یاسمن بلواردی; بازار: این در حالی است که برخی کارشناسان معتقدند با توجه به قیمت های جهانی در سال جدید، روند قیمت فولاد و آهن افزایش می یابد و هرگونه افزایش قیمت می تواند پیامدهایی برای بخش های مرتبط و صنایع پایین دستی داشته باشد.
افزایش قیمت فولاد به دلیل افزایش هزینه های تولید در سال جدید
با این حال «بهرام سبحانی» رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد کشور در خصوص ارزیابی قیمت فولاد در سال جدید در گفتگو با بازار گفت: طبیعی است که وقتی سال جدید می رسد، قیمت گاز، برق، حمل و نقل و … گران می شود و اینها اساساً مولفه های قیمت تمام شده فولاد هستند، بنابراین وقتی این قیمت ها بالا می رود، فارغ از اینکه در بازار جهانی چه اتفاقی می افتد، قیمت فولاد نیز افزایش می یابد. نمی دانم برخی پیش بینی می کنند که افزایش شدید قیمت داشته باشیم یا خیر؟
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد کشور: با توجه به اینکه این افزایش هزینه تولید متناسب با افزایش قیمت فولاد نخواهد بود به این معنا که افزایش قیمت کمتر از قیمت تمام شده است و در نتیجه حاشیه سود ایجاد می شود. فولادسازان کمتر و کمتر خواهد شد.
سبحانی در خصوص پیش بینی نرخ افزایش قیمت فولاد وی در سال جدید نسبت به سال قبل نیز گفت: بستگی به افزایش قیمت ها دارد. پارسال با سال جدید افزایش قیمت برق نداشتیم اما امسال دوبرابر شده در حالی که به هر حال حقوق و دستمزدها هم در حال افزایش است و مجموع این افزایش قیمت ها در واقع افزایش جهشی است که تاثیر می گذارد. هزینه های تولید ما اما نمی توان دقیقاً گفت که قیمت ها چند درصد افزایش می یابد.
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد کشور همچنین در خصوص ارزیابی وضعیت صنعت فولاد در سال جدید گفت: طبیعتاً با توجه به اینکه این افزایش هزینه های تولید متناسب با افزایش قیمت فولاد نخواهد بود؛ بنابراین با توجه به افزایش قیمت فولاد، این افزایش قیمت در سال 2018 به پایان می رسد. یعنی اگر هزینه کل 10 درصد افزایش پیدا کند لزوماً به این معنی نیست که قیمت به همان نسبت افزایش می یابد و معمولاً تفاوت کمتر است یعنی افزایش قیمت از کل هزینه کمتر است در نتیجه ، حاشیه سود فولادسازان کمتر شده و کمتر می شود
احتمال تعطیلی برخی از شرکت های کوچک فولادی در سال جدید در صورت عدم جهش قیمت فولاد
وی ادامه داد: اکنون که افزایش قیمت برق و گاز وجود دارد برای شرکت های کوچک اصلا مقرون به صرفه نیست و اگر جهش قیمتی در محصولات خود نداشته باشند ممکن است تعطیل شوند.
سبحانی خاطرنشان کرد: با این حال چند سالی است که حول و حوش تولید 30 تا 32 میلیون تن می چرخیم و امسال هم همینطور خواهد بود.
وی ادامه داد: به هر حال کارخانجات به ویژه کارخانه های بزرگ به دلیل اینکه سود کمی دارند تولید خود را کاهش نخواهند داد و قطعا مانند گذشته تولید خواهند کرد بنابراین انشاالله امسال 32 تا 35 میلیون تن تولید خواهیم کرد.
سالانه 15 میلیون تن فولاد صادراتی داریم
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد کشور همچنین با اشاره به اینکه امیدواریم امسال سیاست های صادراتی به گونه ای باشد که بتوانند به راحتی مازاد فولاد را صادر کنند، افزود: حدود 15 میلیون تن فولاد مازاد داریم که باید هر سال صادر می شود.
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد کشور: محدودیت و ممنوعیتی برای واردات ورق وجود ندارد و قابل واردات است. یعنی اگر کمبودی در بازار وجود داشته باشد و برای واردکنندگان با قیمت های جهانی مقرون به صرفه باشد، می توانند واردات داشته باشند و محدودیتی وجود ندارد.
از سوی دیگر یکی از مسائلی که در صنعت فولاد کشور وجود دارد، واردات برخی ورق ها به ویژه ورق های خاص است که در داخل کشور تولید نمی شود و برخی تولیدکنندگان که ورق های فلزی آن ها مواد اولیه مصرفی آنها محسوب می شود، معتقدند که در در سال جدید باید مجوز واردات برخی شیت ها داده شود تا به اصطلاح کارخانه ها حرکت کنند. سبحانی نیز در این خصوص به خبرنگار بازار گفت: واردات کاغذ محدودیت و ممنوعیتی ندارد و قابل واردات است. یعنی اگر کمبودی در بازار وجود داشته باشد و برای واردکنندگان با قیمت های جهانی مقرون به صرفه باشد، می توانند واردات داشته باشند و محدودیتی وجود ندارد، بنابراین نیازی به صدور مجوز خاصی نیست. اما برای ورق هایی که در داخل تولید می شود و محدودیتی برای تولید وجود ندارد، باید تعرفه واردات این ورق ها در نظر گرفته شود.
جایگاه ایران در بین 10 تولیدکننده برتر فولاد خام در سال 2023
لازم به ذکر است که ایران در زمینه تولید فولاد در رتبه دهم جهان قرار دارد، بنابراین بر اساس آمار انجمن جهانی فولاد در سال 2023 ایران با تولید بیش از 30 میلیون تن در رتبه دهم قرار گرفت. این در حالی است که رتبه بندی انجمن جهانی فولاد نشان می دهد که چین با تولید بیش از یک میلیارد تن بزرگترین تولیدکننده است و هند با تولید 125 میلیون تن در رتبه دوم، ژاپن با بیش از 89 میلیون تن، آمریکا با تولید بیش از یک میلیارد تن در رتبه دوم قرار دارند. بیش از 80 میلیون تن، روسیه با بیش از 71 میلیون تن، کره جنوبی با بیش از 65 میلیون تن، آلمان با حدود 37 میلیون تن، ترکیه با بیش از 35 میلیون تن و برزیل با بیش از 34 میلیون تن در رده های سوم قرار دارند. . آنها تا 9 جهان هستند و رتبه دهم سهم ایران است. این امر به این دلیل است که پس از ایران، کشورهایی مانند ایتالیا، تایوان، ویتنام، مکزیک، اندونزی، فرانسه، کانادا، اسپانیا، مالزی و مصر به ترتیب در رتبه های یازدهم تا دهم تولید جهانی فولاد خام قرار دارند. به این ترتیب سهم چین به عنوان بزرگترین تولیدکننده در این زمینه بیش از 51 درصد از کل تولید جهان، اتحادیه اروپا با سهم 8 درصد و هند به عنوان دومین تولیدکننده برتر فولاد خام، در این میان سهم بیش از 6 درصد کل تولید جهانی را تشکیل می دهد.
گفتگو در مورد این post