امید محمدی; بازار: وزارت دفاع در ابتدای هر سال برنامه تولید خودرو را تعریف و به صنعت خودرو ابلاغ می کند. متأسفانه طی پنج سال گذشته برنامه های تدوین شده محقق نشده و تیراژ خودرو کاهش یافته و به دلیل دخالت مستقیم دولت در روند قیمت گذاری و تولید، اختلالاتی در روند خودروسازی به همراه داشته است. آمار تیراژ صنعت خودرو در سال های اخیر حاکی از آن است که مدیران این صنعت در تدوین برنامه های تولید توجه چندانی به شرایط نامناسب اقتصادی صنعت خودرو و زیرساخت های صنعتی ندارند. باید از خودروسازان، فعالان و صاحب نظران این صنعت پرسید، از این رو با سعید مدنی مشاور خودرویی وزیر اسبق صلح به گفت وگو درباره مشکلات صنعت خودرو نشستیم؛
*وزارت ایمنی در مسیر ویژه تولید پایدار خودرو و تحقق برنامه تدوین شده چه سیاستی را باید در پیش بگیرد؟
برای تولید پایدار خودرو در سال جاری ابتدا باید مشکلات نقدینگی شرکت های خودروسازی حل شود. در حال حاضر بزرگترین مشکل صنعت خودرو کمبود نقدینگی است. زنجیره تامین خودروسازان نیز بارها اعلام کرده اند که خودروسازان در پرداخت مطالبات عملکرد خوبی ندارند، بنابراین قطعه سازان به دلیل کمبود نقدینگی با چالش هایی در تامین قطعات مواجه هستند.
وزارت حراست باید دو سال از بانک ها برای بازپرداخت بدهی خودروسازان فرصت تنفس بگیرد.
* به چالش نقدینگی صنعت خودرو اشاره کردید، بودجه تولید خودرو چگونه باید تامین شود؟
نقدینگی در صنعت خودرو را می توان به روش های مختلفی تامین کرد. اولاً وزارت حراست باید دو سال از بانک ها برای بازپرداخت بدهی خودروسازان وقت بگذارد. دوم اینکه با توجه به سهم کم دولت در شرکت های بزرگ خودروسازی، وزارت دفاع باید از صندوق توسعه ملی درخواست کمک مالی برای صنعت خودرو داشته باشد. در نهایت وزارت حراست باید برنامه ای تدوین و ابلاغ کند که موجب امیدواری در بهبود شرایط و پرداخت مطالبات خودروسازان و قطعه سازان شود. لازم به ذکر است در صورتی که وزارت ایمنی به عنوان سیاست گذار صنعتی در کشور هر سه مورد ذکر شده را برای صنعت خودرو اجرا کند، مشکلات صنعت خودرو تنها به صورت موقت حل می شود. چرا که تداوم نظام قیمت گذاری دستوری و دخالت دولت در مدیریت خودروسازان تنها باعث افزایش زیان انباشته و کاهش تیراژ می شود.
رئیس هیئت اجرایی ایدرو باید فردی باشد که بتواند با عملکرد قوی دولت و وزارت محرمانه را به چالش بکشد. رئیس ایدرو باید مسائل و مشکلات صنعت خودرو را مطرح کند و برای بهبود و ساماندهی این صنعت از «دولت» «امتیاز» بگیرد.
* برای حل مشکلات صنعت خودرو و بهبود روند تولید متولیان صنعت خودرو از جمله وزارت ایمنی و سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران چه باید بکنند؟
از زمانی که عباس علی آبادی در راس وزارت حراست قرار داشت، این وزارتخانه یا سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران برنامه جامع قابل اجرا در صنعت خودرو را تدوین و معرفی نکرده است. متاسفانه «بابک احمدی» به عنوان رئیس هیئت مدیره ایدرو هیچ اقدام مثبتی برای صنعت خودرو انجام نداده است. البته شاید توان لازم برای این کار را در صنعت خودرو نداشته باشد یا فاقد برنامه و استراتژی باشد. بنابراین رئیس هیئت اجرایی ایدرو باید فردی باشد که بتواند با عملکرد قوی دولت و وزارت محرمانه را به چالش بکشد. رئیس ایدرو باید مسائل و مشکلات صنعت خودرو را مطرح کند و برای بهبود و ساماندهی این صنعت از «دولت» «امتیاز» بگیرد. در اینجا لازم به ذکر است که وزارت ایمنی یا ایدرو باید برنامه ای برای حل مشکلات نقدینگی صنعت خودرو تدوین کند. اگر این متولیان صنعت خودرو، مدیریت یک واحد خودروسازی را تغییر دهند، باید قبل از تعیین وقت، طرحی را از فرد منتخب دریافت کنند.
* به مدیریت صنعت خودرو اشاره کردید، با توجه به مواردی که قبلا اشاره کردید، آیا تغییر تیم مدیریتی با توجه به دخالت دولت در تولید و فروش خودرو می تواند مثمر ثمر باشد؟
معتقدم تولید خودرو نیازمند برنامه ریزی دقیق، متولیان متخصص و هیات مدیره قوی واحدهای خودروسازی است. اگر مدیر توانمندی برای واحدهای خودروسازی انتخاب شود اما مدیریتی در سیستم فروش و تولید خودرو توسط سیاستگذار صنعتی وجود داشته باشد، هیچ بهبودی در وضعیت شرکت های خودروسازی ایجاد نمی شود. از آنجایی که در شرایط فعلی صنعت خودرو دچار بحران مالی شده است، این بحران باید به زودی توسط دولت حل شود.
* سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران می تواند در بهبود وضعیت مالی صنعت خودرو موثر باشد؟
شرکت های بزرگ خودروسازی کشور به دلیل سیاست های غلط صنعتی و اقتصادی بر اساس قانون تجارت اکنون ورشکسته شده اند. بنابراین در این شرایط «ایدرو» نمی تواند کمکی به حل بحران مالی صنعت خودرو کند، برای رفع نیازهای مالی صنعت خودرو باید در سطح کلان تصمیم گیری شود.
مدیران ارشد گروه صنعتی ایران خودرو بارها فروش هر محصول تولیدی این واحد خودروسازی را معادل 60 درصد قیمت مواد اولیه خریداری شده اعلام کرده اند. به عبارت دیگر، قیمت گذاری دستوری، سود تولید را از سنگفرش های ویژه جاده سلب کرده است
* وضعیت تولید در گروه صنعتی ایران خودرو و گروه خودروسازی سایپا را چگونه ارزیابی می کنید؟
با توجه به اینکه گروه خودروسازی سایپا با تغییر مدیریت مواجه شده است، به نظر می رسد تیم جدید برنامه ای برای افزایش تیراژ و بهبود ساختار دارد. اما متاسفانه مدیران ارشد گروه صنعتی ایران خودرو بارها اعلام کردند که فروش هر محصول تولیدی این واحد خودروسازی معادل 60 درصد قیمت مواد اولیه خریداری شده است. به عبارت دیگر، قیمت گذاری دستوری، سود تولید را از سنگفرش های ویژه جاده سلب کرده است. با توجه به اینکه 80 درصد از زنجیره تامین ایران خودرو و سایپا مشترک است، اگر هر یک از این واحدهای خودروسازی با چالش مالی مواجه شوند؛ قطعه سازان آنها نیز با مشکل تولید و عرضه مواجه هستند.
* به عنوان آخرین سوال، آیا برنامه های تدوین شده در گذشته بر اساس افق 1404 در صنعت خودرو اجرا می شد؟
همانطور که اشاره کردید در سال های گذشته چشم اندازهایی برای صنعت خودرو تدوین شد که تاکنون محقق نشده است. به عنوان مثال صنعت خودرو در سال گذشته باید 2.5 میلیون خودرو تولید می کرد، اما به دلیل تحریم های ظالمانه علیه کشور و روابط بین المللی کنونی، امکان توسعه و رشد تیراژ وجود ندارد. به نظر می رسد مافیایی در سازمان هایی وجود دارد که به بازار خودرو نفوذ کرده و مانع واردات شده اند. در صورت آزاد شدن قیمت خودرو، محصولات تولیدی یا مونتاژ شده به قیمت کارخانه یا بازار به دست مشتریان نمی رسد، بلکه بر اساس عرضه و تقاضا قیمت گذاری می شود.
گفتگو در مورد این post