یاسمن بلواردی; بازار: بر اساس آمار منتشر شده جهانی، کشورهای پیشرو در حوزه معدن شامل استرالیا، شیلی، چین، روسیه، کانادا، برزیل، جمهوری دموکراتیک کنگو (DRC)، آفریقای جنوبی و ایالات متحده آمریکا هستند. علاوه بر این، از نظر ارزش تولید مواد معدنی، چین، استرالیا، ایالات متحده، روسیه، شیلی، برزیل، کانادا، آفریقای جنوبی، اندونزی، پرو، هند، مکزیک، قزاقستان، کنگو، فنلاند، اوکراین، زامبیا، ازبکستان، لهستان و ایران نیز جزو بهترین ها محسوب می شود.
استهلاک ماشین آلات و ممنوعیت واردات؛ چالش های اصلی بخش معدن
با این حال، بخش معدن ایران با یک سری مسائل مواجه است که تولید این بخش را تحت تاثیر قرار می دهد. در واقع یکی از چالش های اصلی در این زمینه ماشین های فرسوده در معادن و از سوی دیگر است ممنوعیت واردات ماشین آلات است. به گونه ای که در حال حاضر ماشین آلات بزرگ که اغلب برای معادن بزرگ ضروری بوده و نقش مهمی در اجرای عملیات ایفا می کنند به ندرت در دسترس هستند. بنابراین به گفته کارشناسان از یک سو بخش معدن کشور نیازمند نوسازی ماشین آلات است و از سوی دیگر واردات ماشین آلات بزرگ اجتناب ناپذیر به نظر می رسد. این در شرایطی است که پیش از این «حسن حسینقلی» رئیس اتحادیه سرب و روی کشور در گفتگو با بازار اذعان داشت که عدم دسترسی به ماشین آلات معدنی به ویژه ممنوعیت واردات ماشین آلات بزرگ باعث شده است. کاهش تولید در بخش معدن
ادهمی، کارشناس حوزه معدن: وضعیت فرسودگی ماشین آلات وخیم است و به یقین می توان گفت بیش از 50 درصد ماشین آلات موجود نیاز به بازسازی دارند.
هوشنگ ادهمی کارشناس معدن در گفتگو با خبرنگار بازار در پاسخ به این سوال که ماشین آلات معدنی موجود از نظر فرسودگی نیاز به نوسازی دارد، گفت: وضعیت فرسودگی ماشین آلات وخیم است و به طور قطع می توان گفت که بیش از 50 درصد ماشین آلات نیاز به نوسازی دارند. بازسازی شده است.
ادهمی اضافه کرد: به عنوان مثال ما قبل از این تراکتور خانگی داشتیم، اما اگر لیست واردات این خودرو در 5 سال گذشته که با ممنوعیت واردات مواجه هستیم را بررسی کنید، می بینید که وضعیت چگونه است. و آن هم در شرایطی که این ماشین های سنگین که دائماً در معدن بار می برند، زودتر فرسوده می شوند و به ناچار نیاز به نوسازی دارند. علاوه بر این لاستیک ها و قطعات این خودرو وارداتی است، بنابراین باید برای واردات این قطعات مهیا شود.
کارشناس بخش معدن: ماشین آلات کوچک تولید داخل مانند بیل مکانیکی کوچک، لودرهای کوچک که اغلب مونتاژ می شوند تا حدودی مسئول معادن کوچک هستند، اما تامین آنها برای معادن بزرگی که بیل مکانیکی یا لودر بزرگ می خواهند مشکل است.
وی ادامه داد: مشکل اینجاست که معادن بزرگ با دامپر 10 تا 20 تنی نمی توانند کار کنند و دمتراکتور یک تسهیلات اساسی و اجباری برای معادن بزرگ است. با این حال چقدر واردات انجام شده و چقدر این نیاز تامین شده است؟ پاسخ اینجاست که ما واردات نداریم.
این کارشناس حوزه معدن در پاسخ به این سوال که ماشین آلات ساختمانی تا چه اندازه جوابگوی نیاز معدنکاران کشور است، می گوید: در مورد ماشین آلات کوچک تولید داخل مانند بیل مکانیکی کوچک، لودر کوچک که اغلب مونتاژ شده تا حدودی مسئول معادن کوچک هستند. اما برای معادن بزرگی که بیل مکانیکی یا لودر بزرگ می خواهند تامین آن مشکل است.
حفظ بقا؛ بزرگترین اقدام معدنچیان کشور در سال جدید
ادهمی همچنین در پاسخ به این سوال که شرایط حاکم بر حوزه معدنی کشور در سال 1403 را چگونه ارزیابی می کنید، می گوید: تا آنجایی که من می دانم سال های 1402 و 1403 فقط برای بقا است. کسانی که می توانند خوب مدیریت کنند از دست نمی روند و بقیه که نمی توانند قطعا کار سختی برای آنها خواهند داشت. یعنی “حفظ بقا” بزرگترین اقدامی است که در سال جدید باید انجام دهیم، البته این مختص بخش معدن نیست، کل اقتصاد در این وضعیت قرار دارد و معدنچیان نیز بخشی از آن هستند. این اقتصاد
وی در پایان با تاکید بر اینکه سال 1403 سال بقا است افزود: به نظر من کل بخش معدن اگر بتواند خود را حفظ کند موفق محسوب می شود.
روند فناوری معدن در سال 2023
لازم به ذکر است در حالی که بخش معدن ایران با مشکل ماشین آلات به ویژه ماشین آلات بزرگ مواجه است و تولیدکنندگان داخلی قادر به تولید آنچه در این بخش مورد نیاز است نمی باشند که در کشورهای پیشرفته و پیشرو روند تکنولوژی معدن طی سالیان متمادی اخیراً یک روند جهشی وجود داشته است. به طوری که داده ها و آمارهای جهانی حاکی از آن است که در سال 2023 هوش مصنوعی در عملیات ماینینگ رایج خواهد بود. زیرا استخراجکنندگان از آن برای تفسیر دادههای حسگرهای هوشمند و اتصال ماشینها و بهبود ایمنی و کارایی عملیاتی از طریق فناوریهای بدون سرنشین و مجهز به هوش مصنوعی استفاده میکنند. این امر ماینینگ را به یکی از امن ترین مشاغل در نوع خود تبدیل می کند.
بر اساس داده های منتشر شده، یکی از مهم ترین فناوری ها در این بخش، Emesent است که در واقع یک استارت آپ مهم در حوزه معدن است که در واقع نقشه برداری خودران را ارائه می کند. به گفته کارشناسان، چاه های معدن برای غارها و موانع دیگر مانند صعب العبور بسیار خطرناک است. افزایش نقشه برداری از محورهای معدن به طور مستقیم ایمنی کارگران را بهبود می بخشد. فناوری نقشه برداری پهپادها را برای جمع آوری و ارائه داده های محلی سازی در زمان واقعی تجهیز می کند. استارتآپها و شرکتهای نوظهور در حال تطبیق پهپادها با فناوری اسکن هوشمند مانند LIDAR برای نقشهبرداری معادن زیرزمینی هستند.
گفتگو در مورد این post