بازار، گروه ولایات: شعار امسال رهبر معظم انقلاب اسلامی جهش تولید با مشارکت مردم است. در واقع بر این عقیده هستند که دولت باید در جلب مشارکت مردم در امور اقتصادی از جمله تولید و سرمایه گذاری کوشا باشد و مجلس نیز قوانین خود را در این زمینه تصویب کند و قوه قضاییه نیز با نظارت صحیح خود کار کند. برای تسهیل شرایط برای مردمی شدن اقتصاد.
در این بین کارشناسان اقتصادی بر این باورند که موانعی در مقابل دولت برای مردمی شدن اقتصاد به ویژه نیروهای مجرب وجود دارد. این وضعیت کمی زمان می برد و نیاز به تلاش بیشتری دارد. در ادامه با مرتضی نیازیان کارشناس اقتصادی درباره شعار سال گفت و گو کردیم.
* مشکل اصلی اقتصاد دولتی امروز را می بینید؟
مشکل اساسی امروز کشور اقتصاد دولتی است اما با یک توضیح; هیچکس با اقتصاد ملی مشکلی ندارد. مثلاً هیچکس نمی گوید ملی شدن صنعت نفت اشتباه است یا غلط. مشکل اینجاست که نفت ما ملی نیست بلکه دولتی است.
دولت یک شبه رشد نکرد و ساختارهای سنگین و بروکراتیک به تدریج به هم گره خوردند و در نتیجه یک شبه نمی توان وضعیت را بهبود بخشید.
اقتصاد دولتی یک آفت بزرگ محسوب می شود، اقتصاد دولتی در کشور ما برخلاف اقتصاد ملی به جایی رسیده است که دولت همواره بخش خصوصی خود را رقیب خود می بیند و حتی در برخی نقاط استان سمنان در مقابل آن ایستاده است. از سرمایه گذاران
منظور از دولت سیزدهم نیست، بلکه به مفهوم کلی دولت در سه دهه اخیر اشاره می شود زیرا ساختارهای دولتی ما در اقتصاد نادرست است، ساختارهای نادرست گاهی باعث شده فرصت های طلایی سرمایه گذاری خصوصی و دولتی وارد تولید شود. و اشتغال به هدر می رود. .
* و این باعث بزرگ شدن دولت شده است؟
آره؛ امروز ما شاهد نتیجه سیاست های نادرست اقتصادی در سه دهه اخیر با بزرگ شدن بیش از حد دولت هستیم.
دولت یک شبه بزرگ نشد و ساختارهای سنگین و بروکراتیک به تدریج در هم تنیده می شود و در نتیجه نمی توان وضعیت را یک شبه بهبود بخشید، تاکید کرد: کم کم باید امور به بخش خصوصی واگذار شود و به تدریج وضعیت بهتر می شود. .
تار و پود اقتصاد دولتی آنقدر تنگ است که شکستن آن به تنهایی نیاز به عزم و اراده ندارد، بلکه باید یک قدرت اضافی نیز وجود داشته باشد که در دولت سیزدهم و تیم اقتصادی دولت سیزدهم وجود ندارد، همانطور که در دولت سیزدهم وجود نداشت. دولت قبلی
* از روش های تحقق شعار سال بگویید
یکی از مهم ترین موضوعاتی که باید در شعار سال دیده شود، کوچک شدن دولت با برون سپاری و سپردن امور به مردم و بخش خصوصی است، موضوعی که هیچکس در آن تردیدی ندارد، اما دغدغه ها همیشه در این است که چگونه باید انجام شود. این را اجرا کنید
ایران کشوری است که قوانین بسیار خوبی دارد اما در اجرای قوانین خوب همیشه با مشکل مواجه هستیم. در واقع یک قانون خوب به قدری بد اجرا می شود که مردم از اول کاش چنین قانونی وجود نداشت. نمونه آن بخش خصوصی و اصل 44 است که یک قانون مترقی و راهگشا است که رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز به آن اشاره می کنند.
اگر قرار است تفویض و برون سپاری کارها به سازمان های مردم نهاد به درستی انجام نشود، بهتر است اصلاً انجام نشود، بد تفویض بدتر از عدم تفویض است زیرا منجر به تعطیلی واحدها می شود و باعث رانت و فساد نیز می شود، اما عدم تفویض اختیار حداقل منجر به تعطیلی کارخانه ها نمی شود.
عدم اجرای صحیح اصل 44 قانون اساسی و بد واگذاری مجتمع البرز شرق شاهرود باعث شد این مجموعه که دهه ها بزرگترین مجتمع اقتصادی استان سمنان بود به ورطه نابودی بیفتد و در نهایت ذوب آهن اصفهان سهام و زمینش را خرید. شهرداری هم! برای حفظ قسمت زیادی از این مجموعه با فروش و واگذاری آن اگر قبلا این مجموعه به کار خود ادامه می داد و مشکلی نداشت.
* یعنی شرایط سخت تر شده است؟
بدیهی است که بله؛ امروزه ورود بخش خصوصی و سرمایه گذاری در تولید بسیار دشوارتر از گذشته شده است و یکی از عوامل از دست رفتن اعتماد بخش خصوصی به تولید است. بنابراین دولت برای تحقق شعار سال ابتدا باید برای بازگرداندن اعتماد از دست رفته تلاش کند. بازآفرینی بخش خصوصی و بنابراین کم کم سرمایه های بخش خصوصی و دولتی دوباره به سمت تولید حرکت خواهند کرد.
نوسانات ارز، مشکلات و معضلات تولید در سال های اخیر و ضرر و زیان تولیدکنندگان بخش خصوصی از تحریم ها و غیر صادراتی ها، نوسانات ارزی و … را در نظر داشته باشید. اکثریت بخش خصوصی کشور نمونه هایی از مارگزیدگان هستند. از طناب می ترسند، بنابراین دولت ها به اندازه کافی در سه دهه اخیر تصمیمات اشتباه گرفته اند که کار را برای دولت سیزدهم دشوارتر کرده است. در نتیجه دولت سیزدهم باید برای اعتمادسازی در بین سرمایه گذاران بخش خصوصی تلاش کند.
دولت باید از بورس شروع کند و با عدم دخالت در بورس، اتخاذ سیاست های صحیح، عدم استفاده از سیاست های بخشنامه ای و ایجاد هرج و مرج و… اجازه دهد کم کم جریان طبیعی سرمایه مردم در بورس شکل بگیرد.
وی تصریح کرد: دولت از این موضوع منتفع می شود زیرا اگر سرمایه مردم و بخش خصوصی وارد گود تولید شود، نقدینگی کاهش می یابد و پول مردم به جای طلا و دلار و سفر به ترکیه و تتر صرف تولید می شود. و چرخاندن چرخ اقتصاد کشور و از سوی دیگر دولت که دیگر به تنهایی قادر به ادامه راه در عرصه تولید دولتی نیست کمک می شود و بخش مهمی از کمبود اعتبارات و دولت است. توانایی در این زمینه تحت پوشش هجوم سرمایه های مردمی است. خواهد بود
* پیشنهاد شما چیست؟
به نظر می رسد دولت باید از بورس شروع کند و به تدریج با عدم دخالت در بورس، اتخاذ سیاست های صحیح، عدم استفاده از سیاست های بخشنامه ای و ایجاد هرج و مرج و… اجازه دهد جریان طبیعی سرمایه مردم در بورس شکل بگیرد. بازار. صندوق های مردمی دوباره به سمت بورس حرکت کنند و برای تولید و اشتغال کشور استفاده شوند، وجوهی که برای دلالان، طلا، دلار، ارز، خودرو، ویلا و … قابل استفاده است و بنابراین این به اعتمادسازی کمک می کند. ارزشش را خواهد داشت.
دولت بعد از بورس به تدریج می تواند بخشی از اعتماد از دست رفته مردم را جبران کند و به ورود سرمایه های مردمی و اقتصاد مردم امیدوار باشد. در مرحله بعد، دولت ها باید در میان مدت به دنبال جراحی ساختارهای اقتصادی باشند، اشتباهی که دولت مرتکب شد. این بود که در صورت نیاز به جراحی در ساختار، جراحی انجام داد.
وقتی قایق دارید که به دلیل ساختارش به درستی روی آب نمی ایستد و مدام واژگون می شود، نمی توانید با تعویض بادبان ها یا دکل ها یا پاروزن ها و ملوان ها و … دوباره با آن به سفر ادامه دهید، ابتدا باید مشکل را حل کنید. هندسه قایق را درست کنید وگرنه هر چند بار که سعی کنید تیم را تغییر دهید و بادبان ها را عوض کنید باز هم همان وضعیت را خواهید داشت.
پس از آن باید بنگاه های کوچک را تسهیل کرد و برای توسعه اقتصاد مردمی برنامه ریزی کرد و هر ساله درصدی برای دولت ها تعیین کرد تا قطعا برون سپاری و مردمی شدن اقتصاد محقق شود، بنابراین با این اقدامات می توان در دو دهه آینده به تدریج ساختارهای اقتصادی خود را اصلاح خواهیم کرد و به سمت اقتصاد دولتی به معنای واقعی کلمه بازار آزاد و اقتصاد غیردولتی حرکت خواهیم کرد. این مدل اقتصاد دولتی بعد از 45 سال جواب نداده و بالاخره باید به فکر اصلاح ساختارها بود.
گفتگو در مورد این post