به گزارش بازار، «ودانت پاتل» معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز سه شنبه در نشست خبری به وقت محلی در پاسخ به سوالی مبنی بر برخی اخبار مبنی بر احیای مذاکرات برای رفع تحریم ها و گفتگوهای مستقیم گفت: وی گفت: من نگران راههایی هستم که درباره روابطم با ایران اظهار نظر نمیکنم، اما باید بگویم که ما در نیویورک یا هیچ جای دیگری مستقیماً در مورد برجام با ایران مذاکره نمیکنیم.
پاتل در پاسخ به سوال دیگری درباره گزارش حقوق بشر وزارت خارجه آمریکا و وضعیت خبرنگاران و شبکه بین الملل گفت: نمی خواهم به بخش خاصی از گزارش حقوق بشر اشاره کنم.
معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در عین حال با تکرار اتهامات ضدایرانی واشنگتن مدعی شد: اما همه می دانند که دولت ایران یکی از بزرگترین صادرکنندگان تروریسم در جهان است. در عین حال، حکومت ایران فضای رسانه ای آزاد و باز را به کلی نادیده می گیرد. در سه سال اخیر شاهد سرکوب شدید نهادهای رسانه ای، خبرنگاران و اصحاب رسانه در ایران بوده اید. ما به اقدامات خود ادامه خواهیم داد تا دولت ایران را مسئول نقض حقوق بشر و خرابکاری بدانیم.»
پیش از این یک منبع آگاه در گفت و گو با ایرنا درباره برخی ادعاها در خصوص مذاکرات مستقیم نمایندگان ایران و آمریکا گفت: مذاکره مستقیمی بین ایران و آمریکا وجود ندارد و تبادل پیام تنها در داخل کشور ادامه دارد. چارچوب تعریف شده
وی تاکید کرد: مذاکرات لغو تحریم ها با کشورهای عضو برجام توسط علی باقری کنی به عنوان مذاکره کننده ارشد هسته ای جمهوری اسلامی ایران پیگیری می شود.
«ناصر کنعانی» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز در 12 اردیبهشت 1403 در خصوص وضعیت مذاکرات لغو تحریم ها گفت: جمهوری اسلامی ایران همواره از تمام ظرفیت های دیپلماتیک خود برای تامین حقوق مردم استفاده کرده است. ملت به خصوص در موضوع لغو تحریم های ظالمانه آمریکا علیه ملت ایران. است.
وی تصریح کرد: کسی که دیپلماسی را زیر میز گذاشت جمهوری اسلامی ایران نبود بلکه آمریکا بود. شرکای آمریکا در برجام نیز نتوانستند به تعهدات خود عمل کنند و خلأ ناشی از خروج غیرقانونی آمریکا از برجام را جبران کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: از این رو جمهوری اسلامی ایران بر اساس سیاست حکیمانه ای که مقام معظم رهبری تبیین و دستور دادند، در مسیر خنثی سازی تحریم ها حرکت کرده و موفقیت های زیادی در این مسیر به دست آورده است.
کنعانی ادامه داد: موضوع لغو تحریمهای ظالمانه در حاشیه نشستهای بینالمللی و در دیدار با طرفهایی که میتوانند در برجام و مذاکرات رفع تحریمهای ظالمانه نقش داشته باشند و یا نقش تعریفشده و سازمانی دارند، مطرح میشود. نظرات شنیده می شود و دیدگاه های جمهوری اسلامی ایران ارائه می شود.
وب سایت محافظه کار واشنگتن فری بیکن در آوریل سال جاری اعلام کرد: دولت جو بایدن معافیت های تحریمی را که به ایران اجازه می دهد در چارچوب برجام با طرف های بین المللی وارد همکاری هسته ای شود، تمدید نکرده است.
دولت بایدن اجازه داده است مجموعه ای از معافیت های تحریمی که به ایران و روسیه اجازه همکاری می دهد، منقضی شود، اما متعهد به اجرای آن تحریم ها نیست.
واشنگتن آخرین بار در اوت 2023 این معافیت ها را تا ابتدای سال 2024 تمدید کرد و اکنون این معافیت ها منقضی شده است.
متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در مورد چرایی لغو معافیتها از تحریمها توضیحی نداد، اما به واشنگتن فری بیکن گفت که مقامات همچنان در حال بررسی معافیتها به عنوان بخشی از یک روند بازنگری منظم هستند و پس از اتخاذ تصمیم به عنوان بخشی از آن، اظهارنظر عمومی میکنند. بررسی ارائه خواهد شد.
معافیتهای تحریمی ایران در چارچوب برجام صادر میشود و دولتهای آمریکا موظف شدهاند هر ۶ ماه یکبار آن را تمدید کنند.
بر اساس متن برجام، کشورهای امضاکننده متعهد شده بودند در زمینه همکاری های صلح آمیز هسته ای از جمله در پروژه های راکتور تحقیقاتی اراک و تاسیسات فردو با ایران همکاری کنند.
در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ، به دلیل خروج آمریکا از برجام، این معافیت ها لغو شد، اما جو بایدن پس از ورود به کاخ سفید اعلام کرد که این معافیت ها را صادر خواهد کرد.
به گزارش ایرنا، پس از امضای برجام در سال 2014 با هدف لغو تحریمهای ظالمانه، ایران بهعنوان یک کشور مسئول، تعهدات خود را بدون نقص اجرا کرد و این موضوع در 16 گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی تأیید شد. اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه 2017 (دسامبر 2017) و پس از انجام برخی اقدامات مقدماتی، سرانجام با اتخاذ مواضع مغایر با مفاد برجام، با خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از آن در 18 می 2018 (8 مه 2018). در دو مرحله تحریم های ثانویه آن علیه ایران بازگردانده شد.
اجرای نامتوازن این توافق از یک سو و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریم های یکجانبه آمریکا از سوی دیگر، باعث شد تا شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران یک سال پس از توافق، تصمیماتی اتخاذ کند. خروج ایالات متحده از برجام به منظور توقف گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هسته ای، فرصت های 60 روزه برای دیپلماسی اتخاذ شود.
ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهدات خود در این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که قول جبران آثار خروج واشنگتن از برجام را داده بودند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند. اما با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعده های خود عمل نکرده اند، وی طی چند مرحله تعهدات خود در برجام را کاهش داد. کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هسته ای برجام بود.
دولت دموکراتیک جو بایدن پس از روی کار آمدن در ژانویه 2021 اقدام یکجانبه دولت سابق این کشور برای خروج از توافق ایران و گروه 1+5 را محکوم کرد اما تاکنون هیچ اقدام معتبری برای خروج از توافق ایران انجام نداده است. رفتار اشتباه گذشته را جبران کرده و سیاست های فشار حداکثری را در پیش گرفته است. دولت دونالد ترامپ زمام امور را در دست گرفته است.
دولت بایدن که مدعی رویکرد دیپلماتیک در قبال ایران و تلاش برای بازگشت به برجام بود، نه تنها نتوانسته است به برجام بازگردد، بلکه بارها از برنامه دفاعی بازدارنده جمهوری اسلامی ایران از جمله موشک های بالستیک استفاده کرده است. هواپیماهای بدون سرنشین، هسته ای و حقوق بشر تحریم هایی را علیه ایران اعمال کرده اند.
گفتگو در مورد این post