بازار، گروه ولایات: بیش از یک دهه است که رهبر معظم انقلاب اسلامی در نامگذاری سال های شمسی به مسائل اقتصادی به ویژه تولید و اشتغال اشاره کرده اند و از این رو این نشان می دهد که در دهه اخیر هیچ چیز در کشور ما به اندازه اقتصاد اهمیت ندارد. و از معظم له دیگر به اندازه اقتصاد چیزی مطالبه و انتقاد نمی کند.
شعار سال در سال های اخیر بیشتر حول محور مسئولان قوای سه گانه و ماموریت های آنها بود، اما امسال تلاش شده تا نقش مردم در شعار سال پر رنگ تر شود و این یعنی دولت به تنهایی و بدون مشارکت مردم در اقتصاد موفق نخواهد شد. .
شرایط اقتصاد دولتی
یک کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار بازار درباره شرایط اقتصاد دولتی و همچنین کوچک شدن دولت ها گفت: مشکل اصلی امروز ما اقتصاد دولتی است. یعنی باید گفت هیچکس با اقتصاد ملی مشکلی ندارد. درست یا غلط، مشکل اینجاست که نفت ما ملی نیست، بلکه دولتی است و این یک فاجعه بزرگ محسوب می شود.
یک کارشناس مدیریت: واگذاری شرکتهای دولتی به بخش خصوصی در سالهای اخیر فاجعههایی را به همراه داشته که منجر به تعطیلی کارخانهها و بیکاری کارگران و غیره شده است.
مرتضی نیازیان گفت: اقتصاد دولتی در کشور ما به جایی رسیده است که دولت همواره بخش خصوصی خود را رقیب خود می بیند و حتی در برخی نقاط استان سمنان در مقابل سرمایه گذاران ایستاده است، البته معنایش این نیست. دولت سیزدهم، اما مفهوم کلی دولت در سه دهه اخیر. به این دلیل ذکر شده است که ساختارهای دولتی ما در اقتصاد نادرست است.
وی با بیان اینکه امروز شاهد نتایج سیاست های غلط اقتصادی در سه دهه اخیر با بزرگ شدن بیش از حد دولت هستیم، تصریح کرد: دولت امروز به جایی رسیده است که اگر هم بخواهد دیگر قابل کاهش نیست.
گشتاور دو برابر
این کارشناس اقتصادی و کارشناس مسائل مربوط به اقتصاد دولتی، بانک ها و تعاونی ها بیان می کند: تار و پود اقتصاد دولتی به قدری تنگ است که پاره شدن آن تنها نیاز به عزم و اراده ندارد، بلکه باید قدرت اضافی نیز وجود داشته باشد که مشخص است این قدرت در دولت سیزدهم تیم اقتصادی دولت سیزدهم همانطور که در دولت قبل وجود نداشت، وجود ندارد.
نیازیان ادامه داد: یکی از مهم ترین موضوعاتی که باید در شعار سال دیده شود، کوچک شدن دولت با برون سپاری و واگذاری امور به مردم و بخش خصوصی است.
وی می افزاید: ایران کشوری است که قوانین بسیار خوبی دارد اما در اجرای قوانین خوب همیشه با مشکل مواجه هستیم. در واقع یک قانون خوب به قدری بد اجرا می شود که مردم از اول کاش چنین قانونی وجود نداشت. نمونه آن بخش خصوصی و اصل 44 است که یک قانون مترقی و راهگشا است که رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز به آن اشاره می کنند.
آنگونه که نیازیان و برخی دیگر از کارشناسان اقتصادی معتقدند هیچکس با واگذاری امور به بخش خصوصی مشکلی ندارد و کارشناسان نیز بر آن اتفاق نظر دارند، اما تجربه واگذاری های عجیب به بخش خصوصی و فروپاشی کارخانه ها به حدی افزایش یافته است که مردم و نگرانی اقتصاددانان در مورد کلمه خصوصی سازی نگران هستند.
نگرانی کارشناسان
یک کارشناس مسائل اقتصادی که خود بازنشسته یکی از ارگان های اقتصادی استان سمنان است در گفتگو با خبرنگار بازار ضمن تایید نگرانی کارشناسان اقتصادی از اجرای نادرست قانون خصوصی سازی می گوید: واگذاری شرکت های سهامی عام. برای بخش خصوصی فاجعه بار است در سال های اخیر نتیجه آن تعطیلی کارخانه ها و بیکاری کارگران و غیره بوده است و در سال های اخیر شاهد افزایش اعتراضات کارگری و حتی اعتراضات کارگری بوده ایم.
سید محمدرضا حسینی با بیان اینکه در استان سمنان همین اجرای نامطلوب اصل 44 تقریباً شرق البرز را زمین گیر کرد که اگرچه این شرکت ضعیف شد اما تعطیل نشد، اظهار داشت: اینها تجربیات همه در خصوص کلمه است. “برون سپاری” یا “تحویل” و خصوصی سازی بد است.
حسینی کارشناس مدیریت و برنامه ریزی: کوچک شدن دولت عبارتی است که گفته می شود و از کنار آن می گذریم در حالی که باید اقتصاد دولتی را کوچک کنیم نه دولت ها.
وی افزود: علاوه بر عزم و اعتقاد به خصوصی سازی و کوچک شدن دولت باید قوت مضاعف داشت. در ابتدای دولت سیزدهم شاهد بودیم که حجت الاسلام رئیسی درباره جراحی اقتصادی صحبت کرد اما این جراحی اقتصادی صورت نگرفت و حتی اوضاع بدتر شد. این نشان میدهد که حتی خود رئیسجمهور نیز پیش از تصدی ریاستجمهوری فکر نمیکرد که کار تا این حد دشوار باشد.
ساختارهای نادرست
این کارشناس مسائل اقتصادی و برنامه ریزی تصریح کرد: دلیل این سختی سازه های نادرستی است که در طول سالیان متمادی ساماندهی شده و اکنون برچیده شدن آنها به کاری دشوار تبدیل شده است. ما در تایید نام یک شرکت کار عجیبی داریم. حساسیتی که برای نامگذاری یک شرکت وجود دارد در توجیه اقتصادی و انگیزه های دولت برای ایجاد اشتغال و رشد شرکت های کوچک وجود ندارد.
حسینی با بیان اینکه کوچک شدن دولت عبارتی است که بیان می شود و از کنار آن می گذریم، تصریح کرد: باید اقتصاد دولتی را کوچک کنیم نه دولت ها را. وی گفت: یعنی ادغام چند وزارتخانه به معنای کوچک شدن دولت نیست بلکه باید کار دولت کم شود.
وی افزود: به عنوان مثال ثبت شرکت هایی که ذکر شد چرا دولت باید یک هفته برای تایید نام یک شرکت وقت بگذارد اگر با یک برون سپاری ساده می تواند کار را واگذار کند و مشوق های تولید و اشتغال را بیان کند. در آن شرکت برای پرداخت
چرخه های بی عیب و نقص
یکی از اعضای سابق هیأت اصناف در گفتگو با خبرنگار بازار، ضمن اشاره به نکات عجیب اقتصاد دولتی و ساختارهای آن در استان سمنان مانند سایر نقاط کشور، گفت: ساختارهای اقتصادی مانند بتنی است که دارای سال به سال انباشته شده و اکنون خشک شده است. حالا شکستن این بتن آنقدر سخت شده که فقط به عزم و ابزار وابسته نیست.
هادی جعفری با ذکر مثالی اظهار داشت: کافی است چرخه کالاهای دولتی مانند شکر را بشناسیم تا بفهمیم چه ساختار دیوان سالاری عجیب و شگفت انگیزی است که پایان و پایانی ندارد. بعضی ها می ایستند و با حرف هایشان فکر می کنند تا خودشان اشتباه نکنند.
وی افزود: برای توزیع 10 تن شکر در شهری مانند شاهرود حداقل هفت اداره 20 نامه (فرایندهای الکترونیکی و غیر الکترونیکی) ارسال می کنند. ابتدا کمبود شکر برآورد می شود و جهاد کشاورزی به شرکت خدمات بازرگانی اطلاع می دهد. آنها را معرفی می کند که آشپزی کنند و با سود به فروشندگان بفروشند، سپس نامه ای به اصناف می فرستند.
یک ساختار عجیب
این کارشناس صنفی گفت: توزیع کنندگان شکر را معرفی کنید، مغازه ها را بررسی کنید و یک هفته بعد اتحادیه لیست قند فروشان را به صمت می دهد. و… طبقه بندی کنید تا قابل توزیع باشد، پس از بازگشت شکر تولیدی به حمل کننده تحویل داده می شود. چرخش
جعفری ادامه داد: پس از آن صمت نامه ای به سپاه ارسال می کند که قرار است در این اصناف شکر توزیع کنیم. .
وی گفت: جهاد نامه ای به اصناف ارسال می کند تا آماده بازرسی از نحوه توزیع قند و شکر باشند و در نهایت قندها در کیسه های 20 کیلویی ساعت 9 صبح وارد مغازه می شود و ساعت 11 حبوباتی وجود ندارد. دوباره شکر در مغازه مانده است.به سومات اظهار می کند و سومات کارگروهی تشکیل می دهد تا بداند این همه شکر در دو ساعت چگونه تمام شده است!اگر لازم باشد همه این مسائل از ابتدا حل می شود تا نیاز بازار برطرف شود.
این کارشناس مسائل اصناف و اقتصاد کشوری تصریح کرد: حالا می توانید به جای شکر هر محصول دیگری بنویسید، می توانید خرما، برنج، میوه شب عید و … را بنویسید تا در نهایت ببینید ساختار آن چگونه است. اقتصاد دولتی یعنی و چرا. ما اصرار داریم که اقتصاد دولتی بسیار پیچیده و مرموز است و اصلاح آن بسیار دشوار است، زیرا این شاخه ها یک شبه ایجاد نشدند، بلکه سال ها در هم تنیده شدند و این درهم تنیدگی اوضاع را بدتر کرده است.
نمونه ای شگفت انگیز از ساختار دولت
در مثالی دیگر، فرض کنید شما یک دامدار هستید و می خواهید برای مزرعه خود که 15 کیلومتر از شهر و 1 کیلومتر با روستا فاصله دارد، نفت تهیه کنید. این بدان معناست که دامداری باید از نظر دامپزشکی بازدید شود، شرایط حصارکشی، کاشی و سیمان، گودال آهک و … را اصلاح کرد، سپس دام ها را برای دریافت کارت واکسیناسیون واکسینه و در سامانه مربوط به آن ثبت نام کرد. زمان. دامپزشک تایید می کند
اگر از مدیران نهادهای مرتبط سوال شود که ساختارهای پیچیده بروکراتیک چگونه ایجاد شده است، پاسخی ندارند.
در مرحله بعد دوباره جهاد به دامداری شما می آید تا ببیند دام هست یا نه، پس این نشان می دهد که ادارات دولتی حتی همدیگر را قبول ندارند و به نظر می رسد نمی توان یک بار از دامداری ها بازدید کرد و هر اداره ای باید جداگانه بازدید کنید
سپس دامدار باید برای دریافت کد پستی دقیق مزرعه به اداره پست مراجعه کند. عجیب است که اگر این مزرعه وسط بیابان باشد، دامدار باید انگشتش را روی مانیتوی مزرعه اش بگیرد تا کد پستی برایش ثبت شود، پس استعلام به اداره گاز می رود که این دامداری تا کجا آیا از خط لوله است و اگر گاز دارد خدای ناکرده 200 لیتر نفت به او ندهید.
ما نمی دانیم ساختارها چگونه ایجاد شده اند!
پس از آن دامدار به جهاد برمی گردد، جهاد مجدداً نامه ای به شرکت نفت می نویسد تا مباشران توزیع را مشخص کند، سپس به دامدار می گوید از کجا می توان نفت تهیه کرد و او نزدیک ترین مباشر را انتخاب می کند، سپس شرکت نفت سهمه تایید می کند. دامدار و به جهاد خبر می دهد. جهاد به دامدار پیامک می دهد و دامدار باید برای یک سطل 220 لیتری روغن 800 هزار تومان بخرد و 300 هزار تومان برای کامیون بپردازد تا روغن را با قیمت 120 هزار تومان به دامداری بیاورد!
اینها بخشی از شگفتی های اقتصاد دولتی در استان سمنان است. اگر از مدیران نهادهای مرتبط سوال شود که ساختارهای پیچیده بروکراسی چگونه ایجاد شده است، پاسخی ندارند و تنها معتقدند که این سازوکارها از قبل وجود داشته و باید ادامه پیدا کند زیرا این کار انجام شده است. در گزارشی دیگر سعی داریم به ابعاد دیگر اقتصاد دولتی و همچنین راه های حل آن بپردازیم.
گفتگو در مورد این post