به گزارش بازار، طی این 6 مزایده، در مجموع بیش از 970 میلیارد تومان وجه نقد توسط بانک مرکزی جمع آوری شد که با توجه به برگزاری مرحله هفتم مزایده در روز گذشته، به نظر می رسد پس از اعلام نتایج آن، این مزایده ها حدود هزار میلیارد تومان برای بانک مرکزی به ارمغان آورد.
اگرچه در ابتدای اعلام برنامه سیاستگذار برای آغاز حراج سکه مخالفت هایی وجود داشت اما به نظر می رسد ارزیابی کلی از این سیاست را می توان مثبت ارزیابی کرد. به عبارت دیگر، شیوه فعلی اجرای این سیاست را می توان مکانیزمی دانست که علاوه بر کاهش حباب سکه و مدیریت تقاضا، به کشف قیمت این دارایی نیز کمک می کند.
پیشنهاد اجرای یک حراج دلاری
در این بین نکته ای که کارشناسان بر آن تاکید دارند، استفاده از تجربه حراج سکه در بازار ارز است. به عبارت دیگر می توان همین سازوکار را برای دلار نیز انجام داد تا متقاضیان سفارش خود را ثبت کنند و بانک مرکزی ارزهای بیشتری را با اولویت قیمت اختصاص دهد. این سازوکار که به آن «حراج معکوس» نیز می گویند، یکی از پایدارترین سازوکارهای مدیریت بازار ارز محسوب می شود. البته به این روش «حراج هلندی» نیز می گویند که از مکانیسم فروش گل در هلند به عاریت گرفته شده است. طبق حراج سکه، در این روش متقاضیان قیمت های خود را ثبت می کنند و سفارشات از بالاترین به پایین ترین قیمت تخصیص می یابد.
به نظر می رسد این روش کارآمدتر از تخصیص ارز به صورت سهمیه ای باشد، زیرا ضمن کاهش رانت کمک می کند تا منابع ارزی بانک مرکزی به دست متقاضیان واقعی ارز برسد. دلیل آن هم این است که با توجه به مکانیزم کشف قیمت و نزدیک بودن آن به قیمت های تعادلی، متقاضیان واقعی ارز برای دریافت آن اقدام می کنند و این موضوع از هدر رفت منابع بانک مرکزی جلوگیری می کند.
گفتگو در مورد این post