به گزارش بازار، مهران محرمیان بهبود و تقویت سیستم های نظارتی بانک مرکزی را در راستای وظایف اصلی آن یعنی کنترل تورم یکی از مهم ترین اقدامات در حوزه فناوری های نوین در سال 1402 دانست و اظهار داشت: در راستای تحقق این امر کنترل تورم، بانک مرکزی باید بر ایجاد نقدینگی توسط بانک ها نظارت داشته باشد.» و در این زمینه از سامانه های نظارتی مختلفی استفاده می کند که در سال 1402 بانک مرکزی با ارتقای این سامانه ها از ظرفیت نظارتی آنها برای نظارت بر بانک ها و روند خلق پول بهره برد.
معاون بانک مرکزی افزود: از جمله اثرات استفاده از این سامانه ها در کنار برنامه ها و سیاست های دستگاه های نظارتی و اقتصادی بانک مرکزی می توان به کنترل تولید نقدینگی در محدوده هدف گذاری شده اشاره کرد که در نهایت منجر به روند کاهش نرخ تورم
وی همچنین استفاده از سامانههای جدید بانک مرکزی برای مقابله با تراکنشهای قمار آنلاین و پیشگیری از سایر جرایم بانکی و راهاندازی آزمایشی ریال دیجیتال را از دیگر اقدامات بانک مرکزی در حوزه فناوریهای نوین برشمرد.
محرمیان در خصوص دستاوردهای بین المللی در حوزه فناوری های نوین گفت: پروژه اتصال شبکه پرداخت شتاب کشور به شبکه پرداخت میر روسیه در سال گذشته عملیاتی شد تا از آن برای مبادلات بین المللی و همچنین رفاه مردم استفاده شود. گردشگران بین دو کشور همچنین اتصال سامانه پیام رسان سپام به سامانه SPFS که در تبادل پیام های مالی بین دو کشور و عرصه بین المللی مورد استفاده قرار می گیرد، در سال 1402 عملیاتی شد.
قائم مقام بانک مرکزی سامانه سیاق را از دیگر دستاوردهای مهم این حوزه در سال 1402 برشمرد و گفت: قبل از اجرای حکم مصادره اموال محکوم علیه، 200 روز طول می کشید. اما در حال حاضر با سامانه سیاق می توان در عرض چند دقیقه تمام دارایی افراد را در تمامی بانک ها شناسایی و ثبت کرد که این اتفاق در حوزه قضایی تحول بزرگی است.
وی در خصوص طرح چک الکترونیکی تصریح کرد: در حال حاضر 12 بانک به سامانه صدور الکترونیک چک مجهز هستند و به تدریج تمامی بانک ها به این سامانه مجهز می شوند و در حال حاضر تمامی بانک ها به سامانه پذیرش الکترونیکی چک مجهز هستند. بر اساس این برنامه قرار است تا سه سال آینده چک های کاغذی از شبکه بانکی حذف و چک الکترونیکی جایگزین آن شود.
محرمیان با بیان اینکه تاکنون 230 هزار فقره چک الکترونیکی از سوی مشتریان بانک صادر شده که 200 هزار فقره آن در شبکه بانکی پردازش شده است، گفت: فعلاً می توان چک های الکترونیکی را در بانک صادرکننده پذیرفت اما به تدریج با اجرای کامل فرآیندهای امسال چک های الکترونیکی در سایر بانک ها نیز نقد می شود.
معاون بانک مرکزی درباره اعتبارسنجی مشتریان شبکه بانکی گفت: این موضوع بر اساس شمول مالی و میزان بهره مندی مردم از خدمات مالی و به ویژه استفاده از خدمات بانکداری الکترونیک در حال بررسی است. در حال حاضر به گواه بانک جهانی ایران، ایران یکی از کشورهای پیشرو در استفاده از خدمات بانکداری الکترونیکی در جهان محسوب می شود. اما در زمینه ارائه امکانات الکترونیکی کشور ما رتبه خوبی ندارد.
وی ادامه داد: برنامه بانک مرکزی تسهیل دسترسی آحاد جامعه به تسهیلات خرد است و این امر نیازمند سیستم اعتبارسنجی است تا مردم بدون نیاز به ضامن و غیره به تسهیلات خرد دسترسی داشته باشند و همچنین کاهش یابد. خطر عدم پرداخت وام بانکی از آنجایی که عدم بازپرداخت اقساط یکی از عوامل افزایش ریسک اعتباری افراد است، بنابراین مشتریان سعی می کنند اقساط وام خود را به موقع پرداخت کنند.
محرمیان گفت: سامانه اعتبارسنجی که بر اساس هوش مصنوعی طراحی شده است، اطلاعات را از منابع مختلف اطلاعاتی مانند سازمان امور مالیاتی، وزارت رفاه، قوه قضائیه، پلیس راهنمایی و رانندگی و … جمع آوری می کند و این مدل خواهد بود. اوایل امسال عملیاتی شد و برای افزایش رتبه اعتباربخشی برای دریافت خدمات بانکی ارائه شده است.
معاون فناوری بانک نوین درباره وثیقه الکترونیکی دریافت تسهیلات نیز خاطرنشان کرد: وثیقه الکترونیکی در حال حاضر در حال اجراست و امسال این تسهیلات با تایید الکترونیکی به صورت فراگیرتر دریافت می شود.
وی در خصوص امکان استفاده از سامانه املاک و مستغلات برای احراز هویت محل سکونت مشتری بانک، گفت: در گام اول برای صدور دسته چک، احراز هویت با ثبت نام در این سامانه انجام می شود، در صورت ثبت نام تراکنش، ثبت کارت بانکی در سامانه شاپرک. فرم اخطار تایید سکونت نیز اجرا شده است.
محرمیان درباره ریال دیجیتال نیز گفت: در حال حاضر تراکنش های بانکی مردم به صورت الکترونیکی انجام می شود اما پول در بانک است. اسکناس را نمی توان به واحد کوچکتر تبدیل کرد، اما ارقام کوچک را می توان به ریال دیجیتال پرداخت.
وی درباره تجمیع کارت های بانکی گفت: عملیات تجمیع کارت ها در قالب اپلیکیشن از سال 1398 آغاز شده است اما برای تجهیز زیرساخت های لازم در شبکه پرداخت زمان بر است. هم اکنون اولین عملیات تجمیع کارت توسط یک شرکت خدماتی PSP با همکاری چندین بانک به ویژه بانک تجارت آغاز شده است و هم اکنون تعدادی از کارتخوان های کشور به این سرویس مجهز شده اند و این تراکنش قابل انجام است.
معاون فناوری های بانک نوین تاکید کرد: به عبارتی می توان اطلاعات کارت های بانکی را که هم اکنون به صورت فیزیکی در اختیار مردم قرار می دهد، در قالب اپلیکیشن روی تلفن همراه خود ثبت کرد و در هنگام مراجعه فرد به فروشگاه در طی زمان خرید، تلفن همراه یک شخص می شود هر یک از کارت های بانکی او.
محرمیان تصریح کرد: کافی است یکی از کارت های پیش فرض را انتخاب کرده و پس از بازکردن قفل گوشی تلفن همراه، بارکد خوان جلوی گوشی قرار گرفته و وجه کالای خریداری شده واریز می شود.
گفتگو در مورد این post