به گزارش بازار، سردار سید تیمور حسینی در خصوص بازگشت سن استهلاک و اسقاط خودروهای فرسوده در راستای قانون هوای پاک توضیح داد: در اواسط دهه 90 با شکایت شخصی سن استهلاک و قانون اسقاط حذف شد. رای دیوان عدالت اداری.
وی این حادثه را ضربه بزرگی برای جلوگیری از فعالیت خودروهای فرسوده و آلاینده و جلوگیری از الزام به نوسازی خودروها دانست و افزود: این رای دیوان عدالت اداری در نهایت با پیگیری پلیس و همکاری پلیس راه حل شد. دولت و قوه قضائیه
رئیس پلیس راهور فراجا تصریح کرد: در خصوص موضوع اصلاح ماده 8 قانون هوای پاک همه دستگاه ها از جمله سازمان حفاظت محیط زیست پیگیر بوده و اکنون منتظر بازگشت فرسودگی هستیم.
در ماده (8) قانون هوای پاک آمده است: «کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که دارای وسایل نقلیه موتوری اعم از سبک، نیمه سنگین، سنگین و موتورسیکلت هستند، موظفند پس از رسیدن به سن فرسودگی، وسایل نقلیه خود را از رده خارج کنند. برای این منظور باید نزد یکی از موسسات بیمه داخلی تحت نظارت بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران بیمه شوند.
سردار حسینی درباره وضعیت اصلاح قانون توضیح داد: اکنون در مرحله بررسی سن فرسودگی، تعیین سن جدید فرسودگی و شرایط فعلی خودروهای کشور هستیم تا کمترین آسیب را متحمل شود. با اجرای قانون برای مردم ایجاد شود.
وی البته تاکید کرد که اجرای این قانون به طور قطع در کنار کاهش آلودگی هوا برای همه مردم خبرجو و موثر خواهد بود، علاوه بر این که نوسازی خودروها تاثیر مستقیمی بر سلامت جامعه دارد.
به گفته رئیس پلیس راهور فراجا، تمامی استانداردهای جدید دنیا در تعیین سن فرسودگی دیده می شود و امیدواریم با تایید مراجع ذیصلاح به زودی اجرایی شود.
گفتگو در مورد این post