تریبون اقتصاد: خرید آیفون ۱۶ با تعرفه ۳۰ درصدی که برای واردات مسافری در نظر گرفته شده است در کمترین حالت ۱۳ تا ۱۴ میلیون تومان هزینه ثبت نام دارد. جزییات هزینه گمرکی آیفون در مدل تجاری هنوز اعلام نشده است اما از ۹ آبان دولت و گمرک تا کنون مدام با اعداد و ارقام دست به گریبان بوده اند تا هزینه ورود آیفون به ایران را کاهش دهند. در این گزارش سعی داریم بدانیم مصرف کننده آیفون با گارانتی رسمی که از واردکنندگان وارد ایران می شود بهتر است یا در سفر خارجی با رعایت قوانین و مقررات، خودش آن را خریداری کند. واردات آیفون مسافری؟
خرید آیفون ۱۶ از فروشگاه های موبایل شامل گارانتی می شود، با این حال، آیفون با گارانتی رسمی لزوما ارزان تر از آیفون مسافربری نیست. زیرا پس از افزودن سود عمده فروش و خرده فروش، تفاوت قیمت آیفون مسافری و تجاری چندان قابل توجه نخواهد بود.
خرید آیفون ۱۶ پس از رفع ممنوعیت گوشی های اپل در ایران امکان پذیر خواهد بود. اما با توجه به اعمال تعرفه های مختلف، همچنان شک و شبهه وجود دارد که آیا آیفون را به صورت مسافری خودمان بخریم یا از طریق شرکت های واردکننده با گارانتی رسمی خریداری کنیم.
خرید آیفون ۱۶ با تعرفه ۳۰ درصدی که برای واردات مسافری در نظر گرفته شده است در کمترین حالت ۱۳ تا ۱۴ میلیون تومان ثبت نام دارد. جزییات هزینه گمرکی آیفون در مدل تجاری هنوز اعلام نشده است اما از ۹ آبان دولت و گمرک تا کنون مدام با اعداد و ارقام دست به گریبان بوده اند تا هزینه واردات آیفون به ایران را کاهش دهند. در این گزارش سعی داریم بدانیم مصرف کننده آیفون با گارانتی رسمی که از واردکنندگان وارد ایران می شود بهتر است یا در سفر خارجی با رعایت قوانین و مقررات، خودش آن را خریداری کند. واردات آیفون مسافری؟
هزینه ثبت نام آیفون شامل چه مواردی می شود؟
رجیستری آیفون در گمرک با دو تعرفه محاسبه می شود. ۳۰ درصد تعرفه واردات مسافر و ۱۵ درصد برای واردات تجاری. تعرفه مضاعف واردات مسافر به دلیل سوء استفاده هایی است که در سال های گذشته رخ داده است.
واردات آیفون در سال های گذشته رایگان بود. در آن زمان عده ای از بازرگانان حقه بازی می کردند و گوشی های خود را با استفاده از مسافران پروازهای خارجی به ایران آورده و آنها را رجیستر می کردند. واردکنندگان رسمی به این رویه اعتراض کردند و در نهایت موفق به افزایش تعرفه مسافر شدند.
هزینه رجیستری آیفون حتی با تعرفه مضاعف در حالت مسافری لزوما ارزان نمی شود. باور نمی کنی اول ببینیم دولت چقدر و به چه بهانه ای از مسافران و شرکت های واردکننده تلفن همراه در گمرک و مبادی ورودی دریافت می کند.
هزینه رجیستری آیفون با هزینه ورودی شروع می شود. این رقم ۳۰ درصد ارزش ریالی آیفون در گمرک است و از قبل باید بدانید که در رویه مسافری قیمت دلار بر اساس نرخ سامانه سنا محاسبه می شود.
رجیستری آیفون علاوه بر ورودیه شامل مالیات بر ارزش افزوده با نرخ ۱۰ درصد، هلال احمر با نرخ یک درصد و مبلغ باقیمانده معادل پنج هزار ریال از ارزش کل آیفون است. برای اثبات حسن نیت آنها، ارزش دلاری آیفون ۱۶ را ۷۹۰ دلار در نظر گرفته اند، در حالی که قیمت آیفون در بازارهای جهانی ۷۹۹ دلار است.
رجیستری آیفون تا پایان داستان با مهربانی پیش نخواهد رفت. اولین نشانه های تلخ گوشت را در مرحله بعد خواهید دید. جایی که مالیات بر ارزش افزوده نه بر روی ارزش گمرکی آیفون، بلکه پس از محاسبه حقوق ورودی به نرخ ۳۰ درصد محاسبه می شود. عوارض هلال احمر و مالیات ضایعات با اینکه اندک است، اولی ۱ درصد و دومی معادل پنج هزارم ارزش آیفون است، به همین ترتیب محاسبه می شود و در هر مرحله به تعداد آنها افزوده می شود.
جدول زیر به درک بهتر این مفهوم کمک می کند:
هزینه ثبت نام آیفون در حالت مسافری
خرید آیفون ۱۶ به عنوان مسافر یک گزینه است. در این روش تعرفه گمرکی دو برابر روش تجاری است اما برخی با لجبازی می خواهند خودشان کار را انجام دهند و هزینه گارانتی را پرداخت نمی کنند. فردی که به یک سفر خارجی رفته و توانسته برای خود آیفون بخرد، مشتری گمرک هم خواهد شد.
هزینه رجیستری آیفون طبق جدول فوق شامل چهار مورد می باشد. در مرحله اول قیمت بر اساس دلار سنا بود و به همین دلیل ارزش گمرکی آیفون ۱۶ حدود ۴۰ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان است. ۳۰ درصد این عدد به عنوان حقوق گمرکی در نظر گرفته شده و ۱۲ میلیون و ۲۵ هزار تومان در نظر گرفته شده است.
خرید آیفون ۱۶ و استفاده از آن در ایران به عنوان مسافر نیز شامل ۱۰ درصد مالیات بر ارزش افزوده می شود. در مثال بالا، ارزش ریالی آیفون و عوارض گمرکی را جمع کردند، سپس ارزش افزوده ۱۰ درصد را محاسبه کردند.
هزینه های هلال احمر و هزینه ضایعات به هزینه های رجیستری آیفون اضافه می شود. در جدول فوق پنج میلیون و ۲۱۰ هزار تومان بابت ۱۰ درصد ارزش افزوده، ۱۲۰ هزار تومان عوارض هلال احمر با نرخ ۱ درصد و ۲۰۰ هزار و ۴۰۰ تومان برای ضایعات اضافه شده است.
هزینه رجیستری آیفون ۱۶ در حالت مسافری طبق فرمول گمرکی ۲۳ آبان ۱۴۰۳ رقمی معادل ۱۷ میلیون و ۵۵۶ هزار تومان محاسبه شده است. باز هم تاکید می کنیم که برای تبدیل ارزش ریالی از نرخ روز دلار سنا استفاده می کنند.
خرید آیفون ۱۶ به غیر از روش مسافربری به روش دیگری نیز امکان پذیر است. شرکت های واردکننده منتظر اعلام مقررات واردات تجاری هستند و پس از آن شاهد سیل آیفون ها خواهیم بود. آیفون ۱۴، آیفون ۱۵ و آیفون ۱۶ در صف واردات هستند.
هزینه رجیستری به صورت تجاری و با ۱۵ درصد تعرفه برای ورودی محاسبه خواهد شد. به این ترتیب واردکنندگان به جای ۱۲ میلیون در گام اول ۶ میلیون می پردازند. حالا نوبت مالیات بر ارزش افزوده ۱۰ درصدی است که طبق محاسبات ما در تریبون اقتصاد برای نمونه فعلی چهار میلیون و ۶۰۹ هزار و ۵۶۵ تومان است.
هزینه رجیستری آیفون با عوارض هلال احمر، یک درصد و عوارض باقیمانده معادل پنج هزارم ارزش کل گوشی تکمیل می شود. برای این دو مورد در رویه تجاری باید ۵۰۷ هزار تومان و در مرحله بعد حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار تومان به کل مبلغ اضافه شود.
هزینه رجیستری آیفون ۱۶ در رویه تجاری با این فرمول که البته هنوز نهایی نشده است حدود هشت میلیون و ۳۸۵ هزار تومان برآورد شده است. در مقایسه با هزینه رجیستری ۱۷۵۵۶۰۰۰ تومانی در حالت مسافری تفاوت قابل توجهی وجود دارد اما آیا خرید آیفون با گارانتی رسمی ارزانتر از واردات آیفون در حالت مسافری است؟
خرید آیفون ۱۶ از فروشگاه های موبایل و واردکنندگان رسمی شامل گارانتی می شود، اما آیفون با گارانتی رسمی لزوما ارزان تر از آیفون مسافربری نیست. در محاسبات خود سود عمده فروش و خرده فروش را لحاظ نکرده ایم و تجربه نشان داده است که معمولا به گونه ای عمل می کنند که تفاوت قیمت آیفون های مسافری و تجاری چندان قابل توجه نباشد.
گفتگو در مورد این post