بازار؛ گروه بورس: بورس در پایان هفته سعی کرد وزن کم به ریسک های سیاسی بدهد اما در نهایت موفق نشد و فشار فروشندگان مهار نشد. بورس در حال حاضر با بلاتکلیفی ها و ریسک های زیادی مواجه است اما نمی تواند رشد نرخ دلار، رشد قیمت های جهانی، گزارش های شرکت ها و… را نادیده بگیرد و این مسائل سناریوهای مختلفی را پیش روی بازار قرار داده است.
با توجه به ابهامات پیش رو و نوسانات زیاد بازار، به نظر می رسد باید کمی زمان داد تا روندی باثبات و منطقی طی شود، اما استفاده از این نوسانات بهترین فرصت برای تنظیم پرتفوی است.
پرویز خالقی معتقد است که فروشندگان قوی از بازار تخلیه شده اند و نگاتیوهای فعلی فرصتی برای بازماندگان است. اما رشد شارپ مانند اوایل سال 1402 انتظار نمی رود در هر صورت در مقایسه با سایر بازارها حتی 30 درصد سود بانکی بورس در سال جاری نیز احتمال سود 40-50 درصدی بالایی دارد.
پرویز خالقی کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه قبل از حادثه در کنسولگری در سوریه نمودار شاخص سهام اصلاح موقتی نشان می دادند، گفت: در چنین مواقعی بازار به بهانه ای اصلاح را شروع می کند اما افت کل کشور انتظار نمی رفت. در آن زمان حرکت گله ای ناشی از هیجان و ترس بود. اما بازار عمومی منهای تعدادی نماد که در هر شرایطی به مسیر مثبت خود ادامه می دهند، این اصلاح موقت را انجام خواهد داد.
وی تاکید کرد: فروشندگان قوی از بازار تخلیه شده اند و نگاتیوهای فعلی فرصتی برای باقی مانده هاست. وی افزود: اما رشد شارپ مانند اوایل سال 1402 انتظار نمی رود، به هر حال در مقایسه با سایر بازارها حتی 30 درصد سود بانکی بورس در سال جاری نیز احتمال سود بالای 40 تا 50 درصدی دارد. مشروط بر اینکه سهام احتمالی انتخاب شده و فرصت صعود داده شود.
وی تاکید کرد: نیم دلار تغییر نرخ فعلی امری اجتناب ناپذیر است، در واقع پایداری نیست که دلار بازار در حدود 65 تا 70 هزار تومان و نیم دلار بین 37 تا 40 هزار تومان باشد.
خالقی با تاکید بر اینکه قطعاً در انتهای موج نزولی سهم هایی از 800 تا نماد پشت سر گذاشته می شود که سیگنال خرید محسوب می شود، گفت: اما شاخص کل چیزی زیر سقف کانال کوتاه مدت است. اکنون می توان سقف را شکست و به صعود ادامه داد. یا برای تعمیر آن به انتهای کانال.
وی خاطرنشان کرد که در حال حاضر همه راهی برای آن دارند این شاخص همچنان به رشد خود ادامه می دهد قرعه کشی، بیان کرد: قرار نیست 800 سهم بازار همزمان افزایش یا کاهش یابد.
۴۰ درصد عقب ماندگی بورس نسبت به نرخ ارز
همچنین سینا سلیمانی، تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به اینکه تاخیر 40 درصدی بورس نسبت به نرخ ارز تنها در یک سال گذشته رخ داده است، گفت: از اردیبهشت 1402 تا پایان سال میانگین ارزش بازار شرکت ها در بازار سرمایه حدود 24 درصد افت کردند. با تجربه این در حالی است که تمامی شرکت های کوچک و متوسط افت متوسط بیش از 35 درصد را تجربه کردند.
وی افزود: همچنین رشد جزئی در پایان سال گذشته باعث شد این میانگین از بیش از 30 درصد به حدود 24 درصد ارتقا یابد. در حالی که وضعیت بازار سرمایه پیش از رشد اسفندماه و تا پایان بهمن ماه افت میانگین بیش از 30 درصدی را تجربه کرده بود.
به گفته سلیمانی واریز سود سهام مجامع خرداد ماه شرکت ها عموماً از شهریور تا بهمن ماه به طول انجامید و میانگین وزنی تنزیل شده بازده نقدی مجامع با نرخ تنزیل معادل بازده ماهانه وجوه با درآمد ثابت، بازدهی 2.1 درصدی را برای سهامداران به همراه داشت که در فرمول شاخص کل مشاهده می شود. نمی توانم اما این بازده متوسط تخفیف 2.1% عموماً با عدم پرکردن افت تئوری قیمت پس از جلسات همراه بوده است. آن معدود شرکت هایی که افت نظری قیمت در پرداخت سود مجامع را پر کردند نیز با تاخیر اتفاق افتاد که خود با توجه به محاسبات ارزش زمانی باعث کاهش شد. ارزش حقوق صاحبان سهام بیشتر خواهد بود
وی تاکید کرد: به طور کلی می توان گفت که بازده نقدی مجامع به جز تعداد بسیار کمی از شرکت ها برای سهامداران منفی بوده و یا تاثیر مثبت چندانی بر بازده سرمایه گذاری سهامداران نداشته است. از سوی دیگر نرخ ارز از اردیبهشت 1402 تا پایان سال 16.5 درصد رشد داشته است و تأثیر این رشد در سایر بازارها بسیار بیشتر بوده است. به عنوان مثال، اگر مبنای محاسبات از نرخ دلار به نرخ طلا یا سکه یا مسکن و … تغییر یابد، نرخ رشد از 16.5 درصد برای دلار به بیش از 25 درصد می رسد. حتی در برخی موارد مانند بازدهی بازار سکه نیز این رشد به بیش از 40 درصد می رسد.
وی با مقایسه نرخ ارز در مقابل افت ارزش بازار شرکت های حاضر در بازار سرمایه و ارزش تنزیل شده بازده نقدی مجامع، گفت: بازار سرمایه نه تنها طی سال 1402 رشدی را تجربه نکرد، بلکه بازدهی واقعی خود را تجربه کرد. بیش از 40 درصد منفی بود.
سلیمانی با تاکید بر اینکه ارزش شرکت و ثروت سهامدارانوی با بیان اینکه با وجود شرایط تورمی و رشد دارایی ها و حتی رشد اسمی سود، در یک سال اخیر به طور میانگین بیش از 40 درصد کاهش داشته است، گفت: از دیدگاه سرمایه گذاران و سهامداران نه تنها در سال گذشته نتوانستند ارزش سرمایه خود را حفظ کنند، اما بیش از 40 درصد از ارزش سرمایه خود را از دست دادند. حتی کسانی که در سال گذشته سعی کردند ارزش اسمی سرمایه خود را حفظ کنند.
بر اساس گزارش های بازار، بازار نوسانی برای هفته پیش بینی می شود. خوش بینانه ترین سناریو این است که برای ادامه روند صعودی مدت زمان طولانی تری نسبت به آنچه انتظار می رفت در نظر گرفته شود و افزایش نقدینگی در بازار برای بازگشت بازار از فضای منفی به فضای مثبت ضروری است. . در واقع هنوز روند بازار برای اکثر فعالان مشخص نیست که توانسته اند بازار را با نوسانات بالا به ارمغان بیاورند، اما بر همگان واضح است که با پذیرش ریسک های موجود، فرصت های جذابی در بازار وجود دارد.
گفتگو در مورد این post