بازار، گروه ولایات: استان سمنان به دلیل قرار گرفتن در بخش جنوبی کپایه البرز و شمال دشت کویر از ظرفیت های عظیم گردشگری طبیعی برخوردار است اما این تنها بخشی از ظرفیت های این استان در جذب گردشگر است.
استان سمنان یکی از قطب های گردشگری معنوی، فرهنگی، عرفانی و مذهبی است و اماکن متبرکه، ائمه قبور انبیا، عرفا و سلام و شاعران نامی جهان اسلام و ایران در این استان وجود دارد، اما موفقیت چشمگیری نداشته است. در معرفی آنها حاصل شده است. این استان دارای ظرفیت های فراوانی برای گردشگری معنوی و عرفانی است که هر کدام برای یک کشور کافی است.
ترکیه یک مولانا دارد و استان سمنان 10 مولانا دارد
ترکیه با میزبانی از مولانا سالانه شاهد حضور میلیون ها گردشگر است که تاثیر مستقیم بر اقتصاد کشور دارند و استان سمنان به تنهایی میزبان آرامگاه ابوالحسن خرقانی، بایزید بسطامی بن یمین فرومدی، شیخ حسن جوری، علاءالدوله سمنان، مسجد تاریخی، مقبره جرجیس نبی و … می باشد. مکان هایی که هر کدام می توانند از ارکان عظیم صنعت گردشگری به ویژه گردشگری عرفانی، معنوی و مذهبی باشند.
ابوالحسن خرقانی یا نام کامل او ابوالحسن علی بن جعفر بن سلمان بن احمد خرقانی از عارفان مشهور قرن چهارم هجری قمری است که آرامگاه وی در بخش بسطام شهرستان شاهرود قرار دارد.
متاسفانه در سال های اخیر به این ظرفیت های گردشگری به درستی پرداخته نشده است و این در حالی است که استان سمنان سالانه پذیرای 18 میلیون زائر امام هشتم شیعیان است و این در حالی است که مسئولان استان سمنان افزایش اقامت گردشگران در استان سمنان را از چهار به 11 نفر می دانند. این استان می تواند به یک قطب گردشگری تبدیل شود. ایران معنوی و عرفانی است و سالانه هزاران گردشگر داخلی و خارجی را به خود جذب می کند.
این در حالی است که صرف بازدید از این بناهای یاد شده در استان سمنان جدا از ظرفیت های گردشگری طبیعی به تنهایی نیازمند اقامت پنج تا شش روزه در استان سمنان است و مسئولان استان در این گزارش از ماندگاری مسافران صحبت می کنند. استان سمنان عرفانی و معنوی خواهیم داشت. طبیعتاً نمی توان همه توانمندی های استان را در یک گزارش گردآوری کرد، بنابراین به برخی از چهره ها و شاخص های مهم معنویت استان می پردازیم. لازم به ذکر است که این گزارش دارای دو قسمت است و قسمت اول را امروز خواهید خواند.
شیخ خرقان
ابوالحسن خرقانی یا نام کامل وی ابوالحسن علی بن جعفر بن سلمان بن احمد خرقانی از عارفان مشهور قرن چهارم هجری قمری است که آرامگاه وی در بخش بسطام شهرستان شاهرود قرار دارد و فاصله آن تا مرکز شهرستان شاهرود تنها 24 است. کیلومتر جاده ای خوش تابستان و دارای جاذبه های گردشگری زیبایی در کنار مقبره ابوالحسن است.
در کشف الاسرار میبدی از ابوالحسن خرقانی از ابوالعباس عاملی نقل شده است که: «هنگامی که از دنیا می رفت، به خادم گفت: به خرقان رو کن، آنجا مردی از مخملک الذکر است. ، محمود العین، او را ابوالحسن خرقانی گویند. سلام ما را بر او برسان و بگو که من این طبل و علم را به اذن خداوند متعال و فرمان او برای تو فرستادم و اهل زمین را به تو سپردم و رفتم».
در روستای خرقان و همچنین در بسطام و روستاهای اطراف آن مانند میقان و ابرسج که در 10 تا 15 کیلومتری خرقان قرار دارند، اقامتگاه های بوم گردی و روستایی نیز وجود دارد و همچنین هتل های متعددی در شاهرود و بسطام وجود دارد. اسکان مهمانان خرقان را می توان مهمانسرای گردشگری شاهرود و بسطام نیز دانست. فاصله بقعه ابوالحسن خرقانی تا تهران 420 کیلومتر و تا مشهد 514 کیلومتر است.
سلطان ارفع
بایزید بسطام یکی دیگر از عارفان نامدار استان سمنان است که آرامگاه او در شهر بسطام نمونه گردشگری شهرستان شاهرود قرار دارد. سلطان العارفین و حجه الحق العجمین القاب اوست و بستان العارفین از مواهب او به شمار می رود.
آرامگاه بازید بسطامی سالانه مورد بازدید هزاران گردشگر و علاقه مند به ویژه از مناطق ترک نشین ایران قرار می گیرد که ارادت خاصی به بایزید بسطامی دارند و هر وقت فرصتی پیدا می کنند به نزدیکی او می آیند. آرامگاه بایزید در هفت کیلومتری مرکز شهرستان شاهرود قرار دارد.
آرامگاه شیخ حسن جوری از رهبران معنوی قیام سربداران در قرن هشتم در شهر میامی قرار دارد.
این بقعه در مجموعه تاریخی بسطام و در جوار امامزاده محمد (ع) قرار دارد و قدمت آن به زمان ایلخانان می رسد. این بنا نیز در دوره های مختلف مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته تا به شکل کنونی خود رسیده است. . فاصله این مکان تا تهران 406 کیلومتر و از مشهد 504 کیلومتر است.
در بسطام علاوه بر هتل ها و مهمانسراها، اقامتگاه ها و رستوران های زیادی نیز وجود دارد. به طور کلی می توان گفت که از نظر اسکان برای زیارت آرامگاه بایزید بسطامی مشکلی وجود ندارد. همچنین در داخل این مجموعه سوئیت هایی برای همسایگان وجود دارد. است.
ابن یمین فرومدی
آرامگاه ابن یمین فرومودی نیز در استان سمنان قرار دارد. آرامگاه این شاعر نامی ایران زمین در روستای فرومد از توابع شهرستان میامی در شرقی ترین نقطه استان و هم مرز با شهرستان داورزن در استان خراسان رضوی قرار دارد.
ابن یمین شاعر قرن هشتم در مکمانی مدفون است که به صورت مجموعه ای زیبا با طراحی زیبا و قرمز رنگ ساخته شده است. بسیاری از مردم حتی از وجود آرامگاه او در جاده میامی – سبزوار با تهران – مشهد اطلاعی ندارند.
روستای فرومد در 105 کیلومتری میامی و 165 کیلومتری شاهرود قرار دارد. فاصله این بنا از سبزوار 155 کیلومتر، از مشهد 370 کیلومتر و تا تهران 500 کیلومتر است. دیوان به جای مانده از ابن یمین شامل قصیده، غزل، بیت، رباعی و چند بیت، ترکیب ابیات، مسمط، مخمص، مستزاد و چند مثنوی است و این نشان از چیره دستی این شاعر گرانقدر است که امسال بزرگداشت وی است. همچنین در شهر فرومد، شاهرود و تهران برگزار شد.
شیخ فراموش شده است
اکنون که در فرومد هستیم بهتر است مقبره شیخ حسن جوری رهبر قیام سربه داران را معرفی کنیم که مقبره وی نیز در منطقه فرومد قرار دارد، متأسفانه سال هاست که این مقبره متروکه بوده و تنها مرمت کلی انجام شده است. بر روی آن انجام شده است، و هیچ کس حتی در مورد آن نمی داند. چنین مقبره ای در شهر میامی استان سنان نیز قرار دارد، در حالی که در هیچ جای دیگر چنین بی احترامی به چهره های مشهور تاریخ خود نمی کنند.
آرامستان شیخ علاءالدوله سمنانی متعلق به دوره ایلخانی در شهرستان سرخه استان سمنان واقع شده است.
آرامگاه شیخ حسن جوری از رهبران معنوی قیام سربداران در قرن هشتم در شهر میامی و در روستای فیروزآباد سفالی در نزدیکی روستای فرومد قرار دارد. این مقبره دارای گنبدی مدور و شامل اتاقی چهار در سه متر مربع از خشت خام است.
فیروزآباد سفلی در 35 کیلومتری داورزن اما در استان سمنان و منطقه فرومد شهرستان میامی قرار دارد. فاصله این روستا تا شهرستان میامی 155 کیلومتر و از شاهرود 210 کیلومتر است. فاصله این روستا تا سمنان 500 کیلومتر است. این روستا از دو سمت داورزن و فرومد دارای مسیر تردد است اما متاسفانه مکان و مقبره ای برای وی ایجاد نشده است که بتواند از آن بازدید و اقامت کند و برای بازدید از این بقعه می توانید از تورهای روستای فرومد و یا اقامتگاه های شهری دیدن کنید. داور حل شد.
علاءالدوله سمنانی
خانقاه شیخ علاءالدوله سمنانی متعلق به دوره ایلخانی در شهرستان سرخه استان سمنان قرار دارد و سالانه هزاران گردشگر را به خود جذب می کند. این بنا با شماره ثبت 320 یکی از آثار ملی ایران است.
علاءالدوله احمد بن محمد بن احمد بیابانکی سمنانی از شاعران و نویسندگان بزرگ تصوف ایرانی قرن هفتم و هشتم هجری قمری است که دیوان، مجلس چهل و خمخانه وحدت از مهم ترین آثار اوست.
همچنین آرامگاه الدوله به دلیل مجاورت با راهروی تهران – مشهد می تواند محل مناسبی برای استراحت در مسیر مسافران نوروزی باشد.
سرخه در 170 کیلومتری تهران و 23 کیلومتری سمنان قرار دارد و در کنار آرامگاه الدوله میزبان بخشی دیگر از جاذبه های گردشگری است. کسانی که قصد حضور در این منطقه را دارند می توانند در اقامتگاه های سرخه و سمنان و حتی روستاهای دهستان صوفی آباد در 11 کیلومتری شمال شهرستان سرخه اقامت کنند. همچنین آرامگاه علاالدوله به دلیل مجاورت با کریدور تهران – مشهد می تواند محل مناسبی برای استراحت در مسیر مسافران نوروزی باشد.
این قسمت اول گزارش بود. در قسمت دوم گزارش به دیگر آثار گردشگری عرفانی استان سمنان از جمله پیرمردان طرود، مسجد تاریخی دامغان، پیر نجم الدین و پیر علمدار و منوچهری دامغانی، بقعه جرجیس نبی، حضرت دانیال در کرنگ کالپوش شهرستان میامی می پردازیم. و غیره .. ما خواهیم رفت. در قسمت دوم گزارش با ما همراه باشید.
گفتگو در مورد این post