به گزارش بازار، مرتضی حاجی آقامیری، عضو اتاق بازرگانی ایران و رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق ایران گفت: آمار دقیقی از صادرات صنایع دستی به چند دلیل وجود ندارد. حتی خود وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز آمار دقیقی از صادرات صنایع دستی ندارد.
مرتضی حاجی آقامیری در ادامه افزود: یکی از دلایلی که آماری از صادرات صنایع دستی وجود ندارد، صادرات صنایع دستی در چمدان و عدم ثبت صحیح کد تعرفه صادرات این محصولات در گمرکات کشور است.
وی بیان کرد: اگر آمار صادرات صنایع دستی کشور را با صادرات فرش دستباف مقایسه کنیم، متوجه می شویم که روند صادرات این محصولات نیز مانند فرش دستباف در سال های اخیر روند نزولی داشته است.
حاجی آقامیری افزود: بر اساس آمار گمرک، صادرات فرش دستباف در سال 1396 بیش از 2 میلیارد دلار بوده که 44 درصد صادرات غیرنفتی کشور در آن سال بوده و از سال 1385 تا 1395 میانگین صادرات آن 416 بوده است. میلیون دلار در سال. .
رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق ایران گفت: از سال 1395 که تحریم ها آغاز شد، صادرات فرش دستباف به زیر 100 میلیون دلار رسید و این روند رو به کاهش بوده است. در سال 1401 صادرات فرش دستباف به حدود 52 میلیون دلار و در سال گذشته به 40 میلیون دلار رسید.
مرتضی حاجی آقامیری درباره مشکلات صادرات فرش گفت: سیاست رفع تکلیف ارزی در حوزه فرش دستباف بزرگترین مانع صادراتی ماست. سال گذشته با تلاش های انجام شده میزان تعهدات ارزی صادرات فرش دستباف و صنایع دستی به ارزش مواد اولیه مصرفی کاهش یافت و در بهمن ماه سال گذشته اجرایی شد.
رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق ایران ادامه داد: متأسفانه این قانون فقط در مجوزهای صادراتی سال 1402 گنجانده شد و در قانون بودجه سال 1403 و قرارداد ارزی فرش این بند اعمال نشد. صادرات مجددا در سال جاری اعمال خواهد شد.
وی با اشاره به تاثیر کاهش صادرات فرش و صنایع دستی بیان کرد: با کاهش صادرات فرش نه تنها درآمد ارزی کشور ناچیز است بلکه به زنجیره تولید این محصولات آسیب جدی وارد می کند. فرش و صنایع دستی از پرطرفدارترین و کم هزینه ترین صنایع هستند. بیش از 2 میلیون نفر به طور مستقیم در حوزه فرش مشغول به کار هستند که با کاهش صادرات این میزان کاهش می یابد و این زنگ خطری برای فرش دستباف ایران است.
گفتگو در مورد این post