به گزارش بازار، در حال حاضر از مجموع 15 هزار و 200 مگاوات نیروگاه حرارتی کشور، حدود 10 هزار مگاوات آن بالای 30 سال و 5 هزار مگاوات بیش از 40 سال عمر دارند. در ناوگان نیروگاه های گازی حدود 3200 مگاوات بیش از 30 سال عمر دارند که 2500 مگاوات آن بیش از 40 سال عمر دارند.
نیروگاه هایی با راندمان کمتر از 25 درصد در حال بهره برداری هستند که ظرفیت آنها بیش از 3500 مگاوات است. راندمان این واحدها تقریباً نیمی از نیروگاه های سیکل ترکیبی فعال شبکه است و به عبارت دیگر برای تولید یک واحد انرژی حدود دو برابر نیروگاه های سیکل ترکیبی شبکه سوخت مصرف می کنند. مصرف سالانه این نیروگاه ها بالغ بر سه میلیارد متر مکعب گاز طبیعی و نزدیک به 500 میلیون لیتر گازوئیل است که در صورت جایگزینی این نیروگاه ها با نیروگاه های سیکل ترکیبی موجود، سالانه بیش از 500 میلیون دلار صرفه جویی می شود. قیمت جهانی سوخت
البته با توجه به راندمان پایین این نیروگاه ها، عملاً در طول سال، انرژی کمتری توسط مرکز کنترل شبکه از آنها گرفته می شود و در سطح راندمان بالاتر (25 تا 30 درصد)، تعداد زیادی نیروگاه قدیمی وجود دارد. در شبکه که با ضریب تولید بالاتری بهره برداری می شوند. بدیهی است جایگزینی این واحدها با واحدهای با راندمان بالاتر، منافع اقتصادی بیشتری را به همراه خواهد داشت و هزینه های واقعی تولید را تا حد قابل توجهی کاهش می دهد.
کمتر از 20 درصد نیروگاه ها راندمان پایینی دارند
ناصر اسکندری – معاون راهبردی تولید شرکت مادر تخصصی برق حرارتی در خصوص وضعیت راندمان نیروگاه ها گفت: کمتر از 20 درصد نیروگاه های کشور دارای راندمان پایینی هستند که در اولویت ارتقا و جایگزینی قرار دارند.
وی افزود: راندمان نیروگاه ها به عوامل زیادی بستگی دارد و استاندارد خاصی برای نیروگاه فرسوده نداریم. اکنون در کشور نیروگاه با راندمان 20 درصد و حتی بالای 50 درصد فعال است اما برنامه هایی برای ارتقای راندمان نیروگاه ها داریم، در حال حاضر نیروگاه هایی در کشور داریم که بیش از 64 سال قدمت دارند. ، اما تمرکز اصلی ما این است که حداقل سوخت را بالا بیاوریم.
به گفته معاون راهبردی تولید شرکت مادر تخصصی برق حرارتی، طرح های متعددی برای جایگزینی نیروگاه های فرسوده در نظر گرفته ایم و یکی از نیروگاه هایی که در اولویت قرار دارد، نیروگاه بعثت است، جایگزینی. نیروگاه شناسایی و مجوز زیست محیطی آن اخذ شده است. جایگزینی نیروگاه ها باید با توجه به بار مصرفی در کشور و بر این اساس بعد چهارم صنعت برق که مصرف است تعیین شود.
راندمان نیروگاه ها سالانه 0.7 درصد افزایش می یابد
با راه اندازی قسمت بخار نیروگاه های سیکل ترکیبی، راندمان نیروگاه ها به بیش از 40 درصد می رسد. همانطور که اعلام شد، قرار است راندمان نیروگاه ها سالانه 0.7 درصد افزایش یابد. راه حل اصلی جهت هدایت فعالیت های صنعت برق به سمت بهبود راندمان و کاهش مصرف سوخت، بستر لازم برای واقعی تر کردن قیمت تمام حامل های انرژی از جمله هزینه سوخت مصرفی نیروگاه ها به منظور کنترل سیستماتیک رشد است. مصرف بی رویه و در عین حال ایجاد جذابیت لازم برای مشارکت بخش خصوصی یا برای افزایش ظرفیت تولید برق و یا اجرای پروژه های موثر در کاهش مصرف سوخت ایجاد شود.
در هر صورت با وجود فرسودگی و تکنولوژی قدیمی، بخش قابل توجهی از ناوگان تولید برق کشور که حدود 16000 مگاوات آن بیش از 30 سال و حدود 10000 مگاوات آن بیش از 40 سال قدمت دارند و راندمان قابل توجهی است. بخشی از آنها به دلیل عدم وجود ذخایر تولید در شبکه بسیار کم است. استفاده از این همه ظرفیت در فصل پیک اجتناب ناپذیر است، زیرا امروزه به دلیل وابستگی شدید زندگی مردم به برق و نقش مهم برق در تولیدات صنعتی، هزینه اعمال یک کیلووات ساعت خاموشی چندین برابر شده و حتی ده ها برابر هزینه تولید یک کیلووات ساعت برق در گران ترین نیروگاه و کم بازده ترین نیروگاه است حتی با احتساب قیمت واقعی سوخت و البته این موضوع در تمام دنیا بسیار شدیدتر است. به ویژه در کشورهای پیشرفته صنعتی.
این امر باعث شده است که علیرغم وجود نیروگاه های با راندمان 50 درصدی در شبکه، میانگین راندمان نیروگاه ها طبق گزارش های سال 1400 حدود 39 درصد باشد. وجود منابع عظیم گازی در کشور ما و ایجاد زیرساخت های عظیم و پرهزینه انتقال گاز تقریباً در کل کشور به گونه ای که اکثر نیروگاه ها به شبکه انتقال گاز متصل هستند و هر جا که احداث نیروگاه جدید باشد. برنامه ریزی شده، گاز با هزینه کم تامین خواهد شد. این امر فرصت بسیار خوبی را برای صنعت برق کشور ایجاد کرده است تا توسعه ظرفیت نیروگاهی کشور را در آینده بر اساس نیروگاه های سیکل ترکیبی با راندمان بالا برنامه ریزی کند و با بازنشستگی نیروگاه های قدیمی به تدریج بازده شبکه را بهبود بخشد.
در حال حاضر سهم تولید گاز در تولید برق کشور قابل توجه است به طوری که حدود 82 درصد نیروگاه های حرارتی کشور در سال 1400 با گاز و مابقی با سوخت مایع تولید می شد. به عنوان مقایسه، در ایالات متحده در سال 2021، حدود 36 درصد از برق تولید شده توسط نیروگاه های حرارتی توسط گاز طبیعی، 1 درصد توسط سوخت مایع و مابقی توسط زغال سنگ تولید خواهد شد. در رابطه با راندمان حرارتی همانطور که گفته شد متوسط راندمان ناخالص شبکه بر اساس آمار منتشر شده در سال 1400 39 درصد است که با در نظر گرفتن میانگین مصرف داخلی 3 درصد، 37.85 درصد است.
گفتگو در مورد این post