بازار؛ گروه صنعت: ورود بخش دولتی به صنایعی که بخش خصوصی در آن پیشتاز است همواره با انتقادات بسیاری مواجه است. زیرا وجود منابع و ظرفیت های مالی فراوان برای بخش دولتی، آن را به رقیبی بی نظیر برای بخش خصوصی تبدیل خواهد کرد. اما به نظر می رسد اگر بخش دولتی با هدف حمایت و ارتقای بخش خصوصی وارد برخی صنایع از جمله تجهیزات بیمارستانی و تجهیزات پزشکی شود، نه تنها مانعی بر سر راه تولید نخواهد بود، بلکه منجر به ایجاد این صنعت می شود. پیشرفت و کاهش وابستگی به واردات .
در همین راستا، سید محمد عزیزی، مدیر فروش گروه صنعت تجهیزات پزشکی صنایع الکترونیک ایران (سایران) در خصوص نحوه برنامه ریزی در بخش دولتی به منظور دستیابی به موفقیت و پیشرفت بخش خصوصی با هدف: ارتقای تولید ملی و کاهش وابستگی به واردات. با بازار توضیح می دهد:
* از مجموعه سایران بگویید چه دستاوردهایی در زمینه تولید تجهیزات پزشکی داشته است؟
همانطور که می دانید گروه صنایع الکترونیک ایران با یک چهارم سابقه تولید در زمینه تجهیزات پزشکی توانسته است به عنوان یکی از بزرگترین شرکت های تولید کننده در این زمینه در کشور معرفی شود.
مجموعه ای که هرگز نماینده هیچ برند خارجی نبوده و همواره بر اساس طراحی، تحقیق و توسعه محصولات مورد نیاز تجهیزات پزشکی کشور و مرتبط با بیمارستان سازی فعالیت می کند. این مجموعه تاکنون موفق به اخذ بیشترین مجوز از اداره کل تجهیزات و ملزومات پزشکی شده است، از این رو محصولات مختلفی را نیز بومی سازی کرده است.
الکتروشوک به لطف این مجموعه برای اولین بار در کشورمان تولید شد و ما همچنان تنها تولید کننده ایرانی این محصول مهم هستیم.
اگر بخواهیم به طور خلاصه در مورد محصولات این مجموعه صحبت کنیم، می توان انواع مانیتور علائم حیاتی، تله مدیسین، مانیتور قابل حمل، مانیتور قابل استفاده در آمبولانس، انواع ساکشن های جراحی از جمله ساکشن آمبولانس و ساکشن نوزاد را تولید کرد. انواع شوک الکتریکی؛ از جمله الکتروشوک دستی یا قلبی، شوک اتوماتیک که کاربردهای متفاوتی دارد.
نکته جالب توجه این است که الکتروشوک برای اولین بار در کشور ما به لطف این مجموعه تولید شد و ما همچنان تنها تولید کننده ایرانی این محصول مهم هستیم.
*آیا وارد عرصه تولید محصولات ارتوپدی شده اید که علاوه بر ارزآوری بالا به عنوان نیاز کشور در حوزه تجهیزات پزشکی شناخته می شود؟
بله، در این راستا موفق به بومی سازی پروتز تعویض مفصل زانو شده ایم. اتفاق مهمی است زیرا برای اولین بار در کشور ما صفر تا 100 تولید مستقل بدون نیاز به خارج از کشور انجام شده است.
* در زمینه محصولات ارتوپدی شرکت های داخلی دیگری نیز فعال هستند و سایران تنها تولیدکننده این گروه در کشور نیست.
بله شرکت های دیگر هم این محصولات را تولید می کنند اما هیچ کدام به صورت مستقل و کامل قادر به تولید آن نیستند و این موضوعی است که در مورد موفقیت دیگران تاکید می کنم. محصولات ستون فقرات یکی دیگر از محصولات ما است، ایمپلنت های کاشت و بخیه های لنگر و همچنین پزشکی ورزشی نیز از دیگر محصولات ما هستند.
البته در زمینه سیستم های مانیتورینگ EEG سیستم های مغزی کارهای خوبی انجام شده است. لامپ سیالیتیک اتاق عمل نیز تولید می شود. به طور کلی طیف وسیعی از محصولات مورد نیاز تجهیزات پزشکی مورد استفاده و کاربردی در بیمارستان ها به همت این مجموعه به بازار عرضه می شود.
همه اینها بر اساس شاخص های مورد تایید اداره کل و وزارت بهداشت و با بهره مندی از استانداردهای لازم تولید می شوند و به همین دلیل مدعی تولید محصولات با کیفیت هستیم. نمونه هایی از صحت این گفته را می توان در بیمارستان های مختلف مشاهده کرد و در بخش درمان استفاده می شود.
* در زمینه تامین مصالح به استانداردهای خاصی توجه می کنید تا به سطح کیفی بالاتری دست پیدا کنید؟
بدون شک همینطور است. در این مجموعه آنچه مورد نظر و مورد تایید استانداردهای کنترل کیفیت است را در نظر می گیریم. مواد مورد نیاز نیز از داخل تامین می شود.
البته برای حفظ کیفیت محصول اقدام به واردات می کنیم. اگرچه این موارد در موارد محدودی هستند. فقط در مورد مواد اولیه ای که در داخل کشور از استانداردهای مطلوبی برخوردار نیستند. فقط محدود به برخی مواد اولیه است و بقیه تولید داخل است.
* در ارتباط با فعالیت مجموعه های دولتی و مرتبط با آن، اغلب انتقاداتی مطرح می شود; این است که ورود مجتمع های دولتی به حوزه هایی که بخش خصوصی نیز در آن فعال است، نوعی آسیب به تولیدکنندگان خصوصی است. برای این کار چه تدابیری اندیشیده اید؟
به نکته مهمی اشاره کردید. امروزه صنعت تجهیزات پزشکی صائران فاقد خط تولید است. یعنی دولت نیامده که ظرفیت داخلی خود را توسعه دهد و به این ترتیب شاهد چاق شدن دولت و اضافه شدن به نظام و مردم خود باشیم.
زمانی که از شرایط لازم برای عرضه محصول در بازار مطمئن شویم، از بخش خصوصی و شرکت های دانش بنیان بهره مند می شویم.
مکانیزمی که ما استفاده می کنیم به این صورت است که طراحی، تحقیق و مطالعه محصول را تا مرحله نمونه اولیه محصول انجام می دهیم، مجوزهای لازم را دریافت می کنیم و اطمینان لازم را برای رسیدن به سطح کیفی مطلوب کسب می کنیم.
همچنین آزمایشات بالینی را انجام داده ایم و زمانی که از شرایط لازم برای عرضه محصول در بازار مطمئن شدیم از دانش بخش خصوصی و شرکت های دانش بنیان بهره مند خواهیم شد.
* با این حساب، سایران به عنوان بخش دولتی هرگز رقیبی برای بخش خصوصی نبوده و نیست؟
اصلا! ما اصلاً چنین هدفی نداریم. به لطف پیروی از این رویکرد، امروزه این ظرفیت را داریم که شبکه گسترده ای از شرکت های خصوصی و دانش بنیان را بدون داشتن سهمی در آنها تولید کنیم.
لذا ظرفیت های مورد نیاز را تولید کرده اند و مدیریت بر عهده آنهاست. در واقع آنها برای ما تولید می کنند. پایان برند، برند ماست و کنترل کیفیت نیز توسط گروه سایران انجام می شود تا بتوانیم از سطح کیفی محصول ارائه شده راضی باشیم.
* در حال حاضر چه محصولات جدیدی در واحد تحقیق و توسعه تولید می کنید؟
ما برنامه ریزی گسترده ای برای توسعه سبد محصولات خود داریم. از جمله می توان به تولید محصولات در زمینه های مختلف چشم پزشکی، مغز و اعصاب، قلب و هوش مصنوعی اشاره کرد.
اینها پروژه هایی هستند که بحث ها و طرح های مطالعاتی آنها با تلاش تکنسین ها و دانشمندان نخبه کشورمان در بخش های مختلف در حال انجام است. بنابراین به زودی شاهد تولید و عرضه محصولات جدید به بازار خواهیم بود.
* به من بگویید در حوزه بین الملل چقدر توانسته اید با تولید جهانی همراه باشید؟
گام های خوبی برای کار در راستای آنچه در دنیای تولیدات در این زمینه می گذرد، برداشته شده است. به همین دلیل با قاطعیت تاکید می کنم که از بسیاری جهات همگام با شرکت های خارجی هستیم.
مثلا در بحث پروتز زانو شاید چندان پیچیده به نظر نرسد اما تولیدی کاملا تکنولوژیکی دارد. همچنین در ارتباط با الکتروشوک یازدهمین تولید کننده در دنیا هستیم. در شرایطی که شرکت های محدود در سطح جهانی در این امر موفق بوده اند. تولید این محصول به دلیل حساسیت بالا و کلاس ریسک بالا برای هیچ شرکتی امکان پذیر نیست.
همچنین سیستم لاپاراسکوپی یکی دیگر از محصولاتی است که مفتخر به تولید آن در داخل کشور هستیم، سیستمی بسیار پیشرفته که نیاز به حساسیت بالایی در فرآیند تولید آن دارد. زیرا باید بتواند تصویر بسیار دقیقی را در حین جراحی به پزشک ارائه دهد.
با این وجود موفق به طراحی و تولید و عرضه آن به بیمارستان ها شده ایم که گامی مهم در این زمینه محسوب می شود. این چند مورد را ذکر کردم تا بدانید که ما همگام با مسائل روز این صنعت حرکت و فعالیت می کنیم. در بحث ایمپلنت و ایمپلنت سفارشی سازی آنها را با توجه به آناتومی بدن بیمار دنبال می کنیم.
* به نظر شما نقطه قوت مجموعه شما در زمینه تولید تجهیزات پزشکی چیست؟
به نظر من سرمایه انسانی و منفعت اساسی آن در هر شرکت و گروهی فارغ از حوزه فعالیتش حرف اول را می زند. امروز دانشمندان و نخبگانی داریم که از همراهی و همکاری آنها لذت می بریم.
مهمترین و ارزشمندترین برگ برنده سرمایه انسانی چیست؟
افرادی که علیرغم اینکه توانستند در شرکت های خارجی کار کنند، در وطن ماندند و اقدامات مهمی انجام دادند. پس مهمترین و ارزشمندترین برگ برنده سرمایه انسانی چیست؟
از طرفی ما به خودکفایی رسیده ایم و روی پای خود ایستاده ایم، وابستگی زیادی به کشورهای خارجی نداریم. این گزارش مهمی است که با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و بکارگیری شرکت های دانش بنیان ایرانی ارائه شده است. همچنین در کاهش هزینه ها و سرعت بخشیدن به تولید موفق بوده ایم که نتایج خوبی برای حوزه سلامت به همراه داشته است.
* با توجه به نکات ذکر شده؛ برنامه های صادراتی شما چیست؟
در حال حاضر حداقل 30 میلیون دلار ظرفیت سالانه صادرات داریم و به همین میزان صادرات داریم. همچنین در همین راستا خط تولید صدرا در اندونزی راه اندازی شده است. اتفاق مهمی که رئیس جمهور در افتتاحیه خط حضور داشت.
همچنین وزیر بهداشت اندونزی از راه اندازی این خط تولید از وزارت بهداشت ایران و سایر شرکت ها تشکر کرده است. زیرا این اقدام کمک زیادی به کاهش هزینه های آنها کرده است. من معتقدم که می توانیم ظرفیت همکاری های بین المللی را دو برابر کنیم.
گفتگو در مورد این post