به گزارش بازار، محمدصادق خیاطیان در هشتمین جشنواره ملی «نوآوری برتر ایران» و معرفی برترین نوآوری های ایرانی در سال 1402 که شامگاه دوشنبه 30 اسفندماه در دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد، گفت: نوآوری یکی از مهمترین مسائل کشورها در عرصه رقابت است. و کشورهایی که نوآورتر هستند معمولاً در رقابت جلوتر هستند. کشورهای اطراف ایران که تا چند سال پیش اقتصاد خود را با یک اقتصاد فرآورده نفتی اداره می کردند، امروز به نوآوری روی آورده اند و این نشان دهنده ظرفیت عظیم حوزه نوآوری برای توسعه اقتصادی است.
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی با بیان اینکه حوزه نوآوری زمینه خوبی را برای حضور پژوهشگران و صاحبان ایده فراهم کرده است، گفت: شاید قبل از پیروزی انقلاب اسلامی موضوع کارخانه ها و صنعت مونتاژ بسیار مطرح بود. رونق در کشور است و شاید در آن زمان این حرکت رویکرد خوبی بود». مورد توجه قرار گرفت، اما صنعت مونتاژ نیازی به دانشگاه، دانشمندان و افراد صاحب ایده ندارد. اما در جایی که صنعت، طراحی و دانش فنی مورد بحث قرار می گیرد، محققان و افراد صاحب ایده می توانند خودنمایی کنند و توانایی های خود را نشان دهند. یکی از ارکان مهم اقتصاد دانش بنیان در کل جهان، نیروی انسانی است و این رکن در کشور ما به وفور وجود دارد.
نقش مهم دولت در توسعه اکوسیستم نوآوری در کشور
وی در بخشی دیگر از سخنان خود با اشاره به نقش دولت در توسعه اکوسیستم نوآوری در کشور، تصریح کرد: نکته ای که در توسعه نوآوری و فناوری باید مورد توجه قرار گیرد و نقش دولت ها در این بخش بسیار برجسته است، یعنی دولت موظف است فضای مناسبی را برای نوآوری فراهم کند تا نوآوری در این شرایط به خوبی توسعه یابد. در حوزه نوآوری وضعیت نسبتا خوبی را در کشور شاهد هستیم و به برکت تصویب قانون دانش بنیان در سال 1381 اتفاقات خوبی در این زمینه در کشور افتاد. تصویب این قانون به شکل گیری شرکت های دانش بنیان در کشور کمک کرد و شاهد توسعه فناوری در کشور باشیم. این اتفاق در سال 1401 به بلوغ بسیار خوبی رسید و شاهد قانون پیشرفته و مترقی تری به نام قانون «جهش تولید دانش بنیان» بودیم.
یکی از اعضای هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی خاطرنشان کرد: کمتر قانونی را در کشور شاهد بودیم که طی یک دهه اجرا، ارزیابی، آسیب شناسی و تحلیل، مشکلات آن احصا و بازنگری شود و به قانون جامع تری تبدیل شود. در قانون جهش تولید دانش بنیان تاکید بیشتری بر حمایت از سمت تقاضای فناوری و حمایت از سرمایه گذاری در حوزه فناوری شده است و در ماده 11 این قانون بر معافیت مالیاتی تاکید شده است. این قانون در حوزه دانش بنیان کشور اتفاق بسیار خوبی است و تجربه نشان داده هر زمان که مشوق هایی از سوی دولت داشته ایم، بخش خصوصی نیز ورود خوبی به آن حوزه داشته است.
به گفته خیاطیان، نقش دولت بسترسازی برای سرمایه گذاری در حوزه نوآوری و فناوری و تشویق سرمایه گذاران به مشارکت در این بخش است. یک دهه تلاش کردیم که دانش بنیان را به لحاظ کمی توسعه دهیم و اکنون به تمرکزی جامع در حوزه دانش بنیان دست یافته ایم. در این مدت تمام تلاش ما حمایت از عرضه فناوری و تشکیل شرکت های دانش بنیان بوده است و به نظر می رسد سیاست موفقی را در پیش گرفته ایم.
فروش محصولات دانش بنیان به 517 هزار میلیارد تومان رسیده است
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی با بیان اینکه امروز تعداد شرکت های دانش بنیان در کشور به 10 هزار شرکت با مجموع فروش 517 هزار میلیارد تومان و سهم آنها در تولید ناخالص داخلی به 2.76 درصد رسیده است، تاکید کرد: در عصر جدید، به دنبال ما می خواهیم اقتصاد دانش بنیان در کشور شکل بگیرد. بر اساس فرمایشات مقام معظم رهبری و رویکرد دولت، جهت گیری و هدف گذاری حوزه نوآوری افزایش سهم اقتصاد دانش بنیان به 7 درصد از تولید ناخالص داخلی تا پایان برنامه هفتم توسعه است. این سهم در حال حاضر 2.8 درصد است، بنابراین نقش شرکت های بزرگ برای رسیدن به هدف تعیین شده بسیار تاثیرگذار است.
وی از حضور شرکت های بزرگ در عرصه نوآوری به عنوان راه میانبر برای دستیابی به اهداف تعیین شده یاد کرد و گفت: حضور شرکت های بزرگ به توسعه اقتصاد دانش بنیان و توسعه فناوری و نوآوری در کشور کمک می کند. مشوق های لازم در قانون دیده شده و سال آینده سال پررونق صنعت سرمایه گذاری خطرپذیر (VC) است.
خیاطیان افزود: در سال های اخیر شاهد حضور شرکت های بزرگ و فعالیت جدی آنها در حوزه نوآوری بوده ایم. در این زمینه میتوانیم چند رویکرد داشته باشیم. یکی اینکه شرکت های دانش بنیان در زنجیره تامین صنایع و شرکت های بزرگ قرار می گیرند. شرکت های بزرگ زیادی وجود دارند که نیازهای تکنولوژیکی خود را از طریق پایگاه های دانش تامین می کنند. در صندوق نوآوری و شکوفایی، ما از این رویکرد با ابزارهایی مانند لیزینگ برای خریداران فناوری پشتیبانی میکنیم.
ضرورت نقش شرکت های دانش بنیان در بخش تحقیق و توسعه شرکت های بزرگ
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی تاکید کرد: شرکت های بزرگ نیز می توانند نیازهای پژوهشی خود را از طریق شرکت های دانش بنیان تامین کنند. شرکت های دانش بنیان می توانند در بخش تحقیق و توسعه (R&D) شرکت های بزرگ نقش ایفا کنند. سرمایه گذاری شرکت های بزرگ در حوزه دانش بنیان و استفاده از ظرفیت دانش بنیان ها در زنجیره ارزش صنایع رویکرد بسیار مهمی است که باید تقویت شود. رویکرد دیگر این است که شاهد تنوع در همه بخشها باشیم و تنوع زیادی را به سبد محصولات خود اضافه کنیم.
خیاطیان در پایان نقش سرمایه گذاری در حوزه فناوری و نوآوری را «بسیار مهم» توصیف کرد و گفت: آیین نامه های زیادی در دولت تصویب شده و قوانین خوبی در این زمینه وضع شده است. شرکت های بزرگی که با مشارکت صندوق نوآوری و شکوفایی در حوزه دانش بنیان سرمایه گذاری کنند مشمول معافیت مالیاتی می شوند. یک دهه به تامین فناوری کمک کردیم و در دهه 1400 بر توسعه اقتصاد دانش بنیان با تاکید بر شرکت های بزرگ و سرمایه گذاری این شرکت ها در حوزه نوآوری و دانش تمرکز خواهیم کرد.
گفتگو در مورد این post