بازار; گروه استان ها: اصفهان شهری است که یک سوم صنایع دستی جهان را در دل هنرمندان خود جای داده است که در این میان نیمی از جهان را بیشتر به هنر مینا میشناسند، هرچند محصولات این هنر در سایر نقاط ایران نیز تولید میشود. ایران اما مهر این هنر اصیل است که بر پیشانی اصفهان به عنوان پایتخت نقش بسته است.
پروفسور شکرالله سانیازاده نامی آشنا برای ایران، فردی که به عنوان پدر هنر مینا در کشورمان شناخته می شود، هنرمندی برجسته و پیشکسوت و دارنده نشان هنری بروکسل، مدال درجه یک هنر، تقدیرنامه ها و تشویق های متعدد. و به عنوان گواهینامه در سالهای نه چندان دور هنر میناکاری را در اصفهان احیا کرد و این هنر را برای همیشه ماندگار کرد، از این رو به استاد صنیع زاده، مخترع و به عبارتی گسترش دهنده هنر جذاب میناکاری ملقب شد. .
میناکاری این هنر پنج هزار ساله که به میناگری یا میناکاری هنری نیز معروف است، امروزه بیشتر بر روی مس انجام می شود، اما در گذشته روی طلا، نقره و سفال نیز انجام می شد، اما امروزه با وجود اینکه مس قیمت بالایی دارد. کار روی طلا و نقره به دلیل هزینه های بسیار بیشتر، سابقه کمتری دارد، مگر اینکه به صورت سفارشی باشد، نکته جالب اینجاست که یکی از فرزندان استاد صنیع زاده به دلیل هزینه های بالای مس و رنگ های کاربردی در این هنر اصیل اصفهان، بار دیگر هنر میناکاری روی سفال. به نوعی هنری به نام «ماجومینا» را احیا و ابداع کرده است.
همانطور که گفته شد اصفهان قطب تولید میناکاری ایران است و اساتید برجسته ای در این زمینه در خود جای داده است، اما متاسفانه گرانی مس و رنگ باعث شده تا هنرمندان این رشته نتوانند از هنر گران بهای ذهن خود استفاده کنند. دست به سوی اقتصاد هنر حرکت کردن.
مینای دندان چگونه تشکیل می شود؟
به طور کلی هنر میناکاری ترکیبی از آتش و خاک است که با نقاشی آمیخته می شود و نقوش زیبایی به وجود می آورد، هنری که در منطقه زیبای ایران برای زیباسازی زیور آلات و ظروف مختلف مورد استفاده قرار گرفته است.
جالب است بدانید که ورقه های ساسانی کشف شده در ارمنستان در موزه هنر اسلامی برلین و موزه متروپولیتن نیویورک نگهداری می شود که نمونه هایی از آثار میناکاری ایران است. مینای خانه سازی و مینای نقاشی شده دو نمونه اصلی این هنر هستند. در مینای خانه سازی که امروزه دیگر مرسوم نیست، از سیم های بسیار نازک، لعاب شیشه ای و رنگ های لعابی خاص استفاده می شود.
در مینای منقوش که امروزه بیشتر متداول است، روی لعاب سفید مخصوصی که روی ظروف مسی کشیده می شود، نقش های مینا به نام سلیمی و ختایی، گل و مرغ، شکار و چهره سازی نقش می بندند و پس از رنگ آمیزی، ظرف را پخته می کنند. رود که دمایی در حدود 850 تا 900 درجه دارد، این کار باعث می شود که رنگ ها و نقش های روی ظرف لعابی ثابت شود، اما اگر مدت زمان حرارت کوره بسته به ضخامت ظرف و رنگ به درستی تنظیم نشود، هنر دست هنرمند خواهد سوخت و گم خواهد شد. می رود.
انواع میناکاری:
انواع مینا را می توان به چهار دسته تقسیم کرد:
1) بشقاب، گلدان، کاسه و لیوان، قاب عکس، تابلو مینا که با هنرهای دیگر مانند تذهیب، خاتم کاری، مینیاتور، جواهرسازی ترکیب شده است.
2) درها و پنجره ها و ضریح میناکاری شده در اماکن مذهبی به ویژه حرم امامان شیعه.
3) وسایل تزیینی: جعبه آرایش زنانه، جعبه خاتم و مینا، سرو چای و شربت، قلیان، جعبه قرآن، زره، آینه، قلمدان، کمربند، حباب های مینا، اسپری آب، آلبوم عکس، جعبه انفیه، غلاف خنجر.
4) جواهرات: گوشواره، سینه کوچک، گردنبند، انگشتر، مدال.
در هر دوره ای از تاریخ ایران، نقش مینا به اقتضای زمان و رویدادهای متعارف تغییر کرده است. در زمان صفویه طرح های سلیمی و ختایی به طرح ها اضافه شد و رنگ قرمز نیز در رنگ ظروف به کار می رفت. رنگ قرمز در حال حاضر یکی از گران ترین رنگ های مینا به حساب می آید زیرا در ساخت آن از طلا استفاده شده است.
اما در هر دورهای از تاریخ ایران، نقشهای مینا به اقتضای زمان و رویدادهای متعارف تغییر کرده است. به عنوان مثال در زمان صفویه چهره های مینیاتوری مانند مجلس بازم در دبر، شکار و اسب سواری بیشتر رواج داشت و میناکاری روی نقره انجام می شد. همچنین نقش های اسلایم و ختایی به طرح ها اضافه شد و رنگ قرمز نیز در رنگ ظروف به کار رفت، رنگ قرمز اکنون یکی از گران ترین رنگ های مینا به حساب می آید زیرا در این گونه رنگ ها از طلایی استفاده می شود.
اوج این هنر تولید ظروف برنجی و میناکاری در زمان سلجوقیان است که به کشورهای همسایه صادر می شد. یکی از نمونه های ارزشمند این دوره سینی آلپ ارسلان است که روی نقره میناکاری شده و در موزه هنرهای زیبای بوستون نگهداری می شود. . این اثر توسط استادی به نام «حسن الکاشانی» ساخته شده و نام وی به خط کوفی بر روی آن حک شده است.
هنر میناکاری در دوره قاجار به نوعی مهجور مانده بود تا اینکه در دوره معاصر همانطور که گفته شد شکرالله صنیع زاده باعث احیای هنر مینا شد و هنرمندان نامی را در این زمینه پرورش داد، غلامحسین یکی از مشهورترین هنرمندان این عرصه است. رشته. وی از فیض اللهی، حسین هنردوست، مهدی غفاریان، برادران نعمت اللهی، محمدعلی فرشید، ابراهیم زرکونی و فرزندان شکرالله صنیع زاده نام برد.
غم از نابودی هنر مینا
در سال های گذشته گردشگران خارجی و داخلی مشتریان دائمی صنایع دستی اصفهان بودند، اما عدم تبلیغات مناسب بین المللی، گرانی مس و گرانی ظروف تزئین شده با این هنر، مالیات و گمرکی که بر مصالح لوله کشی وارداتی اعمال می شود. باعث گرایش گردشگران به صنایع دستی چینی شده است. برای انتخاب
باید به این نکته اشاره کنیم که حدود یک دهه پیش هنر مینا رو به افول بود تا اینکه به همت فریدون الله یاری، مدیرکل میراث فرهنگی استان اصفهان و کمک سازمان میراث فرهنگی کشور، کارگاه های آموزشی رایگان در کل شهر اصفهان برای آموزش. این هنر شکل گرفت.
این موضوع از یک طرف باعث رونق این هنر شد، اما از طرف دیگر به دلیل برخی آموزش های نه چندان حرفه ای، کیفیت هنر مینا ضعیف شد، البته باز هم بی کیفیتی چینی ها هرگز به خاطر آن نیست. این صنایع بیکیفیت در مقایسه با هنرمندان با سابقه ندارند، اما قاچاقچیان به راحتی صنایع دستی چینی را وارد کشور کرده و با قیمت مناسب به فروشندگان میفروشند.
قیمت بالای مس و رنگ هایی که کیفیت ندارند
یکی دیگر از مشکلات مهم هنر میناکاری همانطور که گفته شد گرانی مس و رنگ های بی کیفیت است. عبدالامیر صنیع زاده، فرزند پدر هنر میناکاری ایران در این رابطه می گوید: در قدیم پدرم سنگ را خرد و پودر می کرد. رنگی که در طبیعت یافت می شد و از مخلوط کردن و مالیدن آن با آب و گلیسیرین و صمغ عربی تهیه می شد و این رنگ ها را با قلم روی مس کار می کردند.
وی ادامه داد: پس از قرار گرفتن این آثار نقاشی شده در کوره، آب، گلیسیرین و صمغ عربی سوزانده شد و فقط سنگ باقی ماند، یعنی آن سنگ سخت را به تابلویی بسیار ظریف تبدیل کرد.
آلمانی ها با استفاده از فرآیندهای شیمیایی رنگ های مورد نیاز برای نقاشی مینا را تولید کردند و راستش خیلی خوب بود اما امروز آلمانی ها به دلیل تحریم رنگ های مورد نیاز نقاشی مینا را به ما نمی فروشند و هنرمندان دچار مشکل شده اند. در این رابطه.
این استاد هنر مینا تاکید کرد: بعدها آلمانی ها با استفاده از فرآیندهای شیمیایی رنگ های مورد نیاز نقاشی مینا را تولید کردند و انصافا خیلی خوب بود اما امروز آلمانی ها به دلیل تحریم رنگ های مورد نیاز نقاشی مینا را به ما نمی فروشند. و هنرمندان در این زمینه دچار مشکل هستند.
رویکرد صادراتی نجات هنر میناکاری اصفهان است
اکنون با توجه به شرایط خاص این هنر، به نظر می رسد که تنها رویکرد صادراتی می تواند به این عرصه برسد، اما وضعیت هنر مینا در این عرصه، گویی گره هایی زده شده است؛ در حالی که این هنر در این عرصه وجود دارد. رئیس اتحادیه صنایع دستی استان اصفهان در این خصوص بیان می کند: هزینه های بالای مواد اولیه، بیمه و مالیات و مشکلاتی از این دست باعث شده انگیزه ای برای تولیدکنندگان صنایع دستی وجود نداشته باشد.
مجدالدین تاج در خصوص مشکل صادرات در این زمینه به خبرنگار بازار تاکید می کند: از سوی دیگر قوانین دست و پا گیر گمرکی که بر صادرات این حوزه تاثیر منفی می گذارد، بسیاری از تولیدکنندگان را با مشکلات جدی مواجه کرده است.
وی افزود: در واقع اگرچه صنایع دستی و فروش آن ارزآوری زیادی داشته و درآمد آن با فروش نفت در دنیا برابری می کند، اما در کشور ما قوانین سختگیرانه ای برای صادرات صنایع دستی وجود دارد.
به نظر می رسد نبود شرایط مناسب برای صادرات و فروش صنایع دستی باعث کاهش کیفیت این محصولات شده است چرا که به گفته برخی از هنرمندان پیشکسوت این عرصه باید سطح خرید مردم و با توجه به آن صنایع دستی را در نظر گرفت. با کیفیت های مختلف آن تولید می شود.
در واقع اگرچه صنایع دستی و فروش آن ارزآوری زیادی پیدا کرده و درآمد آن با فروش نفت در دنیا برابری می کند، اما در کشور ما قوانین سختی برای صادرات صنایع دستی وجود دارد.
یکی از هنرمندان صنایع دستی به مشکل فروش صنایع دستی اصفهان از جمله مینا نیز اشاره کرد و گفت: اگر این مشکل فروش حل نشود بسیاری از صنایع دستی اصفهان منسوخ می شود.
عباس شیردل با بیان اینکه صنایع دستی خواستار حمایت قانونی دولت و مجلس هستند، تاکید کرد: قوانین مربوط به صادرات صنایع دستی و واردات مواد اولیه باید توسط دولت و مجلس اصلاح شود تا بخش بزرگی از مشکلات حل شود. از تولید کنندگان
هنر ایرانی اما ثبت جهانی با نامی دیگر
وی افزود: موضوع تاسف بار این است که صنایع دستی ما توسط برخی کشورها به سرقت می رود و حتی هنرهای مشابهی را به نام خود ثبت می کنند.
این پیشکسوت صنایع دستی اصفهان در رابطه با افت کیفیت برخی از صنایع دستی از جمله مینا نیز می گوید: کمتر نشانی از انتقال تجربه هنری در تولید صنایع دستی به نسل آینده دیده می شود و باید بیشتر مراقب باشیم. در این زمینه، اما اصلاح میناکاری و صنایع دستی ضروری است. دستی باید با قیمت های مختلف تولید شود تا هم خریدار توان خرید داشته باشد و هم فروشنده ضرر نکند.
وی معتقد است با وجود شعارهای مختلف در خصوص حمایت از صنایع پاک طی چند دهه گذشته، دولت ها انواع تسهیلات مالی و حقوقی را برای توسعه صنایع آلاینده در شهرها فراهم کرده اند و حمایت چندانی از هنرمندان صنایع دستی صورت نگرفته است. از جمله مهمترین آنها می تواند هزینه واردات مواد اولیه و شرایط خاص گمرکی باشد.
با وجود اینکه اصفهان یک سوم صنایع دستی دنیا را در اختیار دارد اما نتوانسته ایم از این ظرفیت برای رشد صادرات غیرنفتی و ایجاد ثروت برای کشور و نیمی از جهان بهره ببریم. البته فراهم کردن شرایط مناسب برای فروش صنایع دستی، تبلیغات جهانی در این زمینه، امکان حضور در نمایشگاه های بین المللی و تامین زیرساخت های صادراتی بر عهده مسئولان دولتی است چرا که صنعتگران به وظایف خود در این زمینه به خوبی عمل کرده اند. .
بازاریابی جهانی دقیق در زمینه صنایع دستی و توجه به ذائقه مخاطب
به گفته کارشناسان، در حوزه صنایع دستی به بازاریابی جهانی دقیق نیاز داریم و از سوی دیگر به گفته همه کارشناسان، تولید صنایع دستی با توجه به نوع اعلامیه و نیاز مخاطبان بین المللی موضوعی است که هنرمندان کمتر به آن توجه می کنند. سنگینی می کند و این بر مشکلات فروش و صادرات می افزاید. است.
گفتگو در مورد این post