بازار؛ گروه آب و انرژی: بیستم اسفندماه سال گذشته بود که قراردادهای اجرایی پروژه تقویت فشار پارس جنوبی بین شرکت ملی نفت ایران و 4 شرکت ایرانی اویک، پتروپارس، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا و مپنا امضا شد.
این طرح که گفته می شود اجرایی می شود به ترتیب 90 تریلیون فوت مکعب و 2 میلیارد بشکه به میزان برداشت گاز و میعانات گازی اضافه می کند اما ابهامات زیادی دارد. نحوه تامین تجهیزات در شرایط تحریم یکی از ابهاماتی است که تاکنون پاسخی به آن داده نشده است.
بر اساس آنچه محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در طرح تقویت فشار پارس جنوبی اعلام کرد، سکوهای ۷ هزار تنی مورد استفاده قرار می گیرد و ۲۸ سکوی جدید ساخته و نصب می شود. اما سوال اینجاست که آیا با توجه به شرایط تحریم چنین امکانی برای کشور وجود دارد؟
حسینی: قبلاً با تکیه بر فناوری هایی که از شرکت هایی مانند توتال یاد گرفتیم، از سکوهای 3 و 5 هزار تنی در پروژه های خود استفاده می کردیم و به راحتی آنها را جابجا می کردیم. اما الان خبری از تجربیات غول های صنعت نفت نیست و ارتباطی با دنیا نداریم. همچنین بر اساس اظهارات کارشناسان و متخصصان این حوزه، توانایی و فناوری ساخت سکوهای 7000 تنی را نداریم.
حمید حسینی، عضو اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی با اشاره به اینکه طرح افزایش فشار پارس جنوبی ابلاغ نشده است، به بازار گفت: پیش از این بر فناوریهایی که از شرکتهایی مانند توتال از پلتفرمهای 3 و 3 آموخته بودیم تکیه میکردیم. 5. ما از هزاران تن در پروژه های خود استفاده کردیم و آنها را به راحتی جابجا کردیم. اما الان خبری از تجربیات غول های صنعت نفت نیست و ارتباطی با دنیا نداریم. ضمن اینکه بر اساس اظهارات کارشناسان و متخصصان این حوزه، توانایی و فناوری ساخت سکوهای 7000 تنی را نداریم.
وی همچنین به چالش های تامین تجهیزات در شرایط تحریم اشاره کرد و گفت: گاز این منطقه ترش است و نیازمند ساخت کمپرسورهایی هستیم که بتواند گاز ترش را در حین جداسازی مایعات پمپاژ کند اما متاسفانه چنین امکاناتی نداریم.
این کارشناس حوزه انرژی معتقد است اگر قرار است این پروژه اجرایی شود باید یک سری ابهامات در رابطه با آن برطرف شود و درباره نحوه تامین منابع مالی و همچنین تجهیزات مورد نیاز این پروژه کار دقیقی انجام شود.
حسینی: برخی زمان افت فشار را امسال و برخی دیگر می گویند 1404 اما بالاخره دیر یا زود این اتفاق افتاد و هر سال حدود 7 میلیون مترمکعب از تولید فازهای با عمر بالای 20 سال کاهش می یابد.
حسینی در بخشی دیگر از سخنان خود در پاسخ به این سوال که آیا امسال افت فشار در پارس جنوبی آغاز می شود، گفت: برخی زمان افت فشار را در سال جاری و برخی دیگر سال 1404 اعلام می کنند، اما در نهایت دیر یا زود این اتفاق می افتد. اتفاق افتاد و هر ساله حدود 7 میلیون مترمکعب از تولید فازهای با طول عمر بیش از 20 سال کاسته می شود.
لازم به یادآوری است که میدان پارس جنوبی یک میدان مشترک است و این قرارداد در حالی با ابهامات زیادی مواجه است که قطر نیز در حال ساخت سکوهای افزایش فشار در قسمت جنوبی این میدان مشترک است و نگرانی ها از افت فشار در پارس جنوبی تشدید شده است. سند رسمی بازوی پژوهشی مجلس پیشبینی میکند در سال 1420 مجموع عرضه گاز طبیعی به 7 میلیون و 898 هزار مترمکعب در روز برسد. این در حالی است که پیش بینی می شود مصرف کشور در سال جاری به معادل 1410.8 میلیون متر مکعب در روز برسد. بنابراین با این محاسبه در آن سال با کمبود روزانه ۵۱۲ میلیون مترمکعب گاز در بازار داخلی مواجه هستیم.
گفتگو در مورد این post