بازار؛ گروه صنعت: صنایع مختلف کشور با مشکلات مختلفی روبرو هستند، در حالی که بسیاری از آنها که عمدتاً از انواع ورق و آهن آلات استفاده می کنند، مجبور به خرید این مواد از بورس فلزات هستند. این در حالی است که صرافی فلزات از دید این خریداران چندان صادقانه و شفاف نیست و همین امر باعث ایجاد رانت در این حوزه نیز شده است.
تبادل فلز شفاف نیست
ابراهیم بهرام زاده از صنعتگران عرصه ماشین آلات کشاورزی در گفتگو با بازار وی گفت: قطعاً اطلاعات محرمانه نباید در بورس وجود داشته باشد، اما می بینیم که وجود دارد. یعنی باید به صراحت اعلام شود که فلان بند فلزی در تاریخ مشخصی موجود است یا خیر، زمان خرید و …. زیرا معمولا تحویل کالا در بورس چندین ماه پس از ثبت نام و نهایی شدن انجام می شود. خرید در بورس است و بنابراین همیشه شرایط خرید ندارد و باید اطلاعات دقیقی از زمان عرضه و سایر اطلاعات لازم ارائه شود.
از سوی دیگر، یکی از فعالان صنعت لوازم خانگی که نخواست نامش فاش شود، در گفتگو با خبرنگار بازار، در خصوص بورس فلزات و مسائل پیرامون آن که برای صنعت لوازم خانگی به وجود می آید، گفت: با توجه به شرایط موجود در بورس فلزات، این موضوع در حال انجام است. بورس فلزات بسیار مشکل ساز است؛ با فرض اینکه برای خرید مواد اولیه باید به بورس برویم و در حالی که قیمت پایه 37 هزار تومان است باید آن را 70 هزار تومان بخریم. به این ترتیب مواد اولیه گران تری را از بازارهای خارجی خریداری می کنیم.
وقتی قیمت ها در بورس بالاتر از قیمت جهانی است!
این صنعتگر حوزه لوازم خانگی افزود: اصلاً الان که مواد اولیه را در بورس می خریم کارخانه می گوید قیمت پایه ما 30 هزار تومان است، بعد آن را در رقابت قرار می دهند، قیمت یکدفعه تا 60 تا 70 می رود. هزار تومان! اینجوری بعضی وقتا قیمتش از قیمت های جهانی بیشتر میشه، نمیدونیم منطق این کار چیه!؟
وی ادامه داد: البته فقط در مورد آهن و فولاد اینطور نیست، بلکه در مورد مواد پلیمری مثلاً موادی مانند پلی اتیلن، پلی کربنات و … وضعیت به همین منوال است که اعلام می کند به ما فروخته می شود.
فعال صنعت لوازم خانگی: خود دولت در بورس مواد را دو برابر قیمت پایه می فروشد، هیچکس نمی تواند چیزی بگوید اما اگر تولیدکننده محصول خود را 5 درصد گران بفروشد مشمول انواع جریمه می شود.
این تولیدکننده لوازم خانگی در پاسخ به این سوال که: شفافیت در اصل بهانه است، فرضاً برای یک ماده پتروشیمی 27 هزار تومان قیمت می گذارد اما می بینیم که در بورس با قیمت 50 هزار تومان به فروش می رسد. اساساً هر کاری که به نام شفافیت در بورس کالا انجام می شود در واقع برای خالی کردن جیب مردم بوده است!
وی ادامه داد: اکنون گفته شده است که می خواهند تراکنش های اینترنتی شفافیت ایجاد کند اما واقعیت این است که از این طریق می خواهند مالیات بیشتری دریافت کنند، بنابراین شفافیت تنها بهانه ای است برای بدست آوردن پول بیشتر، گران فروشی، وصول بیشتر. مالیات و غیره و غیره در حال حاضر خود دولت مواد موجود در بورس را دو برابر می کند قیمت پایه می فروشد، هیچکس نمی تواند چیزی بگوید، اما اگر تولیدکننده محصول خود را 5 درصد گرانتر بفروشد، مشمول انواع جریمه می شود.
تغییر قیمت ها در بورس فلزات منطقی و فنی نیست
بر اساس این گزارش، شایعات زیادی مبنی بر عدم شفافیت در بورس فلزات و از سوی دیگر گرانی در بورس به گوش می رسد و صدای بسیاری از فعالان این صنعت به گوش می رسد. حمیدرضا روستاگر رئیس اتحادیه فروشندگان آهن، فولاد و فلز پیش از این در گفتگو با خبرنگار بازار گفته بود: اگر قرار است قیمت کالایی تغییر کند باید استاندارد و دلیل منطقی و فنی داشته باشد. هرچند گاهی شاهد افزایش قیمت ها هستیم اما دلیل منطقی پشت آن نیست و مشخص است که نظر و دستکاری در بازار اعمال می شود. پیشنهاد ما این است که در بازار فولاد همه افرادی که در این زنجیره هستند از تولید تا پایان کار که مصرف و صادرات است، نماینده داشته باشند. یعنی گران شدن یک محصول غیر منطقی نباشد.
رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فلز: بورس خودش تصمیم می گیرد و بارها گفته ایم که این روند را اصلاح کنیم، سیاست کلی این است که منافع مردم را در نظر بگیریم و آن را تبدیل به بازار مکری نکنیم که دلیل آن است. برای قیمت های بالا و پایین آن مشخص نیست.
رستگار ادامه داد: متأسفانه می بینیم که بورس برای خودش تصمیم می گیرد و بارها گفته ایم که این روند را اصلاح کنیم، سیاست کلی این است که منافع مردم را در نظر بگیریم و تبدیل به بازاری حیله گر نکنیم. دلیل قیمت بالا و پایین آن مشخص نیست.” متاسفانه مشخص نیست چه افرادی وارد بورس می شوند در حالی که اگر هر فردی بخواهد در حوزه توزیع فعالیت کند حتی شرکت های دولتی باید از اتحادیه ها و اصناف مجوز بگیرند.
رئیس اتحادیه فروشندگان آهن، فولاد و فلزات استان تهران همچنین خاطرنشان کرد: در حال حاضر تمامی شرکت های قانونی، نیمه دولتی و غیره در بازار توزیع دخالت می کنند. ما به هیچ وجه نمی دانیم که هدف آنها چیست و چه دستگاهی باید بر آن نظارت داشته باشد؟ بنابراین اگر قانون حکم کند، هیچکس معاف نیست و همه باید از قانون بهره مند شوند و مالیات را بپردازند. زیرا توزیع ثروت در کشور زمانی عادلانه می شود که هیچکس رانت خاصی نداشته باشد، یعنی جایگاه خاصی برای خود تعریف نکند.
گفتگو در مورد این post