باتری یکی از قطعات مهم در هر خودرویی است که به عنوان یک قطعه مصرفی محسوب میشود. به طور کلی یک باتری تا حدود 40 تا 60 هزار کیلومتر عمر مفید دارد؛ به عبارت دیگر باتری خودرو میتواند 2 تا 4 سال عمر کند. اما در برخی از خودروها عمر باتری کوتاهتر از این مقدار است؛ اما چرا؟ اگر اصول مراقبت و نگهداری از باتری خودرو را بدانید، این قطعه میتواند درست تا پایان 5 سال عمر کند. در ادامه این مطلب راهکارهای حفظ و مراقبت از باتری ماشین آمده است.
گذاشتن خودرو در محیط با آب و هوای متعادل
آب و هوای سخت (بیش از حد گرم و سرد) به باتری خودرو آسیب میرساند. شاید بپرسید در این شرایط چکار کنیم باتری ماشین خراب نشود؟
سرمای بیش از حد در فصل زمستان و گرمای شدید در روزهای تابستان بر روی باتری اثر منفی میگذارد. به همین دلیل باید خودرو را در پارکینگهای سرپوشیده با هوای متعادل نگهداری کنید. با رعایت این نکته باتری تا 5 سال عمر مفید خواهد داشت.
خودرو را برای مدت طولانی بدون استفاده رها نکنید
اگر خودرو را برای روزهای طولانی (بیش از دو هفته) بدون استفاده رها کنید، باتری در این مدت شارژ نمیشود. انواع باتری خودرو ایرانی به نحوی طراحی شدهاند که باید هر روز یا حداقل هر سه روز یک بار شارژ شوند. حتی اگر بهترین باتری خارجی هم روی خودروی خود استفاده کرده باشید، باز هم نباید ماشین را بدون استفاده رها کنید.
به همین دلیل بهتر است حتی زمانی که به خودرو نیاز ندارید، هر سه روز یک بار آن را برای مدت 10 دقیقه روشن کنید تا باتری شارژ شود.
بهتر است هر هفته حداقل به مدت 30 دقیقه رانندگی کنید تا موتور خودرو گرم شود و مایعات در آن به گردش درآید. همچنین باید از رانندگیهای کوتاه مدت خودداری کنید. زیرا باتری ماشین به اندازه کافی شارژ نمیشود و در نتیجه مجبورید خیلی زود آن را تعویض کنید.
تمیز کردن باتری خودرو به طور مرتب
یکی دیگر از اصول مراقبت و نگهداری از باتری خودرو تمیز کردن مرتب این قطعه است. اگرچه این روزها باتریهای اتمی جای باتریهای اسیدی را گرفتهاند و تصور رایج اینست که باتریهای اتمی به مراقبت و تمیز کردن نیاز ندارند، اما باز هم باید در ماه حداقل یک بار گرد و غبار را از روی باتری پاک کنید.
اگر باتری خودرو از نوع اسیدی است، به مراقبت بیشتری نیاز دارد. اگر گرد و غبار روی گیرهها و ترمینالهای سربی باتری بنشیند و با رطوبت یا روغن ترکیب شود، روی آن رسوب ایجاد میشود که میتواند جریان برق را مختل کند. برای افزایش طول عمر باتری خودرو باید حداقل هر ماه یک بار آلودگیهای روی باتری، قسمت بست و ترمینال را تمیز کنید.
برای تمیز کردن باتری، سرباتری و ترمینالها بهتر است از یک مسواک تمیز استفاده کنید و آن را محکم در تمامی نواحی بکشید. سپس با یک دستمال مرطوب به همه قسمتها بکشید تا گرد و غبار پاک شود و در آخر هم با یک پارچه خشک و تمیز، رطوبت را از سطح سرباتری، باتری و ترمینالها پاک کنید.
خاموش کردن لوازم جانبی الکترونیکی خودرو زمانی که ماشین کار نمیکند
وقتی ماشین روشن است، دینام باتری را شارژ میکند و این قطعه نیز برق مورد نیاز برای قطعات الکترونیکی (شیشههای برقی، آینهها، چراغها، برفپاکن، رادیو و ضبط) را تأمین میکند. زمانی که خودرو را خاموش کردهاید، مشخص است که هیچ ارتباطی بین دینام و باتری برقرار نمیشود که بتواند باتری خودروی شما را شارژ کند. بنابراین باید از شارژ باقیمانده خود برای لوازم جانبی الکترونیکی استفاده کند.
به همین دلیل از روشن کردن امکانات برقی زمانی که ماشین در حالت خاموش قرار دارد، خودداری کنید. ممکن است وقتی چراغهای خود را برای طولانی مدت روشن گذاشتهاید، باتری به یکباره تخلیه شود. در این مواقع خودروی شما دیگر روشن نمیشود و به طور کامل در خاموشی فرو میرود.
یک نکته مهم دیگر اینکه همیشه زمان ترک خودرو آن را قفل کنید. این توصیه فقط برای حفظ امنیت نیست؛ بلکه ممکن است با باز بودن خودرو، بدون اینکه اطلاع داشته باشید، سیستم کامپیوتری آن همچنان کار کند و باعث خالی شدن باتری شود. در خودروهای جدید با قفل شدن ماشین، سیستم کامپیوتری نیز خاموش میشود.
بررسی سیستم الکتریکی مخفی در خودرو
این مورد در خودروهای جدید وجود دارد که در درون ماشین سیستم الکتریکی به کار میرود. بیشتر باتریها به نحوی طراحی میشوند تا بتوانید از راه دور سیستم ضدسرقت، سیستم ورود به خودرو، قفل خودکار و …. را کنترل کنید. با این حال باز هم ممکن است در داخل سیستم برقی خودرو امکانات مخفی دیگری وجود داشته باشد که باعث جذب نیروی برق باتری شود.
خوردگی یا شل شدن بست باتری
اگر باتری را باز و بسته میکنید، مراقبت بستها و ترمینالهای باتری باشید تا با آب برخورد نکنند. اگر پایانههای مثبت و منفی باتری خودرو با رطوبت برخورد کند، به مرور زمان باعث خوردگی این ناحیه میشود. در نتیجه قادر نیستند انرژی برق را از باتری به سمت سیستم الکتریکی ماشین هدایت کنند.
همچنین زمانی که در حال نصب باتری هستید، سرباتری را به شکل درست نصب کنید. گاهی شل بسته شدن سرباتری یا متصل نشدن ترمینالهای باتری باعث میشود تا سیستم برقی خودرو روشن نشود. در این مواقع باتری کاملاً سالم است و به شارژ مجدد یا تعویض نیاز ندارد.
یک نکته دیگر اینکه وقتی باتری به طور محکم نصب نشده باشد و سرباطری را شل بسته باشید، باعث لرزش در حین رانندگی میشود و آسیبهای داخلی در باتری را به دنبال دارد. اگر در جادههایی رانندگی میکنید که تعداد زیادی چاله و سرعتگیر دارد، همیشه از محکم بودن سرباتری مطمئن شوید.
تهیه بهترین باتری متناسب با ماشین
حتما میدانید که هر خودرو باتری مناسب خود را میطلبد. در دفترچه راهنمای تمامی خودروها ولتاژ و آمپراژ باتری مناسب آن ذکر شده است. برای مثال در خودروی پراید میتوانید یک باتری با آمپراژ 50 یا 70 آمپر ساعت و با ولتاژ 12 استفاده کنید. اما برخی از افراد برای اینکه بتوانند عمر باتری را طولانیتر یا بهتر از سیستم برقی ماشین استفاده کنند، روی این خودرو یک باتری با آمپراژ 80 یا 85 نصب میکنند.
اگر شدت جریان باتری بیش از حد باشد، دینام قدرت شارژ باتری را ندارد و همیشه آن را به شکل ناقص شارژ میکند. حتی گفته میشود در صورت بروز تصادفات باتریهایی که با آمپراژ بالا انتخاب شده باشند، به کل سیستم برقی ماشین نیز آسیب وارد میکنند.
تست ولتاژ باتری ماشین
از دیگر نکات مهم برای افزایش طول عمر باتری خودرو تست مداوم ولتاژ باتری است. این کار عمر باتری را بیشتر نمیکند، اما اگر باتری خالی شده باشد، قبل از اینکه در جاده با ماشین خاموش گرفتار شوید و مجبور باشید با یدککش تماس بگیرید، از مشکل مطلع خواهید بود.
تست مرتب باتری بهتر است هر 3 یا 6 ماه یک بار انجام شود. همچنین وقتی قصد سفرهای طولانی را دارید، ولتاژ باتری خودروی خود را تست کنید.
در آخر
باتری یکی از مهمترین قطعات مصرفی در تمامی خودروهاست. فرقی نمیکند که باتری ایرانی استفاده میکنید یا خارجی، در هر صورت باید نکات مراقبت از باتری خودرو را رعایت کنید تا ماشین شما در جاده خاموش نشود. امیدواریم این توصیهها برایتان مفید و کاربردی بوده باشد. سرباتری یکی از قطعات مهم در زمان نصب باتری خودرو است. برای اطلاع از قیمت این محصول به فروشگاه بازاری سر بزنید.
گفتگو در مورد این post