بازار؛ گروه بانک و بیمه: اما وقوع برخی رویدادهای سیاسی، بینالمللی، طبیعی و اقتصادی در جهان تأثیر خود را بر قیمتها در بازارهایی مانند نفت، بورس و کاهش و افزایش قیمت کالاهایی مانند طلا، ارز و غیره میگذارد. اما این مورد در ایران متفاوت است چرا که در چنین شرایطی عده ای تصمیم می گیرند به نفع خود نرخ هایی مانند نرخ ارز را تغییر دهند و از طریق ابزارهای اطلاع رسانی در فضای مجازی سیگنال رشد قیمت را به بازار بدهند. خودشان تعیین کرده اند. این افراد یا گروه هایی که عامل به هم ریختگی قیمت ها در بازار ارز و طلا هستند، گاها با تبانی خارج از مرزها اقدام به تغییر قیمت ها و حتی تعیین نرخ های روز بعد (دلار فردا) در کانال تلگرام و … می کنند و اعلام می کنند.
اقدام غیرقانونی که از طریق شبکه ها و کانال های غیررسمی در فضای مجازی جو روانی در بازار ارز ایجاد کرد و تبعات آن بازار ارز را ملتهب و آشفته می کند به طوری که نرخ های غیرمنطقی و غیرمنطقی به نفع برخی در مسیر رشد قرار می گیرد. نمونه آن رشد بی حد و حصر قیمت دلار طی چند هفته اخیر به ویژه در این هفته بود که نرخ دلار که 3 ماه پیش در کانال 50 هزار تومانی قرار داشت در مدت کوتاهی به 70 هزار تومان رسید و در پی شوک تحولات اخیر در منطقه.
تصمیم گیری و تعیین قیمت ارز در شرایط التهاب بازار توسط عده ای انجام می شود که ارز قابل توجهی در دست دارند و از آنجایی که این افراد با توجه به فعالیت های تجاری و اقتصادی خود تعامل خوبی با بانک مرکزی دارند، لذا مسئولان این سازمان بانک باید با شناسایی، از شکل گیری فعالیت این گونه جریان ها جلوگیری کند
دارندگان ارز، تعیین کننده قیمت برای منافع خود
این افزایش قیمت که ناشی از حوادث اخیر منطقه به ویژه حمله موشکی و پهپادی ایران به اسرائیل بود، در پی پاسخ به حمله این رژیم جعلی به کنسولگری کشورمان، زمینه ساز سودجویان فرصت طلب شد. با باج خواهی از قیمت، در معاملات ارزی تا حد امکان سود ببرید. دستکاری قیمت این محصول در کانال های تلگرامی و قرار دادن آن در مدار رشد، رشد قیمتی است که معمولا پس از انجام معاملات و فرآیند عرضه و تقاضا در بازار انجام می شود، اما به نظر می رسد اینطور نیست زیرا اگرچه بالا بودن رشد تقاضا در بازار منجر به افزایش قیمت ها می شود. موثر است اما این رشد همانطور که مشخص است از جای دیگری سرچشمه می گیرد.
به گفته کارشناسان، اگرچه عوامل متعددی باعث افزایش قیمت ارز در بازار می شود، اما مهم ترین عامل، تصمیم گیری و تعیین قیمت این محصول توسط عده ای است که ارز قابل توجهی در دست دارند و از آنجایی که این افراد به دلیل فعالیت تجاری و اقتصاد آنها تعامل خوبی با بانک مرکزی دارد، بنابراین مسئولان این بانک باید از شکل گیری این گونه فعالیت ها جلوگیری کنند، زیرا دارندگان منابع ارزی بالا معمولاً یک سری افراد فعال در بازار ارز هستند. برای خرید یا فروش ارز، برخی از این افراد که به طور مداوم به کشورهای منطقه سفر می کنند، گاه در مواقع حساس بازار، برای کسب سودهای کلان از ارزی که دارند، قیمت ها را در شرایط خاصی که بانک مرکزی و پلیس فتا باید شناسایی کند.
زمانی که شوکی وارد بازار می شود، سودجویان ارزی به ویژه آنهایی که منابع زیادی دارند به یکدیگر اطلاع می دهند تا در چنین شرایطی بتوانند با تغییر قیمت ها سود خوبی از منابعی که دارند به دست آورند. این افراد عامل نیستند، بلکه ابزاری برای تغییر قیمت ها هستند.
کمین سودجویان ارزی برای تغییر قیمت در شرایط نابسامانی بازار
مسعود دانشمند، رئیس سابق اتاق بازرگانی مشترک ایران و امارات در گفتگو با این خبرگزاری. “بازار” وی در خصوص آشفتگی بازار ارز به دلیل نرخ های غیرواقعی که معمولا توسط برخی افراد در فضای مجازی تعیین و منتشر می شود، گفت: زمانی که شوکی وارد بازار می شود، سودجویان ارزی به ویژه آنهایی که منابع زیادی در اختیار دارند، به دنبال آن می شوند. به یکدیگر اطلاع دهند. در چنین شرایطی می توانند از منابعی که در اختیار دارند با تغییر قیمت ها سود خوبی کسب کنند.
وی با بیان اینکه این افراد عامل نیستند، بلکه ابزاری برای تغییر قیمت ها هستند، اظهار داشت: زمانی که قیمت ها در بازار هیجانی و جو ملتهب است، طبیعی است که برخی فعالان ارزی و صاحبان چنین منابعی تماس تلفنی داشته باشند. در داخل و حتی خارج از امارات، سلیمانیه، سمرقند و … قیمت ها را به یکدیگر می گویند، این اقدام باعث تغییر قیمت ها و در نهایت افزایش قیمت ها می شود، از سوی دیگر با تعیین قیمت ها و انتشار آن از طریق فضای مجازی توسط این افراد. و جریان ها، نرخ های غیر واقعی اعلام شده و کانال های غیررسمی نیز برای بسیاری تبدیل به مرجعی غیرقانونی اما تاثیرگذار در بازار ارز می شود و با تغییر قیمت ها بازار متشنج، ملتهب و آشفته می شود.
باید پذیرفت که مدیریت بازار پول در کشور مشکلات عدیده ای دارد و بانک مرکزی نقش خود را در این زمینه به درستی ایفا نمی کند، در حالی که بانک مرکزی، تصمیم گیران و فعالان اقتصادی باید بازار را به خوبی مدیریت و رصد کنند.
ضرورت مدیریت بازارهای سرمایه گذاری و برخورد قاطع با اخلالگران قیمت
این فعال اقتصادی با اشاره به اینکه مدیریت اصولی و کارشناسی در بازار ارز وجود ندارد، جمشید بسم الله ها بر تغییر قیمت ارز در فضای واقعی و مجازی تاثیرگذار هستند، بنابراین در شرایط شکنندگی و تکانه های بازار نباید انتظار آن را داشت. ، بازار نباید از ثبات قیمت ها منحرف شود، تصریح کرد: باید پذیرفت که مدیریت بازار پول در کشور مشکلات زیادی دارد و بانک مرکزی نقش خود را در این زمینه به درستی ایفا نمی کند. ضمن اینکه بانک مرکزی، تصمیم گیران و فعالان اقتصادی باید بازار را به خوبی مدیریت و رصد کنند.
این دانشمند اضافه کرد: به عنوان مثال هر زمان که شاخص ها در بازار سرمایه شروع به ریزش می کنند، قیمت دلار در بازار افزایش می یابد و از سوی دیگر زمانی که بازدهی دلار در بازار بالا است، فعالان بورسی. از بازار خارج شده و سهام خود را بفروشند. آنها برای کسب سود بیشتر وارد بازار ارز می شوند. همچنین هر زمان که سود معاملات دلار کاهش یابد، نقدینگی موجود در کف بازار به سمت بازار سرمایه می رود. در چنین شرایطی است که بازارهای سرمایه گذاری ثبات چندانی ندارند زیرا فعالان بازار به خوبی واقعیت های بازار را می شناسند.
از آنجایی که بانک مرکزی کاملاً می داند که پاسخگوی نیازهای واقعی متقاضیان ارز در بازارهای رسمی است، چرا باید قیمت این کالا در بازار آزاد افزایش یابد، در چنین شرایطی مشخص است که بخش عمده ای از سردرگمی و افزایش قیمت ها تحت تأثیر فعالیت دارندگان ارز خارجی است. با این محصول سروکار دارند
مداخله بانک مرکزی برای کنترل قیمت ها در بازار ارز
وی ادامه داد: بانک مرکزی باید کاری کند که این تنش ها در بازار ارز و سایر بازارهای سرمایه گذاری ایجاد نشود اما وقتی کارشناسان اقتصادی و بازار بدانند قیمت واقعی دلار چقدر است با کوچکترین ضربه ای به بازار آنها سعی می کنند خود را به ارز تبدیل کنند. در چنین شرایطی بانک مرکزی سعی می کند با دخالت در بازار از رشد قیمت ها در بازار ارز جلوگیری کند اما با وجود استفاده از ابزارهای مختلف نمی تواند مانع رشد قیمت ها شود. رشد قیمتی که آثار تورمی آن بر جامعه و قشر فرودست تأثیر می گذارد و معیشت مردم را تحت تأثیر قرار می دهد.
بر اساس این گزارش، از آنجایی که بانک مرکزی به خوبی می داند که پاسخگوی نیاز واقعی متقاضیان ارز در بازارهای رسمی است، چرا باید قیمت این کالا در بازار آزاد افزایش یابد، در چنین شرایطی، مشخص است که عمده بخشی از تلاطم بازار نرخ است ایجاد و افزایش قیمتها متاثر از فعالیت دارندگان ارز است که با این محصول سروکار دارند و حتی در روزهای تعطیل یا نیمههای شب قیمت را به نفع خود تعیین میکنند. به گفته کارشناسان، تا زمانی که بانک مرکزی اراده ای برای مقابله با این جریانات نداشته باشد، چنین مشکلی که اقتصاد کشور را با چالش مواجه می کند، همچنان وجود خواهد داشت.
گفتگو در مورد این post