به گزارش بازار، روزنامه انگلیسی «آی 24» در مقاله ای به قلم دیوید پارسلی به احتمال احیای توافق هسته ای در شرایط متشنج کنونی پرداخت و نوشت: جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، همه گزینه ها را روی این موضوع نگه داشته است. جدول» در رابطه با موضوع ایران. است؛ همانطور که او قصد دارد بررسی کند که آیا توافقی را برای جلوگیری از عبور ایران از منطقه امن هسته ای به عنوان بخشی از یک تلاش دیپلماتیک گسترده تر برای جلوگیری از یک جنگ همه جانبه در خاورمیانه احیا کند یا خیر.
وزارت امور خارجه ایالات متحده به من گفته است که رئیس جمهور “به هر طریق” تضمین خواهد کرد که “ایران هرگز به سلاح هسته ای دست پیدا نکند.” یک منبع نزدیک به دولت بایدن به من گفت که کاخ سفید در حال بررسی یک توافق هسته ای جدید با ایران در ازای لغو برخی تحریم های اقتصادی علیه تهران برای جلوگیری از جنگ همه جانبه در منطقه است. این منبع گفت: «یک دیدگاه در داخل دولت این است که رئیس جمهور فرصتی را برای آغاز مذاکرات دیپلماتیک با هدف احیای توافق هسته ای ایران می بیند. تا آنجا که من متوجه شدم، این به عنوان راهی برای راضی کردن اسرائیل و ایران تلقی می شود. اسرائیل مطمئن است که تهدید هسته ای ایران از بین رفته است و ایران مطمئن خواهد بود که امکان جلوگیری از پاسخ نظامی اسرائیل در خاک خود وجود دارد. پس از عملیات بی سابقه موشکی و پهپادی ایران، اسرائیل به بررسی گزینه های تلافی جویانه ادامه می دهد. دولت های خارجی در حال فشار برای محدود کردن تشدید تنش هستند که می تواند به تسریع برنامه تسلیحات هسته ای تهران منجر شود.
توافق هسته ای ایران در سال 2015 بین ایران و پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد – ایالات متحده، بریتانیا، روسیه، فرانسه و چین – به اضافه آلمان و اتحادیه اروپا منعقد شد. این توافق ادامه داشت تا اینکه دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در سال 2018 آمریکا را از این توافق خارج کرد. سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که آیا بایدن در حال بررسی مذاکرات دیپلماتیک برای احیای توافق هسته ای ایران است یا خیر، سخنگوی وزارت امور خارجه به من گفت: “به عنوان رئیس جمهور و وزیر امور خارجه (آنتونی بلینکن) به صراحت اعلام کرده اند که آمریکا به هیچ وجه تضمین خواهد کرد که ایران هرگز به سلاح هسته ای دست پیدا نخواهد کرد. در پایان، ما دیپلماسی را بهترین راه برای دستیابی به راه حلی پایدار و موثر می بینیم، اما همه گزینه ها روی میز باقی می مانند.”
این منبع در دولت بایدن افزود: ایران کاملاً روشن کرده است که قصد حمله مجدد به اسرائیل را ندارد، مگر اینکه اسرائیل در پاسخ به عملیات آخر هفته گذشته حمله کند. دولت معتقد است که راه دیپلماتیک بهترین راه رو به جلو است و منافع هر دو طرف را می توان تامین کرد. رئیس جمهور تمام تلاش خود را برای جلوگیری از جنگ در خاورمیانه انجام می دهد و توافق هسته ای جدید ایران یکی از راه های رسیدن به آن است. البته این تنها استراتژی نیست، اما روی میز است. با این حال، هر توافق بینالمللی که توانایی ایران برای تولید سلاح هستهای را از بین ببرد و در عین حال تحریمهای مالی را کاهش دهد، احتمالاً اسرائیل را خشمگین میکند و ممکن است با آن مخالفت شود. روز چهارشنبه، یکی از ماموران سابق سازمان جاسوسی موساد اسرائیل مدعی شد که نتانیاهو حمله به سایت های هسته ای ایران را رد نمی کند. با این حال، کارشناسان بر این باورند که حمله انفرادی اسرائیل به سایت های هسته ای بعید است زیرا ارتش این کشور بدون حمایت آمریکا توانایی آسیب رساندن به آنها را ندارد.
یک بازی جنگی که توسط یک اندیشکده واشنگتن انجام شد و حمله اسرائیل به سایتهای هستهای ایران را شبیهسازی کرد، نشان داد که این حملات بیاثر بوده و منجر به “حملات موشکی ویرانگر علیه اسرائیل” توسط شبهنظامیان متحد ایران، حزبالله لبنان و حوثیهای یمن شده است. تبدیل به یک جنگ تمام عیار می شود. لیندا رابینسون، کارشناس ارشد سیاست خارجی در اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا، گفت: «شکی نیست که اسرائیل با اقدامات مستقیم و غیرمستقیم پاسخ خواهد داد. اما او همچنین از مزایای حمایت بین المللی در پی حمله تلافی جویانه ایران آگاه است.» نتانیاهو گفته است که اسرائیل تصمیم خود را خواهد گرفت؛ البته تصمیم می گیرد، اما برای راه پیش رو به متحدانی نیاز دارد. به من اطمینان داد که اسرائیل تمایل دارد واکنش محدودی داشته باشد و این تصمیم در دست تعداد بسیار محدودی از افراد است که شامل اعضای راستگرای کابینه نمیشود.»
در ژوئیه 2015، توافقی بر سر برنامه هسته ای ایران بین ایران و گروه 1+5 (پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد – چین، فرانسه، روسیه، بریتانیا و ایالات متحده آمریکا – به علاوه آلمان) به همراه آلمان به دست آمد. اتحادیه اروپا. بر اساس این توافق که رسماً به عنوان برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) شناخته می شود، اعلام شد که ایران دارای اورانیوم غنی شده کافی برای تولید هشت تا ده کلاهک هسته ای است. طبق مفاد توافق، ایران موافقت کرد که بخش عمده ای از برنامه هسته ای خود را برچیده و تأسیسات خود را به روی بازرسی های بین المللی گسترده تر توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA) در ازای آزادسازی میلیاردها دلار تحریم باز کند. این توافق تا زمانی که ترامپ از آن خارج شد ادامه داشت. از زمانی که ترامپ برجام را نقض کرد، تهران نیز به طور فزاینده ای دسترسی آژانس بین المللی انرژی اتمی را برای بازرسی از تاسیسات هسته ای خود محدود کرده است. ارزیابی اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشان میدهد که از سال ۲۰۱۸، ایران به اندازهای اورانیوم غنیسازی کرده است که میتواند در عرض حدود دو هفته از نقطه فرار هستهای عبور کند.
گفتگو در مورد این post