به گزارش بازار، در جلسه اخیر کمیسیون سرمایه گذاری و تامین مالی اتاق ایران که با حضور مدیرکل اقتصادی بانک مرکزی برگزار شد، تعیین نرخ 30 درصدی بر اساس گواهی سپرده به عنوان مانع مطرح شد. برای تولید و توسعه آن.
در همین رابطه فرشید شکرخدایی، رئیس کمیسیون سرمایه گذاری و تامین مالی اتاق ایران، تثبیت نرخ سود تسهیلات 30 درصدی را که در عمل به 38 درصد رسیده است، اقدامی نگران کننده برای فعالیت های اقتصادی عنوان کرد و گفت: این نرخ تسهیلات موانع زیادی در برابر آن ایجاد می کند و نه تنها مانعی برای تولید نخواهد بود، بلکه سرمایه در گردش واحدها را تهدید می کند.
وی بیان کرد: موضوع تامین منابع واحدهای تولیدی و نیاز به سرمایه در گردش همواره به عنوان یک چالش جدی مطرح بوده و این سیاست جدید بانک مرکزی در خصوص گواهی سپرده، چالش ها و نگرانی ها را در این بخش افزایش داده است.
نکته دیگری که در ادامه این جلسه به عنوان موضوع مهم مطرح شد این بود که چون بانک نرخ 30 درصد را پذیرفت و ثابت کرد در بازارهای بدهی از ارقام بالاتری استفاده می شود و امروز به نرخ 40 درصد رسیده ایم. با توجه به این وضعیت، فعالان اقتصادی بر این باورند که در کشوری با تورم بالا، سیاست پولی با تغییر نرخ سود کارساز نخواهد بود و نتیجه معکوس خواهد داشت. بنابراین بهتر است دولت و بانک مرکزی روی نرخ سود تمرکز نکنند.
در این رابطه جعفر مهدی زاده، مدیرکل اقتصادی بانک مرکزی تاکید کرد: فلسفه استفاده از گواهی سپرده 30 درصدی، عدم اخلال در بازار بوده است. هدف مدیریت انتظارات در بازار بود. به هر حال نظام اقتصادی ایران بانک محور است و بنابراین باید اذعان داشت که بهترین راه رفتن به سمت ابزارهای جدیدتر و قراردادی برای مدیریت بازار مانند سفته یا سفته الکترونیکی و … است. روش های تامین مالی که به شرکت ها خدمت می کنند. کوچک و متوسط است.
وی ادامه داد: از سوی دیگر در ابلاغیه بانک مرکزی تاکید شده بود که این نرخ برای طرح هایی که با آن همخوانی دارند اعمال شود. اتفاقی که افتاد این بود که برخی بانک ها تخلف کردند. البته این موضوع در بانک مرکزی مورد توجه قرار گرفت و جلساتی با بانک های متخلف تشکیل شد و تاکید شد که نرخ ها را اصلاح کنند. البته پیگیری ها همچنان ادامه دارد.
بر اساس اظهارات این مدیر بانک مرکزی، روشی که اتخاذ شد، سیاست انقباضی برای کنترل نقدینگی و از سوی دیگر تحت فشار قرار دادن شرکت ها برای دریافت تسهیلات و تامین منابع بود. در واقع بانک مرکزی مجبور شد روش میانی را در پیش بگیرد.
مهدی زاده خاطرنشان کرد: گواهی سپرده در تیرماه اجرا شد که البته گلایه هایی نیز در پی داشت. از این منظر که دسترسی به منابع را بسیار دشوار کرده است. در آن زمان بحث نرخ چندان مورد انتقاد قرار نمی گرفت. در بهمن ماه که شاهد برخی مسائل سیاسی در منطقه بودیم، فشارهایی بر بازار ارز وارد شد و در این مرحله در مواجهه با شرایط، نرخ سود به عنوان ابزار در نظر گرفته شد. در نهایت بر اساس سیاست دولت نرخ 30 درصد اعلام شد.
وی درباره تاثیرات این تصمیم بر بازارهای بدهی نیز گفت: بازار سرمایه در این مدت روند صعودی نرخ ها را آغاز کرده بود و این تغییر نرخ تنها ناشی از اوراق سپرده 30 درصدی نیست. البته باید پذیرفت که بازارها روی هم تاثیر دارند و همه کارشناسان بانک مرکزی به این موضوع واقف هستند.
شکرخدایی در این میان تاکید کرد: بخش خصوصی و به ویژه کمیسیون سرمایه گذاری و تامین مالی اتاق ایران در تلاش است تا واقعیت بازار و اطلاعات صحیح و دقیق را با کارشناسان بانک مرکزی و سایر نهادهای مرتبط به اشتراک بگذارد. بنابراین امیدواریم این همکاری از طرف مقابل نیز ادامه یابد.
در بخشی دیگر از این جلسه گزارشی از مجموعه اقداماتی که کمیسیون سرمایه گذاری اتاق مشهد در این زمینه انجام داده ارائه شد. تلاش برای معرفی ابزارهای نوین تامین مالی و راه اندازی دفتر تامین مالی و خدمات سرمایه گذاری در اتاق مشهد بر اساس تفاهم با نظام بازار سرمایه کشور از مهمترین اقداماتی بود که در این گزارش مورد توجه قرار گرفت.
گفتگو در مورد این post