به گزارش بازار، کارگروه بودجه موقت 1403 اتاق ایران اولین جلسه خود را در پی تصویب سی و یکمین بودجه سال 1402 اتاق ایران برگزار کرد. این کارگروه لایحه بودجه 1403 اتاق ایران را بازنگری و متن نهایی را برای تصویب در اختیار هیئت اتاق ایران قرار می دهد.
در این جلسه پیام باقری نایب رئیس اتاق ایران گفت: کارگروه بودجه موقت 1403 اتاق ایران برای بررسی لایحه بودجه تهیه شده تشکیل شد. از آنجایی که بودجه سی و یکم سال 1402 در آخرین جلسه هیئت نمایندگان تصویب شد، کارگروهی موقت ایجاد کردیم تا در اسرع وقت اصلاحات لازم در لایحه بودجه سال 1403 انجام شود و متن نهایی به تصویب هیأت نمایندگان برسد. .
بر اساس اظهارات وی، خزانه دار (عبدالله مهاجر دارابی)، دو نماینده از هیئت رئیسه اتاق ایران (پیام باقری و قادر قیافه)، دبیرکل (ساسان شاه وایسی) و نمایندگانی از بخش های مختلف اتاق (کمیسیون ها) اتاقهای استانی، مراکز تحقیقاتی و سازمانها بهویژه آنهایی که در تأمین درآمد اتاق مؤثرتر هستند، اعضای این کارگروه را تشکیل میدهند.
باقری تصریح کرد: ابتدا بخشی از موضوعات مربوط به مبانی بودجه ریزی و ابهاماتی در مورد آن ها بررسی و نهایی می شود و سپس محتوای برنامه بودجه بررسی می شود.
در ادامه گزارشی از مبانی بودجه ریزی توسط ساسان شاهویسی، دبیرکل اتاق ایران ارائه شد. به گفته وی، آنچه در تدوین برنامه بودجه سال 1403 اتاق ایران آمده بود، طرح تقسیم کار ملی برای رسیدن به بخش خصوصی و دولت مقتدر و کارآمد بود.
وی ادامه داد: با نگاه به این طرح، نظام بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد را دنبال کردیم، چرا که باید از نظام بودجه ریزی سنتی فراتر رفت. البته روش سنتی بودجه ریزی همچنان در کشور رواج دارد و همچنان بر اساس دخل و خرج پیش می رویم.
به گفته شاه وایسی، برای اجرای کامل برنامه بودجه مبتنی بر عملکرد باید فرآیندی چند ساله در نظر بگیریم. آنچه مهم است در کوتاه مدت اتفاق نمی افتد. در این مسیر الزاماتی وجود دارد که به دلیل وابستگی های قدیمی و مقداری مقاومت، رسیدن به اهداف را دشوار می کند.
دبیرکل اتاق ایران تغییر ادبیات بودجه را اولین گام در تدوین بودجه مبتنی بر عملکرد و برجسته ساختن نقش مشارکتی ارکان مختلف اتاق ایران عنوان کرد و افزود: در این مسیر حتی به بررسی وضعیت بودجه پرداختیم. مرجع کارشناسی و اداری اتاق. طبق بررسی انجام شده، متوجه شدیم که پس از انجام اصلاحات و نظارت مستمر، نیاز به اصلاح ساختار برای تخصیص بودجه بر اساس عملکرد وجود دارد. در اصلاح ساختار، داده ها و عوامل خروجی پایش می شوند.
وی ادامه داد: از سوی دیگر لازم بود دستورالعملی بر اساس سیستم حاکم بر اتاق ها برای سازه بازنگری شده تعریف شود. بنابراین لازم بود با توجه به برنامه های راهبردی که محورهای ده گانه طرح ملی تقسیم کار بودند، برنامه های هر واحد مشخص شود.
بر اساس اظهارات دبیرکل اتاق ایران، برنامه های راهبردی واحدهای اتاق تدوین و سامانه مربوطه تهیه شد تا اعلام شود هر واحد چه اقداماتی انجام خواهد داد و چه بودجه ای دریافت خواهد کرد. انتقال به نسل چهارم اتاق ها نیز در این راستا مورد توجه قرار گرفت تا بتوانیم هوش مصنوعی را وارد روابط اتاق کنیم.
تدوین بودجه 1403 بر اساس اولویت ها و مأموریت های قانونی
در ادامه فرج اله معماری، رئیس کمیسیون اقتصاد کلان اتاق ایران اظهار داشت: به گفته اعضای این کارگروه، در دسترس نبودن برنامه کلی، سیاست ها و راهبرد حرکت در دهمین دوره هیأت، امری است. ضعف جدی که منجر به بودجه ضعیف می شود.
به گفته این فعال اقتصادی ابتدا باید سیاست اتاق ایران را روشن کنیم.
فرشید شکرخدایی رئیس کمیسیون سرمایه گذاری و تامین مالی اتاق ایران نیز تاکید هیئت بر بودجه را منوط به استفاده حداکثری از منابع و ظرفیت های اتاق در راستای اهداف تعریف شده دانست.
محمد قاسمی، رئیس مرکز تحقیقات اتاق ایران نیز با بیان اینکه اهداف تشکیل اتاق و وظایف آن بر اساس قانون مشخص است، تاکید کرد: آنچه در بودجه به چشم می خورد، راهکارهای انجام امور است. وظایف در دوره های مختلف اتاق که بر اساس تجربه هیئت مدیره و شرایط کشور تغییر می کند.
وی معنای راهبردهای اجرایی را همان برنامه یا سیاست دانست و افزود: بر این اساس پیشنهاد می شود بودجه 1403 اتاق ایران با توجه به اهداف مشخص و وظایف قانونی بر اساس تحلیل های دولتی تعیین شود. کشور توسط هیئت مدیره بر این اساس باید در برخورد با اهداف تعیین شده رفتاری متفاوت از قبل داشته باشیم تا تحول مطلوب در نظام بودجه ریزی اتاق رخ دهد.
در ادامه پیام باقری، استفاده حداکثری از ظرفیت های موجود برای تحقق اهداف تعیین شده و انجام وظایف قانونی اتاق، سیاست هیئت رئیسه اتاق ایران در دوره دهم بود و افزود: می دانیم که اقتصاد شرایط کشور بسیار خاص است. بنابراین ما باید تمام تلاش خود را برای کمک به اقتصاد انجام دهیم. از آنجایی که به نظر می رسد سیستم بودجه ریزی سنتی امکان دستیابی به این اهداف را فراهم نمی کند، بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد را ملاک قرار می دهیم.
در همین رابطه رضا پدمار، رئیس کمیسیون استاندارد، محیط زیست، توسعه پایدار و آب اتاق ایران گفت: از سال گذشته تدوین طرح تحول سازمانی را آغاز کردیم و اهداف خوبی در این قالب مطرح شد که مورد توافق قرار گرفت. ” در واقع این اقدام نشان می دهد که در دوره دهم به دنبال حفظ وضعیت موجود نیستیم و تحول اتاق را برای ارتقای جایگاه اتاق در اقتصاد کشور دنبال کرده ایم. با این نگاه باید نظام بودجه ریزی را تغییر دهیم.
توحید صدرنژاد نماینده تشکل ها در این جلسه، استفاده از طرح تقسیم کار کشوری برای توسعه بودجه اتاق را که مورد تایید هیئت قرار نگرفته است، اشتباه خواند و اظهار داشت: قبل از اینکه بودجه 1403 را نهایی کنیم باید. بحث در مورد اعتبار اتاق از کجا آمده است؟ آیا قانون و منابع در نظر گرفته شده توسط دولت به اتاق ایران اعتبار می دهد یا گروه 60 هزار نفری فعالان اقتصادی که در قالب اتاق ایران دور هم جمع شده اند؟ در صورت قبولی مدل دوم کسب درآمد به دلیل رضایت است. اگر مدل اول را بپذیریم، منابع با قانون به دست می آید و مداخلاتی نیز رخ می دهد.
وی پیشنهاد کرد: در شرایط فعلی و برای رسیدن به استقلال بخش خصوصی باید برنامه ای مستقل از دولت و بر اساس احکام قانون بنویسیم. اگر قرار است از عضویت اعتبار بگیریم نیاز به برنامه ای داریم که طبق قانون باشد و بر اساس آن سیاست ها را مشخص کنیم و پس از تصویب هیئت، بودجه را به اهداف اختصاص دهیم.
احمد عزنیاشری، عضو اتاق مشهد، ده محوری که در بودجه 1403 درج شده را معیارهای ناکافی خواند که نیاز به بازنگری دارد، زیرا بیشتر با نگاه به بیرون مشخص شده است. از سوی دیگر در لایحه بودجه به توانمندسازی اتاق ها و تشکل ها توجهی نشده است، همچنین باید بر شناسایی فرصت های سرمایه گذاری به عنوان خدمتی مهم به اعضا تمرکز کرد. در واقع باید به داخل اتاق توجه بیشتری شود.
باقری در پایان با توجه به آنچه در این جلسه ذکر شد، تاکید کرد: مهم این است که محصول نهایی این کارگروه مشترک این است که در پایان دوره دهم، بستر جدیدی در بودجه ریزی اتاق ایجاد شود. از آنجایی که طرح تحول سازمانی هنوز نهایی و تصویب نشده است، بودجه 1403 بر اساس آن قابل تدوین نیست. اما در تهیه بودجه سال آینده مورد توجه قرار خواهد گرفت.
وی با بیان اینکه باید از منظر بلندمدت به بودجه نگاه کنیم، گفت: اهداف باید اولویت بندی شود و بر اساس آن بودجه را پیشنهاد کنیم. آنچه امروز داریم نگاه متعالی به چهار سال آینده و استفاده حداکثری از ظرفیت هاست. البته بلافاصله پس از تصویب بودجه، جلسات باید ادامه یابد و روی فرآیندهای تحول در اتاق و تدوین لایحه بودجه 1404 تمرکز کنیم.
حسن فروزان فرد،عضو اتاق تهران نیز خاطرنشان کرد: علاوه بر آنچه گفته شد، باید استفاده بهینه از منابع در اختیار اتاق را در مسیر جهش تولید جدی بگیریم که در عنوان آن دیده شد. 1403 با مشارکت مردم. از سوی دیگر پیگیری تهیه دستورالعمل حاکمیتی برای اتاق ایران ضروری است.
گفتگو در مورد این post