احد تعزیفی در گفت و گو با خبرنگار میهن تجارت با بیان اینکه تداوم بارندگی کم در سه سال متوالی باعث از بین رفتن رطوبت خاک در بسیاری از نقاط کشور شده است، اظهار داشت: اگر زمستان امسال شاهد فصول بسیار پربارندگی باشیم، باز هم شاهد کاهش رطوبت خاک هستیم. همچنین وجود خواهد داشت مشکل کمبود آب در کشور ما حل نشده است زیرا سه سال آبی متوالی است که اکثر نقاط کشور ما با کمبود بارندگی قابل توجهی روبرو هستند.
وی در پاسخ به این سوال که کمبود بارندگی در کشور با بارندگی مناسب در پاییز و زمستان سال جاری جبران می شود، افزود: این امر به هیچ وجه جبران نمی شود.
رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی تاکید کرد: به مدیران آب کشور توصیه می شود با اندیشیدن تمهیدات لازم در حوزه آبخیز، منابع آب سطحی ناشی از بارندگی های پیش رو را مدیریت کنند. مدیریت آبخوان، توزیع سیلاب و کنترل هوشمند منابع. وی با طرح سدسازی و تغذیه سفره های آب زیرزمینی گفت: شاید بارندگی های فصول سرد امسال بتواند اندکی وضعیت سطح آب زیرزمینی کشور را بهبود بخشد. ببخشید و خسارات ناشی از خشکسالی شدید را تا حدودی کاهش دهد.
وی گفت: در سه سال گذشته شرایط لانینا خط کش و سطح آب تا عمق ۲۰۰ متری سردتر از حد معمول بود، اما در طول تابستان دمای سطح اقیانوس تغییر کرد و گرمتر از حد معمول شد، بنابراین تغییر دمای آب اقیانوس در چنین منطقه وسیعی بر الگوهای جوی و گردش جریان های هوا تأثیر می گذارد. از سطح زمین تاثیر می گذارد. تا لایه های بالایی جو تحت تأثیر قرار می گیرند، به طوری که با وقوع عزیزم جریانهای شرقی سطوح پایینتر جو که به آنها «بادهای تجاری» میگویند ضعیفتر از حد معمول میشوند و سرعت باد در سطح اقیانوس کاهش مییابد، به عبارت دیگر، جریانهای هوا و جریانهای آب در سطح و در عمق جریان دارند. . اقیانوس دستخوش تغییراتی می شود
کار اضافه شده: با رویداد عزیزم یا لانینا الگوهای آب و هوای اقیانوس آرام و مناطق اطراف آن مانند آسیای جنوب شرقی یا قاره های آمریکای شمالی و جنوبی بر همین اساس تغییر می کند، زیرا هوا یک سیال پیوسته است، این تغییرات در مناطق دوردست جو زمین نیز احساس می شود. دلیلش هم اسمش هست پیرامونی اشک یاد آوردن.
وی تصریح کرد: کشور ایران با محل وقوع عزیزم فاصله زیادی است، ایران آن طرف است حرارت تا وسط زمین و در طول جغرافیایی دور از محل وقوع عزیزم قرارداد؛ سپس فاز سرد و گرم اشک تنها عامل موثر و تعیین کننده بارندگی فصلی و سایر عوامل تعیین کننده مانند عزیزم آنها را نمی توان از ماهها قبل پیش بینی کرد.
رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی کشور گفت: تاثیر فازها اشک در ایران مانند شمال استرالیا یا آسیای جنوب شرقی نیست که به محل وقوع این پدیده بسیار نزدیک است. مثلاً وقتی لانینا با احتمال ۹۰ درصد یا بیشتر بارندگی در فیلیپین، اندونزی و شمال استرالیا از حد نرمال فراتر رفته و این منطقه وارد فصل خشکی خواهد شد، اما این اثرات را در ایران نمی توان با این قطعیت پیش بینی کرد.
وی گفت: بارندگی در ایران مانند کشورهای اروپایی همبستگی بسیار بالایی با آن دارد پیرامونی عزیزم و لانینا وجود ندارد و تنها بر اساس آن نمی توان در مورد میزان بارندگی پاییز و زمستان نظر قطعی داشت. عزیزم بر میزان بارندگی در تمام نقاط کشور اثر یکسانی ندارد و بیشتر بر میزان بارندگی در مناطق جنوبی کشور موثر است و علاوه بر آن عوامل متعددی به جز عزیزم و لانینا شرایط اقلیمی و بارندگی ایران را تحت تاثیر قرار می دهد، بنابراین برای پیش بینی بارندگی فصلی باید تمامی این عوامل را در نظر گرفت که بسیاری از آنها را نمی توان بیش از یک ماه پیش بینی کرد.
دلایل اصلی کاهش بارندگی در ایران چیست؟
با توجه به دلایل اصلی کاهش بارندگی در ایران ، تازفی افزود: کل داده های وزارت انرژی و هواشناسی نشان می دهد که روند بارندگی در ۵۰ سال گذشته در کشور کاهش یافته است ، البته این این نیست مورد. بارندگی سینوسی که در یک سال بارندگی مطلوب و در سال دیگر بارندگی نامطلوب دارد. ، از آنجا که پایه آنها بدون ثبات نوسان می کند ، اما روند کلی این بارندگی ها در حال کاهش است و تقریباً این بارندگی ها بین ۰.۸ تا ۰.۹ میلی متر در سال کاهش یافته است.
وی توضیح داد: اگر به پنج دهه گذشته برگردیم ، میانگین بارندگی در کشور حدود ۲۵۰ تا ۲۶۰ میلی متر بود ، اما در دهه گذشته به ۲۰۰ تا ۲۱۰ میلی متر رسیده است ، که نشان می دهد ۴۰ تا ۵۰ میلی متر در این کشور بود ۵۰ سال گذشته میانگین بارندگی این کشور کاهش یافته است که یکی از شرایط ناخوشایند محسوب می شود ، زیرا میانگین بارندگی در ایران در حدود یک سوم تا یک چهارم جهان است و از طرف دیگر ، شدت تبخیر و تعرق در ایران زیاد است. بالاتر از میانگین جهانی است.
رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی کشور با اشاره به این خطر خاطرنشان کرد: این دو موضوع نشان می دهد که همین میزان کاهش بارندگی ها منابع آبی کشور را از دسترس خارج می کند و همچنین این عوامل و دخالت های انسانی به نوعی استفاده نادرست و مدیریت نادرست آب های سطحی باعث کم آب شدن تعداد قابل توجهی از رودخانه ها شده است به طوری که برخی رودخانه های دائمی به رودخانه های فصلی و برخی رودخانه های فصلی عمر بسیار کوتاهی دارند و با خشکسالی مواجه می شوند. هستند
گفتگو در مورد این post