درمان نقرس علاوهبر دارو با رژیم غذایی نیز امکانپذیر است. افرادی که میخواهند از بروز ناگهانی حملات آزاردهنده این بیماری جلوگیری کنند باید همواره به تغذیه خود اهمیت دهند. ما در این متن اطلاعات لازم درخصوص رژیم مناسب را در اختیار شما قرار میدهیم.
از آنجاییکه نقرس باعث بروز دردهای شدید و ناگهانی یا التهاب مفاصل میشود درمان آن نیز اهمیت پیدا میکند. برای آشنایی با این بیماری و درمان آن با کمک رژیم غذایی، تا انتهای متن با ما همراه باشید.
نقرس چه نوع بیماری است؟
درمان نقرس برای مبتلایان به این بیماری اهمیت زیادی دارد چراکه این عارضه باعث بروز التهاب مفاصل، تورم و درد ناگهانی می شود. در واقع نقرس نوعی آرتریت است که سبب ایجاد درد و التهاب در مفاصل انگشتها، زانو، پاشنه پا و مچ میشود.
دلیل بروز این حملات که گاهی بین 3 تا 10 روز نیز طول میکشند چیست؟ در واقع زمانی که سطح اسیداوریک خون افزایش یابد این دردها نیز با شدت بالایی خود را نشان میدهند.
اسیداوریک مادهای است که با هضم غذا در بدن تولید میشود. بدن بیماران مبتلا به نقرس توانایی دفع این ماده را ندارد و ازاینرو در بین مفاصل انباشته میشود که نتیجه آن بروز حملات آزاردهنده است.
به همین دلیل نیز برای درمان نقرس میتوان از یک رژیم غذایی مناسب استفاده کرد که به کاهش سطح اسیداوریک کمک کند تا افراد دچار حملات آزاردهنده و دردناک نشوند. البته دراینخصوص بهتر است از متخصص تغذیه و دکتر نقرس کمک بگیرید اما باز هم کسب اطلاعات زیر کاربردی است.
درمان نقرس با کمک رژیم غذایی
اگر میخواهید درگیر حملات نقرس که افت کیفیت زندگی را بههمراه دارند نشوید بهترین کار مراجعه به دکتر نقرس و داشتن تغذیهای مناسب است. اگر مواد غذایی موجود در رژیم شما باعث کاهش سطح اسیداوریک شوند دیگر شاهد انباشته شدن آنها در مفاصل و بروز درد نخواهید بود.
برای کاهش علائم نقرس با رژیم غذایی بهتر است مواد غذایی را که باید و نباید مصرف شوند بشناسید تا با استفاده درست یا قطع مصرف آنها، از بروز حملات جلوگیری کنید. این موارد را در ادامه معرفی میکنیم.
مصرف کدام مواد غذایی برای درمان نقرس مجاز است؟
افرادی که به بیماری نقرس مبتلا هستند معمولا نمیتوانند رژیم غذایی متنوع داشته باشند بااینحال چند گروه مواد غذایی وجود دارد که مصرف آنها برای این دسته از بیماران مجاز است. بهطور کلی مصرف مواد حاوی مقداری کمتر از 100 میلیگرم پورین به این افراد توصیه میشود که در ادامه برخی از آنها را معرفی میکنیم.
سبزیجات: اولین گروه که تاثیر بسیاری در تامین مواد معدنی و ویتامینهای مورد نیاز بدن دارد سبزیجات است. طبق تحقیقات جدید مشخص شد که حتی سبزیجات غنی از پورین مانند اسفناج، مارچوبه و گلکم نیز باعث افزایش سطح اسیداوریک نمیشوند؛ پس بدون نگرانی آنها را در رژیم غذایی خود داشته باشید.
لبنیات: برای درمان نقرس و کاهش حملات آن میتوانید روی محصولات لبنی نیز حساب کنید. پروتئینهای این مواد باعث کاهش سطح اسیداوریک میشوند. اگر نگران افزایش وزن خود هستید از محصولات کمچرب استفاده کنید.
مرکبات: مصرف مرکبات بهدلیل ویتامین ث موجود در آنها همواره به مبتلایان نقرس توصیه میشود. در واقع این افراد بهتر است روزانه 500 میلیگرم ویتامین c مصرف کنند تا این ماده باعث کاهش حملات نقرس شود. میوههایی با فروکتوز پایین مانند پرتقال و گریپفروت گزینههای بهتری برای مصرف هستند.
غلات کامل و حبوبات: پروتئین اهمیت بسیاری در رژیم غذایی مبتلایان به نقرس دارد اما نمیتوان آن را از مصرف گوشت قرمز تامین کرد؛ پس با مصرف پروتئینهای گیاهی مانند سویا، روغنهای گیاهی و حبوبات باید این نیاز مهم بدن را برطرف کنید.
مغزها: تمام آجیلها برای درمان نقرس موثر هستند و در بین آنها معمولا گردو بهدلیل مقادیر زیادی از امگا 3 تاثیر بیشتری دارد. پس در رژیم غذایی باید انواع مغزها بهخصوص گردو وجود داشته باشد.
نوشیدنی: از نوشیدنیهای مجاز برای بیماران مبتلا به نقرس باید به چایسبز، قهوه و چای اشاره کرد.
میوه: مصرف تمام میوهها به بیماران مبتلا به نقرس توصیه میشود اما برای کاهش سطح اسیداوریک بهتر است مصرف گیلاس را در اولویت قرار دهید. همچنین آلبالو و گیلاس حاوی آنتوسیانینها هستند که با خواص ضدالتهابی باعث کاهش درد و التهاب ناشی از حملات نقرس میشوند.
مبتلایان نقرس کدام مواد غذایی را نباید مصرف کنند؟
مواد غذایی که حاوی بیش از 200 میلیگرم پورین هستند نهتنها به کاهش علائم نقرس کمک نمیکنند بلکه روی افزایش حملات آن نیز تاثیر دارند. این مواد را در ادامه معرفی میکنیم:
گوشت قرمز: اگر میخواهید حملات نقرس را کاهش دهید باید مصرف گوشتهایی مانند گوشت گاو و گاومیش را بهحداقل برسانید. همچنین مصرف جگر، قلوه و زبان نیز باعث افزایش این حملات خواهد شد.
صدفها و ماهیهای آب سرد: برخی ماهیهای آبهای سرد مانند شاهماهی، خرچنگ، صدفها، قزلآلا، ساردین و میگو بهدلیل مقادیر زیادی پورین برای بیماران نقرس مناسب نیستند.
نوشیدنیها و مواذ غذایی حاوی قند: از مواد غذایی و نوشیدنیهایی که بهدلیل فروکتوز بالا در درمان نقرس اختلال ایجاد میکنند باید به آبمیوه، آب نبات، غلات صبحانه، نوشابههای گازدار، شربت ذرت با فروکتوز بالا و اسنکبار اشاره کرد.
نوشیدنیهای حاوی الکل: آبجو و نوشیدنیهای الکلی باعث کند شدن دفع اسیداوریک میشوند؛ به همین دلیل مصرف آنها برای مبتلایان نقرس مضر است.
مخمر: بهطور کلی مخمرهایی مانند آبجو و دوغ باعث افزایش خملات نقرس میشوند پس افرادی که دوره درمان این بیماری را سپری میکنند بهتر است از مصرف این مواد غذایی خودداری کنند.
آیا داشتن رژیم غذایی باعث درمان نقرس می شود؟
بهطور کلی برای درمان این بیماری باید به دکتر نقرس مراجعه کنید اما رژیم غذایی مناسب به کاهش علائم کمک میکند. افرادی که میخواهند از حملات شدید نقرس در امان بمانند باید از مصرف مواد غذایی حاوی مقادیر زیاد پورین و نوشیدنیهای الکلی اجتناب کنند.
داشتن رژیم باعث کاهش وزن میشود که خود روی عدم ایجاد فشار بر مفاصل تاثیر دارد. همچنین سطح اسیداوریک کاهش پیدا میکند و این موضوع کم شدن حملات را بههمراه دارد پس رژیم تاثیر زیادی در درمان این بیماری دارد.
جمعبندی
برای درمان نقرس باید مواد غذایی مصرف کرد که حاوی کمترین میزان پورین باشند. از این مواد میتوان به سبزیجات، لبنیات، حبوباب، میوه و مرکبات اشاره کرد. همچنین مصرف گوشت قرمز، ماهیهای آبهای سرد، نوشیدنیهای الکلی، مخمرها و مواد حاوی قند باعث افزایش حملات نقرس میشود.
گفتگو در مورد این post