امید محمدی; بازار: نشست خبری انجمن تخصصی صنایع همگن، نیرو محرکه و قطعه سازان خودرو کشور با حضور اعضای هیئت مدیره با محوریت وضعیت خودروسازی و قطعه سازی برگزار شد. با توجه به اینکه وزارت ایمنی پس از گذشت 20 روز از اولین ماه سال جاری برنامه تولید صنعت خودرو را اعلام نکرده است، دریافت نظرات و پیشنهادات قطعه سازان می تواند برای سیاست گذاری صنعتی در اتخاذ یک برنامه مدون مثمر ثمر باشد. . البته عملکرد وزارت حراست از زمان سکانداری عباس علی آبادی تاکنون عدم دریافت نظرات انجمن های صنعت خودرو با توجه به طرح «شتابزده» عرضه خودروهای برقی بدون ایجاد زیرساخت یا سرمایه گذرا در زنجیره تامین بوده است. شاید بتوان امسال را سال سردرگمی نامید. مشتریان بازار خودرو از برنامه «برق شدن» و ریسک «چینی شدن» صنعت خودرو خبر دادند. از این رو انجمن تخصصی صنایع همگن و پیشرانه و قطعه سازان خودرو کشور سال گذشته به هند سفر کرد و شایعات حاکی از امکان همکاری هند و ایران برای تولید خودروهای برقی است.
دوست زاده: با توجه به اینکه هند در زمینه تولید خودروهای برقی سرمایه گذاری کرده است و قطعه سازان این کشور در این زمینه توانمندی هایی دارند، تعامل زنجیره تامین هند و ایران می تواند منجر به تبادل دانش فنی و انتقال تولید شود. تجربیات.
تمرکز هند بر فناوری خودروهای الکتریکی
ابراهیم دوست زاده عضو هیأت مدیره انجمن تخصصی صنایع همگن و سازندگان قوای محرکه و قطعات خودرو کشور در پاسخ به سوال خبرنگار «بازار» درباره دستاوردهای سفر به هند انجمن صنفی. صنایع همگن و نیرو محرکه و قطعه سازان خودرو کشور، گفت: نظر اعضای هیات مدیره انجمن همکاری و تعامل با صنعت خودروسازی هند مثبت است، به همین دلیل سفری پنج روزه به هند داشتیم. . در این سفر فرصتی دست داد تا با «ایرج الهی» سفیر ایران در هند دیدار کنیم. او معتقد است که تغییراتی در منطقه رخ داده است. هند به سمت غرب و پاکستان به سمت چین متمایل شده است. این نوع تغییر مواضع هند منجر به توسعه زیرساخت ها و پیشرفت چشمگیر آنها شده است.
دوست زاده با اشاره به اینکه فاصله هند تا ایران کمتر از چین است و فرهنگ های ایران و هند به یکدیگر نزدیکتر است، گفت: هند 103 فناوری با تکنولوژی بالا در زمینه تولید خودروهای برقی شناسایی کرده است و دولت نیز در این زمینه اقدام کرده است. این کشور به شدت از تولید آنها از طریق زنجیره تامین حمایت می کند، متاسفانه در کشور ما چنین رویکردی برای تولید وجود ندارد.
این عضوهیئت مدیره انجمن تخصصی صنایع همگن و سازندگان نیروی محرکه و قطعات خودرو کشور با بیان اینکه خودروهای برقی با خودروهای سوخت فسیلی تفاوت هایی دارند، تصریح کرد: پنج سیستم خودروهای برقی با خودروهای سوخت فسیلی کاملا متفاوت است. با توجه به اینکه هند پایتخت است سرمایه گذاری هایی در زمینه تولید خودروهای برقی انجام شده و قطعه سازان این کشور در این زمینه توانمندی هایی دارند، تعامل زنجیره تامین هند و ایران می تواند منجر به تبادل دانش فنی و انتقال شود. از تجربیات تولید
این قطعه ساز با اشاره به چالش های تولید در کشور و عدم حمایت از صنعتگران در زنجیره تامین، گفت: عمده زیرساخت های تولید قطعه در کشور متعلق به دو دهه اخیر است و به روز رسانی این زیرساخت ها از جمله می باشد. به عنوان تامین ماژول ها به دلیل محدودیت های تحریمی است. اقدامات ظالمانه علیه کشور در گذشته شدیدتر شده است.
نجفی منش: این انجمن در سال 1401 تفاهم نامه ای با انجمن قطعه سازان هند منعقد کرد که در افزایش تعامل بین صنایع خودروسازی دو کشور موثر خواهد بود.
همکاری قطعه سازان ایرانی و هندی
محمدرضا نجفی منش، رئیس هیات مدیره انجمن تخصصی صنایع همگن، نیرو محرکه و قطعه سازان خودرو کشور در پاسخ به سوال خبرنگار بازار در خصوص همکاری قطعه سازان ایرانی و هندی گفت: علاوه بر سفر سال گذشته، این انجمن در سال 1401 تفاهم نامه ای را با انجمن قطعه سازان هند منعقد کرد که این موضوع در افزایش تعامل بین صنایع خودروسازی دو کشور موثر خواهد بود.
نجفی منش در خصوص تولید خودروهای برقی در کشور در کنار برنامه وزارت امنیت برای عرضه بیشتر این محصولات گفت: در حال حاضر تلاش می کنیم با واردات این خودروها تقاضا را تامین کنیم، خودروهای برقی ساده تر از محصولات سوخت فسیلی هستند. از نظر ساختار قطعات کمتری دارند.
جلالی: اعتقاد عمومی بر این است که عرضه خودروهای برقی منجر به کاهش آلایندگی می شود، اما این خودروها تنها آلودگی نقطه ای را کاهش می دهند.
خودروهای برقی آلودگی منطقه را کاهش می دهند
امیرحسین جلالی، عضو هیئت مدیره انجمن تخصصی صنایع همگن، نیرومحرکه و قطعه سازان خودرو کشور در پاسخ به سوال خبرنگار این رسانه در خصوص تولید خودروهای برقی گفت: در حال حاضر برنامه تولید خودروهای برقی در کشور توسط وزارت امنیت تعریف شده و اعلام نشده است، اما زنجیره تامین آماده تولید این قطعات است، برنامه برقیسازی در کشور در حال حاضر در قالب واردات
عضو هیئت مدیره انجمن تخصصی صنایع همگن و سازندگان نیروگاه و قطعات خودرو کشور درباره توانمندی های زنجیره تامین گفت: زنجیره تامین خودروسازان کشور اکنون به بلوغی رسیده است که دارند. توانایی تولید قطعات خودرو لازم به ذکر است که اعتقاد عمومی بر این است که عرضه خودروهای برقی منجر به کاهش آلایندگی می شود اما این خودروها تنها آلودگی نقطه ای را کاهش می دهند.
گفتگو در مورد این post