اکبر محمودی; بازار: سعید چلباری در گروه خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری «بازار» مبنی بر اینکه بدهی شرکت های هواپیمایی داخلی به فرودگاه امام چقدر است؟ و میزان بدهی «ایران ایر» چقدر است و آیا گفته مدیرعامل هما مبنی بر اینکه ما به فرودگاه امام بدهی نداریم صحت دارد؟ وی گفت: یکی از مشکلات فرودگاه امام جمع آوری مطالبات شرکت های هواپیمایی است. تلاش های خوبی از سوی همکاران انجام شد و به جز 4 شرکت، تقریباً با همه شرکت های هواپیماسازی تسویه حساب شد و حدود 5 تا 8 میلیارد تومان است که گردش مالی ماهیانه است و مشکلی از این بابت وجود ندارد.
یکی از مشکلات فرودگاه امام جمع آوری مطالبات شرکت های هواپیمایی است. تلاش های خوبی توسط همکاران صورت گرفت و تقریباً تمام شرکت های هواپیماسازی به جز 4 شرکت مستقر شدند
وی در پاسخ به این سوال که 4 شرکتی که اعلام می کنید به فرودگاه امام بدهی دارند کدامند؟ وی ادامه داد: دو شرکت را نام می برم و دو شرکت دیگر در تلاش برای پرداخت بدهی خود هستند. دو شرکت اول ایران ایر و ماهان هستند. شرکت های هواپیمایی تابان و آسمان نیز بدهکار هستند.
در هر صورت ایران ایر یک شرکت دولتی است و بدهی فعلی ایران ایر حدود 1300 میلیارد تومان است.
چلباری در پاسخ به این سوال که ایران ایر اعلام کرده به فرودگاه امام بدهی نداریم، تاکید کرد: شرکت هواپیمایی تابان 60 میلیارد تومان و آسمان حدود 25 میلیارد تومان بدهی دارند. در هر صورت ایران ایر یک شرکت دولتی است و بدهی فعلی ایران ایر حدود 1300 میلیارد تومان است و همین مقدار و رقم را محاسبه کنید که بدهی اماکن و ساختمان هایی است که در اختیار ما قرار گرفته است.
مدیرعامل فرودگاه امام خمینی (ره) ادامه داد: با این حال اخیرا بحثی مطرح شده و وزیر راه و شهرسازی دستور داده است که بخشی از ساختمان های ایران ایر در اختیار فرودگاه امام قرار گیرد و اقدامات انتقال در حال انجام است. اگر این واگذاری انجام شود این قسمت از بدهی تقریباً 50 درصد تهاتر می شود.
مدیرعامل ایران ایر حالا اعلام کرده که «ایران ایر» بدهکار نیست، شاید به همین دلیل این مسائل را مطرح کرده اند.
وی افزود: اکنون مدیرعامل ایران ایر اعلام کرده که «ایران ایر» بدهکار نیست، شاید به همین دلیل این مسائل را مطرح کرده اند. از نظر بدهی و اجاره و اماکن با تصمیم مجمع با توجه به دولتی بودن و استفاده از اختیارات دولتی بخشی از آن قابل بخشودگی است. شاید مدیرعامل ایران ایر برای اعلام آن عجله داشت.
شرکت هواپیمایی ماهان نیز حدود 2 هزار میلیارد تومان به فرودگاه امام بدهکار است که با آنها مذاکره و مذاکره کرده ایم و توافقاتی نیز انجام شده است و امید است ماهان به تعهدات خود عمل کند.
وی خاطرنشان کرد: شرکت هواپیمایی ماهان نیز حدود 2 هزار میلیارد تومان به فرودگاه امام بدهکار است که با آنها مذاکره و مذاکره کرده ایم و توافقاتی نیز صورت گرفته است و امید است ماهان به تعهداتی که داده عمل کند و این بدهی صفر شود. زودتر.
وی در پاسخ به این سوال که مناطق آزاد از پرداخت مالیات معاف هستند، آیا منطقه آزاد فرودگاه امام نیز از این قانون تبعیت می کند؟ وی ادامه داد: تمامی مشوق های مالیاتی که در تمامی مناطق آزاد کشور اعمال می شود در شهر فرودگاهی امام نیز اعمال می شود. اما بخشی از کالاهایی که می خواهیم به تجار مشوق بدهیم سهمیه کالاهای تجاری است که دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد باید به ما اختصاص دهد.
از طریق وزارت راه و شهرسازی با وزیر اقتصاد مذاکره شده و سهمیه کالاهای تجاری در اختیار فرودگاه امام خمینی قرار می گیرد تا این فرودگاه بتواند واردات خود را انجام دهد.
چلبی ادامه داد: این تخصیص در سال گذشته به دلایل مختلف صورت نگرفت و امیدواریم عبدالمالکی دبیر شورای عالی مناطق آزاد امسال به این مهم توجه کند. از طریق وزارت راه و شهرسازی با وزیر اقتصاد مذاکره شده و سهمیه کالاهای تجاری در اختیار فرودگاه امام خمینی قرار می گیرد تا این فرودگاه بتواند واردات خود را انجام دهد.
کل وارداتی که در گمرک شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) انجام شده است حدود 9.5 میلیارد دلار و صادرات 600 میلیون دلار است.
وی خاطرنشان کرد: کل وارداتی که در گمرک شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) انجام شده است، حدود 9.5 میلیارد دلار و صادرات آن نیز 600 میلیون دلار است. کالاهای وارداتی مشمول 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده هستند و افرادی که با کارت بازرگانی فعالیت می کنند مالیات پرداخت نمی کنند.
وی در پاسخ به این سوال که بیشترین کالاهای وارداتی کدام کالاها هستند؟ وی گفت: بیشترین کالا در فرودگاه امام کالاهای پزشکی، موتور هواپیما، دارو و کشاورزی است.
ادامه داد…
گفتگو در مورد این post