پیش بینی شده و چند روزی است که مراحل عملیاتی آن آغاز شده است.
* خرید هواپیمای جدید چطور؟
ما مراحل خرید هواپیما را دنبال می کنیم.
سعی می کنیم از شرکت های داخلی و افراد داخلی هواپیما اجاره کنیم. البته اگر نیاز باشد و ببینیم برای «ایران ایر» به صرفه است، از شرکت های خارجی وارد می کنیم.
* در مورد اجاره هواپیما چطور؟ آیا از کشور خاصی است؟
سعی می کنیم از شرکت های داخلی و افراد داخلی هواپیما اجاره کنیم. البته اگر نیاز باشد و ببینیم برای «ایران ایر» به صرفه است، از شرکت های خارجی وارد می کنیم.
گفتگو در مورد این post