به گزارش بازار، ایران با حدود 93 هزار مگاوات ظرفیت تولید برق یکی از بزرگترین کشورهای تولید کننده برق در منطقه است و در حال حاضر با تمامی کشورهایی که مرز زمینی دارند تبادل انرژی می کند.
این در حالی است که برق از سه کشور شمالی آذربایجان، ارمنستان و ترکمنستان وارد و به سه کشور عراق، پاکستان و افغانستان صادر می شود. همچنین مبادلات دوجانبه با ترکیه انجام می شود یعنی هم صادرات و هم واردات.
سیاست کشور در مبادلات برق مبتنی بر محور تعادل صفر است، بر این اساس در مواقعی که مازاد تولید وجود دارد، برق به کشورهای هدف صادر می شود و در مواقع کمبود که بیشتر در فصل گرما است. سال وارداتی است
در این سیاست با توجه به تفاوت ساعت شرعی، تعطیلات و زمان اوج واردات، موضوع واردات متعادل است (ترکیه در روزهای شنبه و یکشنبه تعطیل و ایران در روزهای پنجشنبه و جمعه تعطیل است و بر این اساس پیک های ایران و ترکیه تعطیل است. نیز با یکدیگر متفاوت هستند).
مطالعاتی در حال انجام است تا امکان اتصال برق به قطر فراهم شود، کل تبادل برق بین ایران و همسایگانش بیش از 3000 مگاوات است.
اخیرا وزیر نیرو با وزیر انرژی ترکیه دیدار و مذاکراتی در این راستا انجام شد. در سال های گذشته ظرفیت تبادل برق ایران و ترکیه بالغ بر 50 مگاوات فعال بود اما در دو سال گذشته اتصال برق حدود 450 مگاوات در نقطه مرزی وان با ساخت پست پشت به پشت HBDC انجام شد. ایجاد شده.
سال گذشته دوره آزمایشی بهره برداری از این خط به پایان رسید و در سطح صفر میزان تبادل برق بین دو کشور تا 450 مگاوات به صورت دوطرفه بود و وضعیت انتقال کاملا پایدار بود.
با سفر اخیر وزیر انرژی ترکیه به ایران، بهبود شرایط مبادلات تجاری (واردات در مواقع نیاز کشور و صادرات در صورت مازاد بر انرژی) مورد مذاکره قرار گرفت و در نتیجه مقرر شد تیمهای متخصص و متخصص به صورت دوجانبه در زمینه های تجاری پیشنهاد شده است. و جلسات فنی برگزار کند تا به زودی عملیات مبادله بین طرفین به طور رسمی آغاز شود.
ایران دارای بالاترین تراز تجاری برق در منطقه است
همچنین بر اساس آمار و اطلاعات آژانس بین المللی انرژی (IEA)، عراق سالانه تنها 9 تراوات ساعت برق وارد می کند و ظرفیت تولید برق این کشور برای صادرات کافی نیست، بنابراین تراز تجاری منفی 9 دارد. تراوات ساعت در سال کشور پاکستان در زمینه صادرات برق فعال نیست و با واردات 0.5 تراوات ساعت برق از این نظر تراز منفی دارد. افغانستان در بخش تجارت برق نیز با 5.5 تراوات ساعت واردات در سال تراز منفی دارد.
آنطور که محمد اله داد، معاون انتقال و تجارت خارجی شرکت توانیر به ایسنا گفت: ظرفیت تبادل برق کشور ما بیش از 2000 مگاوات است و تراز تقریباً صفر داریم، واردات و صادرات برق ما در یک سطح بوده است. از این نظر تعادل خوبی در منطقه برقرار است. وجود دارد و ما به دنبال توسعه این رقم هستیم.
وی با بیان اینکه خط سوم واردات برق از ترکمنستان و همچنین خط سوم واردات برق از ارمنستان در حال ساخت است و پیمانکاران این پروژه ها نیز ایرانی هستند، گفت: در زمینه صادرات پروژه های مطالعاتی به پاکستان، عراق و. افغانستان نیز در حال اجراست. و با توجه به اینکه از هر یک از خطوط وارداتی مذکور از ترکمنستان و ارمنستان بتوانیم توان حدود 400 تا 500 مگاوات را افزایش دهیم برنامه داریم تا در مدت زمان کوتاهی مبادله را افزایش دهیم. از طریق پست پیاپی خوی در حال ساخت 600 و 400 مگاوات با ترکیه هستیم و امسال اتصال 400 مگاواتی به ظرفیت مبادلات اضافه شد.
معاون انتقال و تجارت خارجی شرکت توانیر درباره ارتباط با سایر کشورها از طریق خطوط زیردریایی گفت: ارتباط با عمان در نظر گرفته شده بود اما در حال حاضر از نظر اقتصادی توجیهی ندارد. پروژه مطالعاتی اتصال برق با قطر نیز در حال پیگیری است.
اله داد با تاکید بر اینکه پس از همگام سازی ترکیه، امکان اتصال برق ایران و اروپا فراهم شده است، گفت: اکنون با برقراری ارتباط بین ایران و ترکیه، امکان تبادل برق با اروپا از نظر فنی فراهم شده است، اما این امر نیازمند مذاکره است. او قرارداد و حقوقی دارد که در حال پیگیری است.
به گفته وی، دو پروژه «ایر» و «آگیر» نیز برای ارتباط ایران و روسیه در حال اجراست که از طریق آن می توانیم به اروپا نیز برق صادر کنیم.
ایران طی سال های اخیر اقدامات زیادی در زمینه صنعت برق انجام داده است تا جایی که در سطح خاورمیانه در این زمینه حرفی برای گفتن دارد و به نظر می رسد با پیشرفت های صورت گرفته در این زمینه بتواند اقدامات قابل توجهی انجام دهد.
گفتگو در مورد این post