دولت همچنان درگیر ساماندهی زمین های نهضت ملی مسکن است.
دولت رئیس جمهور قول داد سالانه یک میلیون واحد مسکونی بسازد. دو سال اول که گذشت و موفقیتی حاصل نشد، گفتند سالی یک میلیون خانه نگفتیم. گفتیم در چهار سال چهار میلیون خانه. بر اساس این وعده، دولت باید تا یک سال و نیم باقی مانده از عمر خود، چهار میلیون واحد مسکونی تحویل دهد، اما همچنان درگیر ساماندهی زمین نهضت ملی و وام های آن است.
ایران تحلیل روزنامه هم میهن نوشت: بر اساس آخرین گزارش بانک مرکزی که مربوط به آذر در سال ۱۴۰۲ متوسط قیمت هر مترمربع مسکن در تهران به ۷۴ میلیون تومان رسید که نسبت به قیمت شهریور ۱۴۰۰ یعنی زمانی که دولت سیزدهم شروع به کار کرد ۲.۳ برابر شده است.
متوسط قیمت مسکن در ابتدای دولت ریاست جمهوری متری ۳۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان بود. اگر قیمت های اعلامی مرکز آمار مربوط به دی ملاک قرار گرفتن ماه باشد، وضعیت بدتر شده است. بر اساس گزارش این مرکز در دی، میانگین قیمت ماهانه هر مترمربع مسکن به ۸۰ میلیون تومان رسیده است.
وضعیت اجاره مسکن نیز مشابه است. اگرچه بانک مرکزی از سه ماهه چهارم سال ۱۴۰۱ آمار این بخش را منتشر نکرده است، اما تورم ۷.۴۶ درصدی اجاره بها در سال ۱۴۰۰ و تورم ۴۹.۳ درصدی قیمت اجاره بها در ۱۲ ماهه منتهی به آذر ۱۴۰۱ نشان می دهد که قیمت ها در بخش اجاره مسکن بالاتر از میانگین افزایش قیمت کل بوده است.
همچنین برخلاف انتظار افزایش قیمت اجاره بها در شهرهای متوسط و کوچک بیشتر بوده است. به طوری که آخرین تورم اعلام شده اجاره بها در شهرهای متوسط ۵۲.۴ درصد و در شهرهای کوچک ۵۵.۶ درصد بوده است. یعنی با وجود اینکه در شهرهای کم سودتر مانند شهرهای بزرگ نمی توان درآمد مردم را به دست آورد و افزایش داد، اما خانوارها نسبت به شهرهای بزرگ باید رشد قیمت بیشتری را در بخش مسکن متحمل شوند.
کاهش صدور پروانه ساختمانی
دولت قول داد سالانه یک میلیون خانه بسازد. دو سال اول که گذشت و موفقیتی حاصل نشد، گفتند سالی یک میلیون خانه نگفتیم. گفتیم در چهار سال چهار میلیون خانه. بر اساس این وعده، دولت باید تا یک سال و نیم باقی مانده از عمر خود، چهار میلیون واحد مسکونی تحویل دهد، اما همچنان درگیر ساماندهی زمین نهضت ملی و وام های آن است.
وقتی مسئولان پشت میز کنفرانس می نشینند با خوش بینانه آمار اقدامات انجام شده را می گویند که رویای ساخت چهار میلیون خانه را واقعی نشان می دهد. اما آمار اعلام شده از پروانه های ساختمانی چیز دیگری می گوید. بر اساس اعلام بانک مرکزی، تعداد پروانه های ساختمانی صادر شده در مناطق شهری در سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ به ترتیب ۲۵.۸ و ۷.۷ درصد کاهش داشته است. این افت در سال جاری نیز ادامه داشته و در آخرین آمار اعلام شده که مربوط به سه ماهه دوم سال ۱۴۰۲ است، ۷.۸ درصد افت داشته است.
برآورد سطح زیربنای طبقات ساختمان بر اساس پروانه های صادره نیز وضعیت مشابهی دارد. در سال ۱۴۰۰ این شاخص ۱۷.۷ درصد کاهش، در سال ۱۴۰۱ کاهش ۲ درصد و در سه ماهه دوم ۱۴۰۲ کاهش ۱.۴ درصدی داشته است.
رشد بیش از ۵۰ درصدی قیمت خدمات ساختمانی
در دو سال و نیم اخیر قیمت خدمات ساختمانی و مصالح ساختمانی هر دو افزایش یافته است و این رشد در بخش خدمات بیشتر به چشم می خورد.
تورم خدمات ساختمانی در سال ۱۴۰۰ بیش از ۶۴ درصد، در سال ۱۴۰۱ بیش از ۵۱ درصد و در سه ماهه دوم سال ۱۴۰۲ حدود ۵۲ درصد افزایش یافته است. تورم مصالح ساختمانی در سال ۱۴۰۰ بیش از ۵۶ درصد، در سال ۱۴۰۱ بیش از ۲۸ درصد و در سه ماهه دوم امسال بیش از ۳۶ درصد بوده است.
این رشد قیمت در شرایطی است که تا تابستان امسال ثبات نسبی در بازار ارز و دارایی وجود داشت و از سوی دیگر رکود عمیق در بازار مسکن، تقاضا را در سطحی کمتر از نسبت عرضه نگه داشته است. اگر این دو عامل نبود شاید هزینه ساخت بیش از ارقام اعلام شده افزایش می یافت.
رکود معاملات
کارشناسان املاک معتقدند افت جزئی که در چند ماه اخیر در قیمت مسکن شاهد بودیم ناشی از رکود معاملات است. در دی با از سرگیری معاملات و هیجان ناشی از ماه های پایانی سال، قیمت بار دیگر از روند صعودی بازار مسکن در سال ۱۴۰۲ پیشی گرفت، در حالی که رکود معاملات مشخصه اصلی آن بود. تورم و سیاست های انقباضی دولت معدود مشتریان باقی مانده در بازار مسکن را به سمت بازارهای دیگر سوق داد و اکنون با وجود کاهش نسبی قیمت مسکن، هنوز توان اقتصادی برای خرید مسکن در جامعه وجود ندارد.
اکنون که سال ۱۴۰۲ به ماه ها و روزهای پایانی خود رسیده است، برخی کارشناسان بر این باورند که هیجان ناشی از نوسانات قیمت دلار و نزدیک شدن به سال نو، شاید تحرکی کوچک در بازار ایجاد کرده باشد، اما به عنوان ماه های پایانی با نزدیک شدن به سال ۱۴۰۲، بازار مسکن مطابق انتظار رشد خواهد کرد. و قیمت هر متر خانه در تهران به ۸۰ میلیون و ۶۱۰ هزار تومان رسید.
کارشناسان سه سناریوی احتمالی را برای بازار مسکن در پایان سال بررسی می کنند. ۱- جهش و رشد قیمت شارپی به طوری که ماهانه ۱۰ درصد یا بیشتر را شاهد باشیم. ۲- رشد خفیف ماهانه حدود دو درصد و ۳- کاهش جزئی.
با در نظر گرفتن شرایط سیاسی و شاخصهای کلان اقتصادی از جمله کاهش نرخ رشد نقدینگی و پایه پولی در ماههای اخیر، سناریوی دوم محتملترین سناریوی میانی محسوب میشود.
دولت سیزدهم و عملکرد غیرقابل دفاع آن
یک سال و نیم دیگر عمر دولت سیزدهم به پایان می رسد. رئیسی با وعده های بی شماری به میدان آمد و نتوانست به این وعده ها عمل کند. ساخت و کنترل قیمت مسکن پس از تورم یکی از مهمترین برنامه های دولت سیزدهم بود.
در همان ابتدا که ابراهیم رئیسی وعده ساخت چهار میلیون خانه را داد، کارشناسان طی مصاحبه هایی اعلام کردند که این وعده عملیاتی نیست. بانک ها اعلام کردند که توان پرداخت تسهیلات چند صد هزار تومانی را ندارند و وزارتخانه ها زیر بار تخصیص زمین مازاد خود برای اجرای طرح نرفتند.
امروز دولت همچنان بر تحقق این وعده اصرار دارد. هنوز هم از امکانات اختصاص یافته و اراضی در نظر گرفته شده برای طرح نهضت ملی آمار می دهند. اما این آمار با وعده های داده شده فاصله زیادی دارد.
گفتگو در مورد این post