امید محمدی; بازار: تولید خودرو نسبت به سال گذشته افزایش چندانی نداشته است، در عین حال زنجیره تامین در شوک نقدینگی قرار گرفته و خودروسازان با زیان انباشته هنگفتی مواجه هستند. طی یک ماه گذشته اخبار زیادی مبنی بر خصوصی سازی صنعت خودرو منتشر شد که نشان از بی توجهی وزارت حراست به عرضه خودرو و قیمت گذاری آن دارد. برنامه هایی که توسط وزارت حراست برای کنترل قیمت خودرو در بازار تهیه شده است. همه آنها به دلیل تداخل در سیستم قیمت گذاری و فروش با شکست مواجه شدند. به نظر می رسد وزارت ایمنی باید در سال 1403 سیاست های جدیدی را برای قیمت گذاری و فروش خودرو اتخاذ کند که برای بررسی موارد ذکر شده با احمد نعمت بخش، دبیر انجمن خودروسازان ایران گفت و گو کرده ایم:
بر اساس آخرین آمار، مجموع تولید محصولات خودرویی طی 11 ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل 9 درصد افزایش داشته است.
* آمار تولید خودرو در سال جاری نسبت به سال گذشته افزایش یافته است؟ آیا طرح وزارت حریم خصوصی که در ابتدای سال جاری به صنعت خودرو ابلاغ شده بود محقق شده است؟
در نیمه اول امسال تذکراتی را در خصوص عدم اجرای طرح تولید خودرو در سال 1402 به وزارت دفاع دادم که تداوم سیاست های فعلی صنعت خودرو باعث افزایش اندک تولید خودرو نسبت به همین مدت شد. دوره سال گذشته وزارت ایمنی در سال 1402 برنامه تولید یک میلیون و 500 هزار دستگاه خودرو را به صنعت خودرو ابلاغ کرد، اما بر اساس آخرین آمار، مجموع تولید محصولات خودرویی در 11 ماهه امسال 9 درصد نسبت به سال گذشته رشد داشته است. مدت مشابه سال گذشته مجموع تولید خودروهای سواری تا بهمن ماه سال 1401، 979 هزار و 347 دستگاه بوده است، اما تا بهمن ماه سال جاری تولید خودروهای سواری به یک میلیون و 39 هزار و 478 دستگاه رسیده است. در مجموع تعداد خودروهای سواری طی 11 ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل 6 درصد افزایش داشته است. اگر تولید خودرو در اسفندماه سال جاری را نیز به آمار ذکر شده اضافه کنیم، تولید خودرو در سال 1402 به یک میلیون و 350 هزار دستگاه می رسد. بنابراین صنعت خودرو 150 هزار خودرو کمتر از طرح تولید خودرو این وزارتخانه تولید کرد.
* با توجه به کاهش نقدینگی در صنعت خودرو، در حال حاضر زنجیره تامین که خط مقدم صنعت خودرو است، چگونه است؟
کمبود نقدینگی ناشی از قیمت گذاری دستوری خودروسازان وارد بحران مالی شد و در عین حال بدهی خودروسازان به قطعه سازان به بیش از 40 هزار میلیارد تومان رسید. از سوی بانک مرکزی به دلیل عدم تخصیص و عرضه ارز در موعد مقرر، به چالش های تولید خودرو در کشور دامن زد. براساس ماده 90 ماده 44 قانون، دولت موظف است در صورت تعیین قیمت تکلیفی، زیان تولیدکننده را پرداخت کند، هرچند عباس علی آبادی، وزیر حراست طی نامهای خواستار پرداخت بدهی صنعت خودرو با این قانون شده است. مفهوم افزایش سرمایه دولت از زمان اعلام این موضوع از سوی وزیر ایمنی تاکنون هیچ پرداختی صورت نگرفته است، بنابراین برای جلوگیری از افزایش زیان صنعت خودرو، شورای رقابت اختیار قیمت گذاری را به وزارت ایمنی تفویض کرده است. سال آینده وزارت حراست بر اساس فرمول سازمان حمایت نرخ خودرو را تعیین می کند. این موضوع را نمی توان به عنوان یک راه حل اساسی معرفی کرد; چون راه حل اصلی فروش خودرو به قیمت حاشیه بازار است، در این صورت رانت و فساد در صنعت خودرو از بین می رود.
70 تا 80 درصد خودروهایی که اختلاف قیمت بین کارخانه و بازار دارند به دلیل تقاضای سرمایه گذاری است.
* چرا قیمت خودروهای اقتصادی مانند پژو پارس در بازار رشد زیادی داشته و تفاوت قیمت محصول از کارخانه تا بازار کاهش نمی یابد؟
7 هزار نقدینگی در جامعه وجود دارد، با توجه به اینکه پژو پارس در کارخانه 300 میلیون تومان قیمت داشت و 700 تا 800 میلیون تومان در بازار معامله می شود، بنابراین نقدینگی سرگردان در جامعه به سمت بازار خودرو هدایت می شود. . 70 تا 80 درصد خودروهایی که اختلاف قیمت بین کارخانه و بازار دارند به دلیل تقاضای سرمایه گذاری است. سیاستهای صنعتی اشتباه و قیمتگذاری اجباری برای فروش خودرو منجر به زیانهایی برای صنعت خودرو شده است.
* فروش خودرو در بازار تک نرخی در چه شرایطی انجام می شود؟ برای رسیدن به این هدف، وزارت حریم خصوصی باید چه سیاستی را در پیش بگیرد؟
اگر خودرو با حاشیه قیمت بازار فروخته شود، قیمت این محصولات تک نرخی می شود و خودروسازان در چین باید شرایط اجاره و اقساطی را برای فروش در نظر بگیرند. شجاعت تصمیم گیری برای فروش خودرو با چنین سیاستی در دولت های یازدهم، دوازدهم و فعلی وجود ندارد. راه حل دیگری که برای صنعت خودرو ضرری برای فروش محصول ندارد، عرضه آن در بورس است. سپردن قیمت به وزارت حریم خصوصی با فرمول قیمت نهایی محصول به اضافه سود ناچیز منجر به کاهش تقاضای کاذب نمی شود.
* طی چند روز اخیر بارها اخباری مبنی بر خصوصی سازی صنعت خودرو منتشر شده است، آیا این موضوع محقق خواهد شد؟
در این سال جلسات متعددی با احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و دارایی در خصوص خصوصی سازی داشتیم. متاسفانه خصوصی سازی اجرا نشد و به نظر می رسد دولت دلبستگی خاصی به صنعت خودرو دارد. اگر صنعت خودرو به بخش خصوصی واگذار شود، وزارت امنیت و دولت نمی توانند قیمت گذاری دستوری برای محصولات خود داشته باشند.
گفتگو در مورد این post