شهیر محمدنیا کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با ایران تحلیل پاسخ داد:
چیزی را گزارش کنید نبض بازار سهامدر روز چهارشنبه سیزدهم دی متأسفانه ماه گذشته حادثه کرمان رخ داد که در آن چند تن از هموطنانمان جان خود را از دست دادند. بر این اساس تنش ها و مخاطراتی در گفتگو به وجود می آید شهیر محمدنیا به این سوال پاسخ دادیم که این اتفاق چه تاثیری بر بورس تهران خواهد داشت؟
حادثه کرمان چه تاثیری بر بورس تهران خواهد داشت؟
شهیر محمدنیااین کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه درباره تاثیر حادثه اخیر و به طور کلی تنش ها و جنگ ها بر توسعه بازار سرمایه توضیح داد: سرمایه گذاری های بازار سرمایه دارایی هایی در طبقه دارایی های پرریسک هستند و البته وقتی ریسکی مانند جنگ وارد اقتصاد می شود باعث کاهش ارزش سهام و کاهش بازار می شود. با این حال، نکات بسیار مهمی وجود دارد که باید به آنها توجه کرد. اولین نکته این است که خطرات ناشی از جنگ معمولاً تأثیر عاطفی بر بازار دارد. بنابراین میتوانید نمونههای زیادی پیدا کنید که واکنش بازارها به جنگها را نشان میدهند و معمولاً در ابتدا اینگونه هستند. آنها بازارها را از حالت کارایی خارج می کنند و ما شاهد واکنش های بیش از حد در این زمینه هستیم. به عنوان مثال این؛ هنگامی که جنگ بین روسیه و اوکراین آغاز شد، شاهد واکنش بیش از حد در بازارهای جهانی بودیم، مانند: ما طلا، نفت، مواد اولیه بودیم و این طبیعی است.
این تحلیلگر بازار سرمایه گفت: در واقع واکنش بیش از حد ناشی از ترس ایجاد شده در بازارها است. چون اساساً پول کیفیتی دارد که ترسناک است و سعی می کند به جایی برود و مکانی امن برای خود پیدا کند که ریسک کمتری داشته باشد. بنابراین وقتی جنگ شروع میشود، پول ترجیح میدهد ریسک نکند و در طبقات داراییهای بدون ریسک مانند دلار و طلا سرمایهگذاری کند، زیرا میزان آن مشخص نیست. اما نکته اینجاست که پس از یک دوره زمانی مشخص که در طی آن میزان تاثیر واقعی ریسک مشخص می شود، بازار به سرعت عمل کرده و خود را اصلاح می کند. پرونده حادثه تلخ کرمان خوب ، این درست است ؛ پس اگر نمونه های خاص و مشابه این حادثه را بررسی کنیم، متوجه می شویم که پس از گذشت چند روز از حادثه، شاهد اصلاحی در بازار هستیم; به طوری که به ارزش ذاتی خود باز می گردد یا حداقل در نقطه ای است که چنین ریسکی مطرح شده است. از این رو نمونه های زیادی وجود دارد; وی خاطرنشان کرد: این امر هم در بازارهای جهانی و هم در بازار داخلی وجود دارد.
محمدنیا تصریح کرد: موضوع فعلی این است که شدت این تنش های احتمالی بین ایران یا طرف های مورد حمایتش در این جنگ رو به افزایش است. اگر هم در شدت درگیری و هم در مقیاس آن افزایش پیدا کند، قطعا در بورس تاثیر خواهد داشت، اما اگر در این حد بماند، با قاطعیت می گویم. تاثیر منفی زیادی نخواهد داشت و بازار تصحیح می کند. بنابراین شکی نیست که در ابتدا واکنش منفی را تجربه خواهیم کرد. اما با وجود تلخی و ناراحتی این حادثه، یک نکته مثبت برای بازار سرمایه وجود دارد: حادثه تروریستی کرمان در اواخر هفته و با دو روز تعطیلی همراه بود که باعث تعدیل احساسات خواهد شد. تا سرمایه گذاران این فرصت را داشته باشند که ابعاد مختلف را بررسی کنند و بیش از حد واکنش نشان ندهند.
باید گفت که خطرات جنگ معمولاً این گونه است. با این حال، بحران های اقتصادی می تواند تأثیر منفی بسیار بیشتری بر بازار داشته باشد. یعنی اگر وارد چرخه رکود اقتصادی شویم، تاثیر منفی بیشتری بر بازار خواهد داشت تا ریسک ناشی از جنگ. البته خوشبختانه کشور ما چندان به این موضوع مشغول نیست و واضح است که تمایلی برای افزایش تنش و درگیری وجود ندارد. زیرا ظاهرا گروه داعش مسئولیت حمله به کرمان را بر عهده گرفته است و همین موضوع تا حد زیادی باعث فروکش شدن هیجانات می شود. پس اگر شکی بود که منشا این حمله کجاست؟! همه نگاه ها معطوف به اسرائیل بود و در این مورد نشانه تحول ابعاد جنگ بود. اما هر چقدر هم که این حمله تروریستی تلخ باشد، برای بازار سرمایه مهم است که اثرات منفی مورد انتظار را نداشته باشد.
آیا بورس با افزایش قیمت دلار تاثیر مثبتی دارد؟
این تحلیلگر بازار سرمایه به روند افزایش نرخ دلار و تاثیر آن بر بورس اشاره کرد. بین نرخ دلار و بازار سرمایه همبستگی مثبت وجود دارد و با افزایش قیمت دلار شاهد رشد تورمی در بورس هستیم. به طوری که افزایش قیمت دلار و افزایش اسمی سود شرکت تاثیر مثبتی بر بازار سرمایه دارد. بنابراین، باید بگوییم که یک پارادوکس ممکن است در ابتدا برای مدت کوتاهی ایجاد شود. اما هم قیمت دلار اصلاح می شود و هم بورس تاثیر منفی آن را جبران می کند. یعنی از نظر احساسی می توان شاهد افزایش قیمت دلار و سقوط بورس بود اما پس از مدتی; هم دلار اصلاح می شود و هم بورس افت آن را جبران می کند.
محمدنیا تصریح کرد: اگر شاهد افزایش تنش باشیم و قیمت دلار روند صعودی به خود بگیرد قطعا در بلندمدت تاثیرگذار خواهد بود. زیرا افزایش پایدار قیمت دلار بر بازار تاثیر می گذارد اما اگر این افزایش به دلیل خطر جنگ باشد نشان می دهد که جنگ در اولویت است و اگر بازار شاهد جنگ باشد به اخبار آن اهمیت بیشتری می دهد. . بنابراین تاثیر منفی دارد اما قیمت دلار تاثیر بلندمدت دارد و ثبات نرخ نیز بسیار تاثیرگذار است. بنابراین اساساً با بازاری روبهرو خواهیم بود که احتمالاً واکنشهای بیش از حدی را تجربه خواهیم کرد، اما احساسات به سرعت خود را اصلاح میکنند و بازار سرمایه در مسیر بازگشت به وضعیت کارآمد قرار میگیرد.
توصیه ای به سهامداران
این تحلیلگر بازار سرمایه در پایان، وی به سهامداران توصیه کرد: به سهامدارانی که در میان مدت و بلندمدت سرمایه گذاری می کنند توصیه می کنم اصلا نگران نباشند و آرامش خود را حفظ کنند. زیرا نه اولین بار است که چنین ریسک هایی وارد بورس ما می شود و نه آخرین بار است. به همین دلیل باید بدانیم چه چشم انداز و استراتژی داریم و آن را اجرا کنیم.
اما با توجه به اینکه ریسکهای غیرسیستماتیک قابل پوشش هستند، پوشش ریسکهای سیستماتیک تا حدودی دشوار است و اگرچه اینطور نیست که نمیتوان کاری انجام داد، بهترین اقدامی که میتوان در چنین شرایطی انجام داد این است که در تایمز سرمایهگذاری تا حدودی ریسک سیستماتیک انجام شود. . آنچه باید اطمینان حاصل شود این است که هر فرد باید دارایی های خود را از نظر ریسک گریزی و تمایل به ریسک داشته باشد. وزن قابل قبولی را به صندوق های طلا اختصاص دهید که نسبت آن می تواند ۲۰ تا ۳۰ درصد بیشتر یا کمتر باشد. حتی در بدترین حالت ، سرمایه می تواند امن و محافظت شود. این بدان معنی است که حتی اگر بدترین رویداد و سناریو رخ دهد ، آنها رنج نخواهند برد. زیرا کاهش نرخ دلار و افزایش قیمت طلا تا حدی با یکدیگر همپوشانی دارند و قیمت طلا به ویژه برای ۲۰ تا ۲۴ به دلایل اساسی انبساط و افزایش تقاضا برای آن است. از نظر اصول و هم از نظر خطر احتمالی در بازارهای جهانی ، روند صعودی وجود خواهد داشت.
گفتگو در مورد این post