گزارش کردن تریبون نیوز توسعه فیبر نوری یکی از موضوعاتی است که شرکت مخابرات ایران در سال های اخیر به آن توجه داشته و گفته می شود قرار است اقدامات گسترده تری در این زمینه انجام دهد. در بیست و چهارمین نمایشگاه تلکام از دوم تا پنجم دی ماه امسال برگزار شد و این موضوع را از مدیران مخابرات مناطق مختلف شنیدیم. شرکت مخابرات در سالن ۷ نمایشگاه تلکام حضور داشت و شرکت های دانش بنیان زیر مجموعه این شرکت نیز در این سالن حضور داشتند. به بهانه حضور گسترده و فعال شرکت مخابرات ایران در تلکام ۲۰۲۳ و اهمیت صنعت ICT در اقتصاد دیجیتال، از غرفه مخابرات ایران بازدید کردیم و دقایقی را با مجید سلطانیبا رئیس شرکت مخابرات ایران گفت و گو کرده ایم که در ادامه می خوانید.
آقای سلطانی ابتدا می خواهم بدانم مخابرات ایران در سال گذشته چه دستاوردهایی داشته است؟
یکی از پروژه های بزرگ شرکت مخابرات ایران که از خرداد ماه سال ۱۴۰۱ پیگیر آن هستیم، نهضت جهادی توسعه فیبر نوری بود. جنبش نجمه یا جهادی توسعه فیبر نوری شرکت مخابرات ایران نقش بسزایی در رشد صنعت مخابرات داشته است. از اواخر بهار سال گذشته ۱۰ هزار کیلومتر فیبر نوری گذاشته ایم و قصد داریم این موضوع را گسترش دهیم. همانطور که می دانید ایران سرزمین پهناوری است و ما سعی داریم در زمینه فیبر نوری و فناوری اطلاعات و ارتباطات به تمام نقاط این کشور خدمات ارائه دهیم.
ما محصولات FTTX و FTTH را به مکان هایی که تعداد مشتریان بیشتر است ارائه می دهیم. در یک سال اخیر پیشرفت خوبی در این زمینه داشته ایم اما این به معنای وضعیت خوب ICT در کشور نیست.
در چند سال اخیر پیشرفت آهنگ کند بوده است اما سعی می کنیم با قدرت جلو برویم. همزمان با توسعه فیبر نوری، بر نقش شرکت مخابرات ایران در اقتصاد دیجیتال تاکید کرده ایم. افزایش تولید ناخالص داخلی یا تولید ناخالص داخلی یکی از موضوعاتی است که در برنامه هفتم توسعه به تصویب رسیده و در دنیا مورد توجه ویژه قرار گرفته است. ما سعی کرده ایم در این زمینه پیشتاز باشیم و از دو سال پیش این موضوع و نقش شرکت مخابرات در توسعه دیجیتال را در دستور کار قرار دهیم.
در مخابرات امسال علاوه بر توسعه زیرساخت ها، زیرساخت هایی را در این زمینه ارائه کرده ایم. با شرکت های بزرگ دولتی و خصوصی، دانش بنیان و استارتاپ ها، دانشگاه ها و پارک های علم و فناوری تفاهم نامه امضا کرده ایم و در این زمینه نیز با قدرت پیش می رویم. در آینده برای افزایش سهم درآمدی ایران از صنعت ICT برای این موضوع و فناوری های نوین مرتبط با مخابرات وقت خواهیم گذاشت.
در غرفه شما بروشورهایی وجود دارد که به موضوع رایانش ابری اشاره دارد. شرکت مخابرات ایران در زمینه رایانش ابری چه خدماتی ارائه می دهد؟
یکی از خدماتی که در شرکت مخابرات ایران ارائه می کنیم، نظارت تصویری است که با برند هوبان به مشتریان ارائه می شود. ما Hoban را در Cloud Telecom ارائه می دهیم. هوبان یک سرویس امن و مطمئن با پشتیبانی شبانه روزی مخابراتی است که بر روی بستر ابری پیاده سازی شده است. ما در حال حاضر راه حل های نوآورانه مرتبط با فعالیت های مخابراتی را ارائه می دهیم.
نمایشگاه امسال را چگونه دیدید؟
نمایشگاه امسال بسیار خوب و به آینده است. بر اساس آمار ارائه شده در روز افتتاحیه، ۱۶۰ شرکت ایرانی و ۳۰ شرکت خارجی در نمایشگاه تلکام امسال حضور دارند. با توجه به اینکه شرکت مخابرات هر ساله در نمایشگاه تلکام حضور دارد، معتقدم امسال نسبت به دو سال گذشته استقبال بهتری شده است اما باید سرمایه گذاری بیشتری در این زمینه صورت گیرد.
مخابرات جزو اولین شرکت هایی بود که برای برگزاری تلکام گام برداشت، اما شرکت ما باید بیشتر روی تلکام سرمایه گذاری کند و نمایشگاه ایران تلکام نیز با همکاری سازمان های دولتی و خصوصی جان تازه ای بگیرد و مناسب ایرانیان باشد. جامعه نخبگان البته به نظر من مخابرات هنوز جای کار زیادی دارد اما نمایشگاه امسال بهتر از دو سال پیش بود.
مخابرات چه نقشی در تعامل شرکت های فعال در حوزه ICT ایفا می کند؟
امسال از شرکت هایی در سالن مخابرات دعوت کرده ایم که بتوانیم با آنها تعامل داشته باشیم و با آنها قرارداد همکاری امضا کنیم.
ما فضا را در اختیار شرکتها قرار میدهیم و آنها خدمات فناوری خود را ارائه میکنند و ما میتوانیم با این مشاغل در مخابرات به خوبی کار کنیم. در سال های گذشته از شرکت هایی دعوت کرده بودیم که بعد از برگزاری نمایشگاه نتوانستند با آنها همکاری کنند. به طور کلی نمایشگاه تلکام ارتباط و شکوفایی صنعت ICT را به همراه دارد و نقش تاثیرگذار آن را نباید فراموش کرد.
امسال چه محصولاتی به نمایشگاه آورده اید؟
ما در نمایشگاه از چندین برند در زمینه فیبر نوری رونمایی می کنیم و در زمینه توسعه زیرساخت ها فعال هستیم. در نمایشگاه از سرویس اینترنت اشیا با برند آیوتل رونمایی کرده ایم و در بحث رایانش ابری هم سرویس هوبان یا نظارت تصویری را داریم. خدماتی که در آینده می توانیم ارائه دهیم خدماتی با استفاده از ظرفیت های مخابراتی است. در نظام سلامت با یکی از شرکت های دانش بنیان همکاری می کنیم و قرار است با تفاهم نامه هایی که با شرکت های دانش بنیان امضا می کنیم راه را برای توسعه این صنعت هموار کنیم. مخابرات مشتریان مختلفی دارد که از شهرهای کوچک و بزرگ و حتی روستاها از خدمات ما استفاده می کنند پس باید به روز باشیم و به این افراد خدمات ارائه دهیم.
برنامه شما برای مخابرات در سال آینده چیست؟
نباید بگذاریم تلکام ضعیف شود و از امروز باید برای سال آینده گام برداریم. مخابرات از ابتدای راه اندازی تلکام حضور پرشوری داشته است و از همین الان می خواهیم برای سال آینده برنامه ریزی کنیم نه اینکه یک ماه مانده به شروع نمایشگاه به تلکام فکر کنیم. قصد داریم با شرکت های دانش بنیان همکاری بیشتری داشته باشیم و در زمینه های هوش مصنوعی و اینترنت اشیا که ترندهای جهانی هستند گام برداریم.
آینده صنعتی که در آن مشغول به کار هستید را چگونه پیش بینی می کنید؟
حجم گردش اقتصادی در بخش مخابرات خوب نیست. علیرغم اینکه تعداد شرکت ها، اپراتورها و فعالان این صنعت زیاد است و در مخابرات هم مشترکان زیادی داریم، اما زنجیره اقتصادی در این زمینه چرخش خوبی ندارد.
باید در سیاست های خود در حوزه اقتصاد دیجیتال تجدید نظر کنیم و عددی را برای سرمایه گذاری و هدف گذاری در این زمینه مشخص کنیم.
آینده این صنعت به سهم اقتصاد و گردش مالی مرتبط است. اپراتورهای بزرگی داریم اما درآمد ما از فعالان این حوزه در کشورهای همسایه هم کمتر است. اگر سهم Omantel را در اقتصاد دیجیتال بررسی کنید، متوجه خواهید شد که اگرچه کاربران کمتری نسبت به ما دارد، اما توانسته نقش بسزایی در اقتصاد ایفا کند. سرعت رشد این صنعت زیاد است و در آینده این سرعت افزایش خواهد یافت، بنابراین باید به آن توجه کرد و تحول صنعت ICT را شکل داد.
آیا آخرین چیزی برای گفتن به خوانندگان تریبون نیوز دارید؟
به نظر من اپراتورها در همه ابعاد کشور تاثیرگذار هستند و این تاثیر را در اقتصاد و دیگر ابعاد زندگی می توان دید. اپراتورها باید تلاش کنند تا سهم تولید ناخالص را از اقتصاد دیجیتال افزایش دهند زیرا نوسازی زیرساخت های ارتباطی تأثیر مثبتی بر فرهنگ، اقتصاد و جامعه دارد، اما نباید فراموش کرد که این صنعت بسیار حساس است.
گفتگو در مورد این post