بازار؛ گروه بورس: رضا روحی در یادداشتی به موضوع مشارکت مردم در اقتصاد کشور و ظرفیت های کشور برای تحقق آن پرداخته است: تقریباً از اواخر دهه 80 همه سال ها با کلمه کلیدی اقتصاد نامگذاری شده اند. زیرا ضعف دهه های اخیر مسائل اقتصادی بوده است; حال بعد از نامگذاری چقدر در راستای آن موضوع نام برده صرفه جویی شده و چقدر موفقیت حاصل شده است خود جای سوال دارد.
1403 با عنوان تولید جهشی با مشارکت مردم نامگذاری شده است، اما اگر قرار است برای تحقق این عنوان گام برداشته شود، ریل را در کدام جهت باید ریل گذاری کرد؟ 0 سه راه اصلی برای تحقق جهش تولید از طریق مشارکت مردم وجود دارد:
1- اعطای اعتبارات و تسهیلات از طریق شبکه بانکی به بنگاه های اقتصادی در راستای سرمایه در گردش و استفاده از ظرفیت های خالی بنگاه ها و یا در راستای ایجاد سرمایه جدید برای اجرای طرح های جدید توسعه. در نهایت افزایش تولید که مستلزم فراهم شدن منابع جدید برای بانک ها از طریق ایجاد سپرده های بانکی از سوی مردم است. در واقع این مورد به معنای اصل ساده حسابداری است که ایجاد دارایی توسط شرکت ها از طریق بدهی است.
۲- تامین نقدینگی توسط بنگاه های اقتصادی از طریق بازار سرمایه با پذیره نویسی عمومی از محل مشارکت نقدی سهامداران یا روش استفاده از سهام با حق تقدم. در واقع این مورد به معنای ایجاد دارایی از طریق بخش حقوق صاحبان سهام است.
3- ایجاد بنگاه های اقتصادی جدید به ویژه بنگاه های زودبازده موتور محرکه اقتصاد کشورهای توسعه یافته است. این نیز مانند مورد اول نیازمند حمایت شبکه بانکی است ارائه تسهیلات با بهره پایین و سررسید بلند مدت با یک سال تنفس در پرداخت است.
اما بررسی هر یک از موارد فوق نشان می دهد که در مورد اول به معنای اعطای تسهیلات از طریق شبکه بانکی با توجه به نرخ سود واقعی منفی است. جذب منابع نقدی در صورت نبود چشم انداز مثبت اقتصادی و انتظارات تورمی از طریق سپرده گذاری امکان پذیر نیست. عدم جذب منابع جدید توسط سیستم بانکی با انتشار گواهی سپرده 30 درصدی در بهمن ماه گواه این موضوع است.
تحقق شعار سال با مشارکت مردم از طریق بازار سرمایه و تزریق نقدینگی به عنوان سرمایه در گردش یا ایجاد طرح های جدید توسعه ای مستلزم ارتقای بازار سرمایه توسط دولت و زیرمجموعه های آن و کسب سود است. اعتماد، به طوری که فرصت بزرگی که می توان با بی تدبیری سوزانده شد، از دست رفت. حاکمیتی که در سال 99 اتفاق افتاد باید جبران شود
همچنین با توجه به سیاست انقباضی بانک مرکزی در کنترل اعتبارات بانک ها و تاکید مسئولان بانک مرکزی بر تداوم این سیاست در سال جاری، تحقق شعار سال با اولین مسیر مذکور با مشکل اساسی مواجه است.
منهای موارد فوق، با افزایش نرخ سود، هزینه سود تسهیلات نیز به همان نسبت افزایش یافته و عملاً امکان اعطای اعتبار از سوی بانک ها برای اعطای تسهیلات با نرخ پایین و سررسید بلندمدت وجود ندارد. از سوی دیگر، برای بنگاههای اقتصادی در رکود حاکم، دریافت تسهیلات با نرخهای بالا موجه نیست و بازپرداخت آن با هالهای از ابهام مواجه است.
در مورد دوم به معنای تحقق شعار سال با مشارکت مردم از طریق بازار سرمایه و تزریق نقدینگی به عنوان سرمایه در گردش یا ایجاد طرحهای توسعه جدید مستلزم توسعه بازار سرمایه توسط دولت و زیرمجموعههای آن است و جلب اعتماد برای جبران فرصت بزرگی که در اثر بیاحتیاطی رخ داده است، از بین رفته است. دولت در سال 2019
باید پذیرفت که بهترین راه برای جهش تولید، استفاده از ظرفیت های گسترده بازار سرمایه است که متاسفانه به دلیل نظر نادرست برخی از نظریه پردازان اقتصادی مورد غفلت قرار گرفته است.
یکی از بهترین ظرفیت های بازار سرمایه در این زمینه استفاده از ظرفیت شرکت های پروژه محور است.
در مورد سوم یعنی تحقق شعار سال از طریق بنگاه های زودبازده باید گفت که این امر از سال 1384 ترویج شد اما به دلیل اشکالات فراوان به نتیجه قابل قبولی نرسید و تقریباً 60 درصد منابع تخصیصی منحرف شد و به سمتی غیر از تولید و اشتغال رفت. خرج شد.
همچنین این مسیر نیازمند منابع بالایی است که شبکه بانکی قادر به تامین آن نخواهد بود و موفقیت در اعطای تسهیلات به شرکت های زودبازده نیز با توجه به تجربه تلخ گذشته نامشخص است.
گفتگو در مورد این post