به گزارش بازار، بیش از 76 درصد در انتخابات محلی و شهرداری ترکیه شرکت کردند که 61 میلیون نفر واجد شرایط رای دادن بودند.
طی دو ماه گذشته اردوغان تلاش زیادی کرد تا با تبلیغات نامزدهای شهرداری حزب خود به ویژه در شهرهای استانبول، آنکارا و ازمیر، این شهرها را از دست جمهوری خلق ترکیه خارج کند، اما نه تنها شکست خورد، بلکه شکست خورد. شهرهای دیگر را نیز از دست داد. برای اینکه حزب جمهوری خلق برای اولین بار پس از سال 1977 و حدود 5 دهه با پیروزی در 15 شهر از 32 شهر، اولین حزب ترکیه شود.
از برندگان این انتخابات می توان به احزاب جمهوری خلق و رفاه اشاره کرد و بازندگان این انتخابات حزب عدالت و توسعه، حزب حرکت ملی و حزب خوب هستند که نسبت به دوره قبل رای کمتری به دست آورده اند.
حزب سعادت به رهبری فاتح اربکان فرزند نجم الدین اربکان یک ماه قبل از انتخابات با اردوغان به توافق نرسید و از ائتلاف ریاست جمهوری خارج شد و علیرغم ناباوری موفق شد 6 درصد آرا که شامل یک کلان شهر می شود را از آن خود کند. و چندین شهر کوچک می توان گفت که حزب رفاه باز هم آرای خود را از اسلام گرایان و بدنه حزب حاکم گرفته است. محافظه کارانی که از اوضاع اقتصادی و سیاست های داخلی و خارجی اردوغان ناامید شده و به دنبال تغییر وضعیت کشور در چارچوب اسلام گرایی بودند، حزب رفاه مجددا به این خواسته پاسخ مثبت داد.
حزب خوب به رهبری مرال اکشنر در این دوره بسیار ضعیف ظاهر شد و در حالی که معمولاً حدود 10 درصد از آرای جامعه را در اختیار داشت، در این دوره حدود 4 درصد از آرا را به دست آورد که شکست سنگینی برای اکشنر و حزبش محسوب می شود. انتظار می رود با توجه به این که او باید به دلیل سقوط در حزب از سمت خود استعفا دهد.
حزب کردی DEM نیز ۶ درصد آرا را به دست آورد که نسبت به دوره قبل ۴ درصد کاهش داشته است.
حزب جمهوری خلق به پیروزی ارزشمندی دست یافت و توانست در اکثر شهرهای بزرگ شهردار شود. در استانبول که قلعه اصلی و امید ریاست جمهوری است، اکرم امام اوغلو توانست آرای بیشتری نسبت به دوره قبل به دست آورد و علاوه بر 14 ناحیه قبلی، 12 منطقه را نیز به دست آورد، به طوری که از مجموع ولسوالی ها 39 ولسوالی این ولایت، 26 ولسوالی تحت کنترل حزب جمهوری خلق است. در آنکارا، منصور یووش با پیروزی دوگانه قاطع مقابل رقیب خود، جای خود را محکم کرد.
حزب جمهوری خلق نیز برای اولین بار سقف 25 درصد آرا را شکست و به 37 درصد آرا دست یافت که از دهه 70 تاکنون بی سابقه است.
پس از این شکست، اردوغان با بیان اینکه پیام ملت را از صندوق های رای شنیده است، گفت: 31 مارس برای ما نقطه عطفی است. متاسفانه در آزمون انتخابات محلی مردود شدیم و به نتیجه ای که انتظار داشتیم نرسیدیم. ما نتایج انتخابات را ارزیابی می کنیم و شجاعانه به دنبال انتقاد از خود هستیم.
انتخابات شهرداری ها از دو جنبه بسیار حائز اهمیت بود و به نقطه عطفی در عرصه سیاسی ترکیه تبدیل شد: اول اینکه حزب مخالف با اعتماد به نفس بیشتری در آینده عمل خواهد کرد و در مقابل اقدامات اردوغان خواهد ایستاد و دوم اینکه این نتیجه در خارج از کشور منعکس خواهد شد. میتواند جلوی ماجراجوییهای اردوغان در منطقه را بگیرد و او را به داخل کشور متمرکز کند و رویکردهای سیاسی و اقتصادی خود را اصلاح کند.
گفتگو در مورد این post