به گزارش بازار به نقل از اکنگر، احمد نعمت بخش، دبیر انجمن خودروسازان ایران لغو قیمت گذاری دستوری در صنعت خودرو را ضروری دانست و به بدهی بیش از 50 هزار میلیاردی خودروسازان به قطعه سازان اشاره کرد. . صنعت خودرو به دلیل کمبود نقدینگی و تداوم سیاست های اشتباه در قیمت گذاری و فروش با مشکلات عدیده ای مواجه شده و در آستانه کاهش تولید قرار گرفته است. در چنین شرایطی است که با افزایش میزان بدهی خودروسازان به زنجیره تامین، قطعه سازان نیز در شرایط چالشی قرار گرفته اند. این در حالی است که با حذف قیمت گذاری دستوری در این صنعت و آزادسازی واردات خودرو، بدون شک خودروسازان محصولات خود را در رقابت با یکدیگر قیمت گذاری می کنند و مجبور می شوند یا کیفیت محصول را افزایش دهند یا قیمت محصول را تمدید کنند تا محصولات خود را بفروشند. اظهار نظر
احمد نعمت بخش، دبیر انجمن خودروسازان ضمن اشاره به مطالبات قطعه سازان از خودروسازان، مشکلات این صنعت را بررسی کرد و گفت: در حال حاضر قیمت محصولات ایران خودرو و سایپا کمتر از قیمت تمام شده است. بهای تمام شده تولید و چنین اتفاقی باعث شده است که وزارتخانه در این خصوص سکوت کند. نتیجه گیری می شود که خروج دو شرکت بزرگ خودروسازی از زیان دهی مستلزم آن است که قیمت خودرو در سال 1403 بر اساس قیمت تمام شده تولید تعیین شود. متناسب با هزینه های تولید، زیرا متأسفانه تفاوت قیمت خودرو در کارخانه و بازار که یکی از پیامدهای منفی قیمت گذاری دستوری است، خودرو را به کالای سرمایه ای تبدیل کرده است. جامعه تقاضای کاذبی را در بازار خودرو ایجاد کرده است.
خودروسازان حدود 50 هزار میلیارد تومان به قطعه سازان بدهکار هستند. اما به نظر میرسد تجدید ارزیابی داراییها یکی از راههای صحیح خروج خودروسازان از زیان است و این امر باعث واقعی شدن صورتهای مالی و تجدید ساختار شرکتها در راستای رشد اقتصادی میشود. این در حالی است که عدم افزایش قیمت خودرو متناسب با افزایش هزینه ها باعث نابودی صنعت خودرو می شود چرا که در این شرایط بدهی خودروسازان به قطعه سازان دائما افزایش می یابد و بنابراین ظرفیت تولید و عرضه قطعه سازان کاهش خواهند یافت و بر این اساس تولید خودرو نیز کاهش می یابد. خواهد داشت. بخش زیادی از مواد اولیه مورد نیاز خودرو از بورس کالا خریداری می شود و قیمت این محصولات در بورس کالا در حال افزایش است، اما قیمت خودرو به عنوان محصول نهایی مجاز به افزایش نیست.
از سال 1392 تا 1402 قیمت مواد اولیه خودرو 38 برابر و قیمت محصولات فولادی مورد نیاز خودروسازان نیز در این مدت 45 برابر شده است. بدیهی است که قیمت محصولات فولادی در سال 1401 70 درصد افزایش یافته است، اما قیمت خودرو طی 10 سال گذشته 13 برابر شده است که با توجه به چنین مسائلی و قیمت گذاری دستوری، خودروسازان متضرر شده اند. علاوه بر این، محصولات ایران خودرو و سایپا به طور متوسط 2000 دلار نرخ ارز دارند، بنابراین علاوه بر افزایش قیمت ارز، افزایش قیمت مواد اولیه نیز در قیمت نهایی محصول بسیار موثر است.
کمبود نقدینگی شرکتهای قطعهسازی، تاخیر طولانیمدت در تخصیص ارز، قیمتگذاری دستوری خودرو و همچنین مطالبات معوق قطعهسازان از دو شرکت بزرگ خودروسازی کشور از جمله مواردی است که مهمترین چالش های این روزهای قطعه سازان.
عدم پرداخت مطالبات قطعه سازان موجب رشد و توسعه کند این صنعت و همچنین خطر اشتغال زایی در صنعت خودرو شده است. چرا که با سیاست قیمت گذاری دستوری خودروهای تولید شده در کشور، علاوه بر خودروسازان، قطعه سازان نیز با مشکلات و تنگناهای اقتصادی مواجه هستند. سیاست های دولت در فروش خودرو نیز ناکارآمدی خود را نشان داده و با ایجاد صف طولانی برای خرید خودرو، عملاً مصرف کنندگان متضرر شده اند.
شورای پول و اعتبار محدودیتهای مالی و نقدینگی خودروسازان بهویژه شرکتهای ایران خودرو و سایپا را به مدت یک سال، تسهیلات و تعهدات مالی قبلی این دو شرکت را تصویب کرد، اما علیرغم اینکه بانک مرکزی این نامه را منتشر کرده است. خطاب به بانک ها، اما هنوز عملیاتی نشده است.
همچنین قطعه سازان همچنان انتظار دارند مطالبات خود را از خودروسازان دریافت کنند، اما با توجه به اینکه اعتبار این شرکت ها نزد بانک است به دلیل عدم تهاتر امکان دریافت تسهیلات بانکی وجود ندارد. چک خودروسازان و سود بالای تسهیلات. همچنین زمان انتظار واحدهای خودروسازی و قطعه سازی در صف تخصیص ارز به بیش از صد روز رسیده است و تامین ارز از این محل نیز با مشکل مواجه است.
مهلت پرداخت مطالبات زنجیره تامین در قراردادهای قطعه ساز و خودروساز 120 روز اعلام شده در حالی که در عمل مطالبات قطعه سازان از خودروسازان دولتی به 180 روز رسیده است. در بهترین حالت خودروسازان مطالبات قطعه سازان را ظرف 160 روز پرداخت می کنند. البته باید در نظر داشت که دلیل تاخیر در پرداخت ها کمبود نقدینگی خودروساز است و متاسفانه خودروساز محصولات خود را به قیمت تکلیفی به فروش می رساند و همین امر باعث عدم نقدینگی خودروساز شده است. نقدینگی و زیان
پیش بینی می شود تبعات منفی قیمت گذاری دستوری محصولات و ارز چند نرخی مرتفع شده و اقدامات لازم برای رفع آن انجام شود. زیرا ارز چند نرخی برای ثبات اقتصادی مضر است و یکی از شرایط تجارت آزاد ارز تک نرخی است. علاوه بر این، برای ثبات اقتصادی باید به سمت آزادسازی اقتصادی حرکت کرد و قیمت های دستوری را کنار گذاشت و به شرکت های تجاری اجازه داد تا بر اساس قانون تجارت فعالیت کنند. در صورت حذف قیمت های دستوری و همزمان آزاد شدن واردات خودرو، بدون شک خودروسازان در رقابت با یکدیگر قیمت گذاری محصولات خود را خواهند داشت و در نهایت اگر قیمت ها بالا باشد، جامعه از خرید خودروهای داخلی استقبال نخواهد کرد. و خودروساز مجبور به فروش محصولات خود خواهد شد. یا کیفیت محصول را بهبود ببخشید یا در قیمت آن محصول تجدید نظر کنید.
گفتگو در مورد این post