بازار؛ گروه استان ها: اهمیت گردشگری و تأثیرات آن بر فعالیت های اقتصادی و کارآفرینی و رونقی که به دنبال دارد باعث شده است که این رشته به عنوان یک صنعت سودآور نامیده شود.
تحرک و پویایی این صنعت به عوامل مختلفی بستگی دارد، یکی از نقش های مهم این حوزه را مسئولان هر استان تعیین می کنند چرا که همه چیز به دیدگاه آنها بستگی دارد.
یکی دیگر از ارکان توسعه و پویایی گردشگری، راهنماها و نقش تأثیرگذار آنها در این زمینه است. از راهنمایان گردشگری به عنوان سفیران و عناصر پایداری فرهنگی یاد می شود.
راهنمای گردشگری مفسر عناصر زیبایی شناختی مکان های گردشگری است و این همان چیزی است که گردشگران امروزی به آن علاقه مند هستند و توسعه گردشگری در استان گلستان همواره مورد بی توجهی قرار گرفته است. برخی از راهنمایان گردشگری نیز از این بی توجهی گلایه دارند. سپیده سپهری، رئیس انجمن تخصصی راهنمایان گردشگری استان گلستان معتقد است این استان شمالی با وضعیت ایده آل فاصله زیادی دارد. وی معتقد است در گلستان آنطور که باید از ظرفیت راهنمایان گردشگری استفاده نمی شود. سپهری در این گفتگو به تورهای گردشگری غیرمجاز و تبعات منفی آن بر این صنعت نیز اشاره می کند. مشروح این گفتگو را در ادامه می خوانید.
* راهنمایان گردشگری چه نقشی در توسعه این حوزه دارند؟
در استان گلستان 180 نفر دارای کارت راهنمای گردشگری هستند. راهنمایان گردشگری نقش بسیار برجسته ای در معرفی ظرفیت های گردشگری استان و رونق این صنعت دارند و از سفیران فرهنگ محسوب می شوند.
گردشگری یکی از شاخص های اصلی سند چشم انداز توسعه استان گلستان است اما این شاخص به خوبی تجلی نکرده است.
گردشگری یکی از شاخص های اصلی سند چشم انداز توسعه استان گلستان است اما این شاخص به خوبی تجلی نکرده و تاکنون نتوانسته ایم از این حوزه به درستی بهره برداری کنیم.
عدم تبلیغات یکی از نقاط ضعف گردشگری استان است. می توان گفت تمامی تبلیغات این بخش توسط راهنمایان گردشگری انجام می شود که به طور مداوم در حال تولید محتوا از نقاط مختلف استان و جذب گردشگر هستند.
در گلستان به این قشر کم توجهی می شود و نمی توانند از ظرفیت راهنماها به خوبی استفاده کنند. با وجود وظیفه اطلاع رسانی و آگاهی بخشی این قشر، از نظرات این افراد در برنامه ریزی ها استفاده نمی شود. خوشبختانه امسال روسای انجمن های تخصصی تسهیلات گردشگری در جلسات ستاد تسهیلات سفر استان حضور داشتند که به فال نیک می گیریم.
گردشگر مصرف کننده است و یکی از مولفه های تولید محسوب می شود. فعالیت در حوزه خدمات گردشگری علاوه بر معرفی فرهنگ و مکان های گردشگری، موجب رونق اقتصادی منطقه می شود.
* به نظر شما گردشگری با چه مشکلاتی مواجه است؟
مزارع گردشگری بالاترین ظرفیت گردشگری را در کشور به ویژه گلستان دارند. از سوی دیگر این استان دارای تنوع قومیتی است و از آن به عنوان «نگارستان» ایران یاد می شود. بنابراین باید خدمات متنوع تری متناسب با فرهنگ و اقلیم منطقه در این استان ارائه شود، یعنی خدماتی که تفاوت گلستان را با سایر استان ها نشان دهد. از سوی دیگر کمبود محصولات فرهنگی و هنری که نشان دهنده تنوع قومیتی و اقلیمی این سرزمین باشد یکی از نقاط ضعف گردشگری گلستان است. بنابراین صنعت گردشگری در گلستان با وضعیت ایده آل فاصله زیادی دارد.
علیرغم تلاش های صورت گرفته توسط دستگاه های مختلف در ارائه امکانات گردشگری، این راهنمایان هستند که گردشگران را به این استان جذب می کنند.
لازم به ذکر است علیرغم تلاش های صورت گرفته توسط دستگاه های مختلف در ارائه امکانات گردشگری، این راهنمایان هستند که گردشگران را به این استان جذب می کنند.
سال گذشته تعداد گردشگران در منطقه خالد نبی کاهش یافت اما امسال شاهد استقبال گردشگران از این منطقه گردشگری بودیم اما متاسفانه راه دسترسی به این منطقه خطرناک است و از استانداردهای کافی برخوردار نیست و مسئولان اعلام کردند که گردشگران باید با ماشین به منطقه منتقل شوند. این در حالی است که به دلیل هزینه های بالای حمل و نقل عملاً این امکان وجود ندارد و اینجا گردشگری فدای نبود زیرساخت ها شده است. با توجه به اینکه خالد نبی یکی از نقاط مهم گردشگری استان است، باید زیرساخت های آن از قبل فراهم می شد.
* تورهای غیرمجاز چه مشکلاتی برای گردشگری ایجاد می کند؟
مناطق مختلف گردشگری در کل کشور با مشکل تورهای غیرمجاز مواجه هستند زیرا این گروه ها اثرات نامطلوبی بر حوزه گردشگری دارند و مسئولان مربوطه باید به این موضوع توجه کنند. باشگاه های کوهنوردی، تورهای دوستانه و خانوادگی باعث ایجاد ناهنجاری هایی در مکان های گردشگری می شود، بنابراین نظارت بر حوزه گردشگری باید بیش از این افزایش یابد.
بسیاری از افراد با حداقل خدمات و بدون مجوز تورهای گردشگری برگزار می کنند، متاسفانه تا زمانی که مشکلی پیش نیاید نظارتی بر کار آنها وجود ندارد.
وقتی اتوبوس توریستی وارد استان می شود باید از راهنمایان محلی استفاده کند. این موضوع در استان های دیگر مرسوم است اما در استان گلستان چنین قانونی وجود ندارد.
راهنمایان با کارت و مجوز، گردشگری مسئولانه را آموخته اند، اما کسانی که از استان اطلاعی ندارند، علاوه بر آسیب به محیط زیست، به فرهنگ منطقه نیز آسیب وارد می کنند.
راهنمای دارای مجوز تحت نظارت است و در صورت انجام اقدامات غیرعادی اخطار دریافت می کند و ممکن است مجوز وی باطل شود اما افراد بدون مجوز چنین دغدغه ای ندارند و به راحتی تورهای بی کیفیت و بعضا غیر عادی را برگزار می کنند. این خواسته انجمن های تخصصی است که دامنه اختیارات آنها در برخورد با تورهای غیرمجاز افزایش یابد.
گفتگو در مورد این post