بازار؛ گروه استان ها: حدود دو دهه است که شعار سال هر ساله با هدف هدایت برنامه های اجرایی کشور توسط رهبر معظم انقلاب انتخاب می شود. چند سالی است که انتخاب این شعارها با موضوع اقتصاد گره خورده و بیانگر اولویت موضوع معیشت، رونق تولید و کنترل تورم است.
رهبر معظم انقلاب اسلامی امسال شعار سال «جهش تولید با مشارکت مردم» را برگزیده اند. موضوعی که اهمیت مضاعف معیشت و لزوم توجه به ظرفیت های بخش خصوصی را برجسته کرده است. به همین منظور با «رمضانعلی سنگدوینی» نماینده مردم گرگان و آق قلا درباره نقش مجلس در تحقق شعار سال گفت وگویی انجام داده ایم که مشروح آن را در ادامه می خوانید.
* با توجه به شعار سال دولت چگونه می تواند سهم بخش خصوصی و مردم را در اقتصاد افزایش دهد؟
اصل 44 به موضوع خصوصی سازی می پردازد، اما نه به این معنا که فقط مختص افرادی باشد که شرکت های خصوصی دارند. در واقع هدف این است که مردم را سهامدار کنیم. رهبر معظم انقلاب تاکید کردند که مردم باید وارد صنعت و تولید شوند، یعنی علاوه بر سهامدار شدن مردم در امر تولید، نظارت و نفوذ نیز داشته باشند.
* چگونه می توان مشارکت مردم در تولید را افزایش داد؟
برای رسیدن به این هدف باید اعتماد مردم را جلب کرد. وقتی مردم سرمایه گذاری و مشارکت در تولید داشته باشند، سهامدار شوند و بر روند فعالیت ها نظارت داشته باشند، می توانیم در تحقق شعار سال موفق باشیم. آنچه در اصل 44 آمده هنوز در جامعه به طور کامل اجرا نشده است، در حالی که یکی از راه های برون رفت از مشکلات کشور بخش خصوصی است.
* با توجه به مقاومت دولت برای جلوگیری از تسلط بخش خصوصی بر اقتصاد، مجلس چه نقشی در تحقق شعار سال می تواند داشته باشد؟
مقام معظم رهبری یک سال شعار را به شرکت های دانش بنیان دادند و برای تحقق این موضوع ریل مناسبی گذاشته شد و در آخرین گزارش رئیس جمهور تعداد شرکت های دانش بنیان در کشور دو برابر شد. گفته شد، این شرکت ها با نیروهای زبده خود مانع خروج آنها از کشور می شوند، از سوی دیگر قانون تجارت نیز مانع از اجاره رانت شده است. ما در مجلس میتوانیم با قانونگذاری مناسب زمینه را برای حضور سالم دولت و مردم در میدان فراهم کنیم.
* برخی از شرکت های خصولتی با دریافت رانت به شرکت های بی رقیب تبدیل شده و رقابت از بازار حذف شده است. راهکار مجلس برای کاهش اجاره بها چیست؟
مجلس سالانه این قانون را تصویب می کند و بودجه ای را از طریق بانک ها در اختیار دولت قرار می دهد تا به بخش تولید اختصاص یابد و هدف از این تسهیلات برای بخش خصوصی و مردم برای تولید است. برای اجرای درست این کار مجلس و دولت باید بر روند آن نظارت داشته باشند زیرا اگر بخواهیم تولید را تقویت کنیم باید از بروز رانت جلوگیری کنیم. بسیاری از افرادی که برای تولید تسهیلات دریافت کرده اند این مبلغ را در جای دیگری هزینه کرده اند و برای اینکه این تسهیلات در جای مناسب خود هزینه شود باید نظارت مستمر وجود داشته باشد زیرا اگر نظارت مستمر نباشد تولید را نمی توان تقویت کرد.
* شایعه افزایش مالیات از سوی دولت مطرح شده و تولیدکنندگان را نگران کرده است، در این باره توضیح دهید.
در برنامه هفتم هیچ اتفاقی در این زمینه نمی افتد اما در بودجه 1403 مالیات بر ارزش افزوده یک درصد افزایش یافته و از 9 درصد به 10 درصد رسیده است. افزایش مالیات منجر به افزایش قیمت و افزایش هزینه ها می شود و این امر بدون مجوز مجلس امکان پذیر نیست.
گفتگو در مورد این post