امید محمدی; بازار: همکاری گروه ماموت با زیرمجموعه شرکت خودروسازی چری به نفع بازار کشور نیست؛ زیرا طی یک دهه اخیر صنعت و بازار خودرو کشور از محصولات فرانسوی به چینی ها تبدیل شده است. از سوی دیگر وضعیت صنعت خودرو به سمتی رفته است که تعریف محصول بر اساس قدرت خرید و رقابت بین برندها از بین رفته است. در صورت تداوم این وضعیت در طول سال جاری نباید انتظار بهبود از خودروسازی کشور داشت. برای بررسی این موضوع با روح الله ایزدخواه، عضو کمیسیون صنایع و معادن شورای اسلامی به گفت وگو نشستیم:
* صنعت خودروسازی کشور تا کی باید به مونتاژ محصولات چینی ادامه دهد تا صاحب پلتفرم و فناوری شود؟
با توجه به وجود بازار بزرگ خودرو در کشور، باید مونتاژ و تولید خودروهای تحت لیسانس را طی کنیم، این نوع خودروسازی در دنیا منسوخ شده است. با توجه به اینکه سابقه خودروسازی در کشور به بیش از نیم قرن می رسد، اکنون باید تصمیم بگیریم که قطعه ساز باشیم و خودروهای مورد نیاز کشور را وارد کنیم. یا اگر اراده ای برای خودروسازی داشتیم، مزیت های کشور را هم در نظر بگیریم و روش مونتاژ را رها کنیم.
* با توجه به اینکه صنعت خودرو در پنج سال اخیر تحت تحریم های ظالمانه قرار گرفت، آیا می توان به فناوری دست یافت و خودروساز شد؟
بله، در حوزه نظامی زمانی واردکننده سیم خاردار بودیم اما امروز به تولیدکننده فناوری های نظامی و فضایی تبدیل شده ایم. مهندسان، قوانین و شرایط کشور در دو حوزه نظامی و خودروسازی یکی است. پس مشروط به تغییر گمانه زنی در مونتاژ خودروهای دست سوم چینی به جای دست اول، می توانیم صاحب فناوری و نوآوری صنعت خودرو باشیم. البته از نظر اقتصاد سیاسی باید با باشگاه مدیران مافیای خودرو تسویه حساب کنیم.
باشگاه انحصاری مدیران صنعت خودرو همواره در جناح های مختلف حاکم است و شورای اسلامی، دولت و سایر نهادهای نظارتی را زیر یوغ خود قرار دادند.
* به باشگاه مدیران مافیای خودرو اشاره کردید، آیا این افراد در سیاست صنعتی کشور نفوذ دارند؟
باشگاه انحصاری مدیران صنعت خودرو 30 سال است که خود را صاحب این صنعت می دانند و اجازه ورود افراد مستعد و توانمند را نمی دهند. این افراد همواره در جناح های مختلف در قدرت هستند و شورای اسلامی، دولت و سایر نهادهای نظارتی را زیر یوغ خود قرار دادند. این افراد به سیاستمداران و نمایندگان منتخب مردم در خانه ملت اجازه نمی دهند که خارج از تصمیم خود برای صنعت خودرو تصمیم گیری کنند. بارها این افراد تاثیرگذار طرح های مختلف ما را در شورای اسلامی برای صنعت خودرو نقش بر آب کردند، بنابراین از نظر سیاسی دولت باید با آنها تسویه حساب سیاسی کند.
با وجود اینکه سازمان ها و ارگان های مختلف زیادی در صنعت خودرو فعالیت دارند، این صنعت فرابخشی است و وزیر حراست یا وزارت حراست به تنهایی نمی توانند صنعت خودرو را مدیریت کنند.
* پیش از این به موضوع برخورد دولت با افراد ذی نفوذ یا مافیای خودرو اشاره کردید، وزیر حریم خصوصی باید این کار را انجام دهد؟
برای بهبود وضعیت صنعت خودرو، رئیس جمهور باید وارد شود، متاسفانه رفتار رئیس دولت سیزدهم نسبت به صنعت خودرو منفعلانه بوده است. اگر رئیس جمهور در صنعت خودرو تشخیصی ندارد باید برای بهبود وضعیت فعلی از کارشناسان کمک بگیرد. با وجود اینکه سازمان ها و ارگان های مختلف زیادی در صنعت خودرو فعالیت دارند، این صنعت فرابخشی است و وزیر حراست یا وزارت حراست به تنهایی نمی توانند صنعت خودرو را مدیریت کنند. رئیس دولت سیزدهم باید مانند رئیس جمهور دولت نهم و دهم ورودی داشته باشد که در حوزه مسکن اتفاقات مثبتی داشت.
اگر قرار است بازار خودروی کشور به هر نحوی به بیگانگان واگذار شود، باید مشروط به کسب و انتقال فناوری باشد; در غیر این صورت نباید بازار داخلی را مجانی در اختیار خودروسازان چینی دست دوم قرار داد
* به عنوان آخرین سوال، آیا مشارکت بیش از حد خودروسازان بخش خصوصی با شرکای چینی (مانند ماموت و چری) برای بازار کشور خبرجو است؟
در تمام دنیا کشورهایی که مالک خودروسازی به معنای لغوی نبودند، اما اکنون صاحب سبک و صنعت خودرو هستند. بازار کشور خود را مشروط به انتقال تکنولوژی در اختیار خودروسازان خارجی قرار دادند. اگر قرار است بازار خودروی کشور به هر نحوی به بیگانگان واگذار شود، باید مشروط به کسب و انتقال فناوری باشد; در غیر این صورت نباید بازار داخلی را مجانی در اختیار خودروسازان چینی دست دوم قرار داد.
گفتگو در مورد این post