بازار؛ گروه صنعت: کمبود نقدینگی به معضلی لاینحل برای شرکت های بیمارستان سازی کشور تبدیل شده است. این مشکل از یک سو مانع از اضافه شدن تخت های بیمارستانی و بهبود سرانه می شود و از سوی دیگر با افزایش زمان ساخت هر بیمارستان، نه تنها هزینه های ساخت افزایش می یابد و باعث ضرر و زیان سازندگان می شود. بیمارستانی که در نهایت پس از 12 عمر خبرجو سازه سپری شده و نزدیک به فرسودگی است.
از سوی دیگر با روی کار آمدن برخی مسئولان به کرات شنیده می شود که حتی در برخی مناطق که وجود درمانگاه می تواند پاسخگوی نیازهای منطقه باشد، قول ساخت بیمارستان داده می شود. بیمارستان هایی که در نهایت هزینه های گزافی را برای ساخت و ساز و تجهیزات صرف می کنند، بدون پزشک می مانند و دردی را دوا نمی کنند.
بنابراین شاید اگر برخی از این مسئولان اجازه دهند هزینه هایی که صرف ساخت و تجهیز برخی بیمارستان ها می شود صرف تکمیل بیمارستان هایی شود که در مکان های پرتقاضا قرار دارند، شاید به نفع مردم بیشتر شود و این سرمایه ها کمتر هدر رود. برای رفع نیازهای مردم، مهندسان بیمارستان نیز باید به ادامه فعالیت خود امیدوار باشند. احمد عزیزی از اعضای هیات مدیره انجمن صنفی شرکت های بیمارستانی ایران در گفتگو با بازار در خصوص چالش های فعالان این حوزه توضیح می دهد:
* به عنوان اولین سوال از فعالیت های اعضای انجمن صنفی شرکت های ساختمانی بیمارستان بفرمایید که دقیقاً چه وظایفی دارند و چگونه به وظایف خود عمل می کنند؟
اعضای انجمن پروژه های بزرگ بیمارستان سازی را در تمامی مراحل طراحی و اجرا انجام می دهند. از پروژه های بزرگی که هم اکنون در دست ساخت است می توان به پروژه بیمارستان هزار تختخوابی مهدی که در کنار بیمارستان امام خمینی (ره) واقع شده است اشاره کرد.
همچنین بیمارستان خاتم یکی دیگر از بیمارستان های مهم کشور است که پروژه آن در قم واقع شده است. علاوه بر این مهندسان بیمارستان در حال ساخت پروژه مرکز بین المللی مغز و اعصاب و … هستند که همگی در حال انجام است. هدف انجمن تمرکز بر توانایی های اعضا، دفاع از منافع تجاری، ایجاد رقابت سالم و منطقی و افزایش سطح کمی و کیفی پروژه ها می باشد.
* بیمارستان هایی که می سازید چقدر با استانداردهای جهانی هماهنگ هستند؟ و چه استانداردهایی را رعایت می کنید؟
استانداردهای ساختمان بیمارستان توسط وزارت بهداشت به روز می شود و ایمن سازی و سایر استانداردهایی که تعیین می شود توسط شرکت های مشاور ما که بیمارستان را طراحی می کنند اجرا می شود.
مشاوران ما از آخرین دستاوردهای علمی بین المللی و استانداردهای داخلی تهیه شده توسط وزارت بهداشت استفاده می کنند و شرکت های پیمانکاری سعی می کنند پروژه های خود را از نظر استاندارد، استحکام، دیدن موانع و مشکلات و … به بهترین نحو اجرا کنند و کمترین زمان ممکن را انجام دهند.
همچنین مشاوران ما از آخرین دستاوردهای علمی بینالمللی و استانداردهای داخلی تهیه شده توسط وزارت بهداشت استفاده میکنند و شرکتهای پیمانکاری تلاش میکنند تا پروژههای تحت قرارداد را از نظر استاندارد، استحکام، موانع و مشکلات و غیره به بهترین نحو اجرا کنند. کمترین زمان ممکن
به طور کلی انجمن سازندگان بیمارستان عمدتاً مسئولیت ساخت بیمارستان را بر عهده دارد و شرکت های سازنده تجهیزات مراحل بعد از ساخت و تحویل سازه را به منظور تجهیز بیمارستان برای افتتاح بر عهده دارند.
* از بزرگترین چالشی که با آن روبرو هستید بگویید؟
مهم ترین چالشی که با آن مواجه هستیم کمبود اعتبارات است، رشد شدید و ناگهانی تورم و نامتناسب بودن تعدیل های اعلام شده از مهم ترین مشکلات ماست. به خصوص زمانی که اعلام تعدیل 9 ماه طول می کشد، اگر نرخ تورم فقط 10 درصد باشد، شاید فشار اقتصادی زیادی بر پیمانکار وارد نشود. هزینه هایی که انجام داده اند را دریافت خواهند کرد.
بنابراین این عدم تناسب اعتبار با مدت قرارداد یکی از چالش های اصلی ماست که باعث می شود هزینه پروژه ها برای پیمانکاران به شدت افزایش یابد و به همین دلیل متحمل ضرر و زیان شویم.
* با این تفاسیر به نظر می رسد زمان ساخت بیمارستان بسیار مهم است، به طور متوسط ساخت بیمارستان چقدر طول می کشد؟
ساخت و تکمیل هر بیمارستان از صفر تا 100 حدود سه سال طول می کشد، اما در حال حاضر پروژه هایی داریم که به دلیل کمبود اعتبار، 12 سال از عقد قرارداد می گذرد و هنوز تکمیل نشده و هستند. نزدیک به فرسودگی
* با این تفاسیر با چالش فرسودگی و حتی اتلاف منابع مالی مواجه هستید؟
بله یکی از مهم ترین مشکلات نگهداری تجهیزات ساخته شده است.
* در زمینه بازسازی بیمارستان هم فعالیت می کنید؟
بله، همکاران ما در زمینه بازسازی و نوسازی بیمارستان ها نیز فعال هستند تا سرانه تخت های استاندارد بیمارستانی اضافه شود.
* همیشه از فعالان حوزه درمان می شنویم که یکی از چالش هایی که با آن دست و پنجه نرم می کنند در زمینه تغییر نامه ها و دستورالعمل هاست، آیا در این زمینه با مشکلی مواجه نیستند؟
بله اگر این قوانین در تعامل با انجمن صنفی تغییر کند و تبدیل شود، منافع دو طرف را در نظر می گیرد و به هر حال 100 هزار نیروی انسانی در شرکت های بیمارستان سازی مشغول به کار هستند و حفظ این شرکت ها به معنای حفظ اشتغال آنهاست. نیز وجود دارد
این نگرانی وجود دارد که تعدیل های اعلام شده متناسب با نرخ تورم نبوده و با تاخیر زیادی انجام می شود.
از نظر حفظ توان مهندسی نیز حائز اهمیت است و این نگرانی وجود دارد که تعدیل های اعلام شده متناسب با نرخ تورم نباشد و با تاخیر زیادی انجام شود. بنابراین اگر نرخ تورم پایین باشد قابل تحمل است اما متاسفانه اغلب با افزایش ناگهانی و شدید تورم مواجه هستیم. بنابراین عدم اعلام تعدیل در زمان مناسب ضربه ای است به صنف ما.
* برای تسهیل ساخت بیمارستان و حفظ اعتبارات این حوزه از متولیان امر چه می خواهید؟
ما فکر می کنیم که اقتصاد ما در وضعیت خوبی نیست و با نگرانی شدید از دست دادن کارگران ماهر خود که اغلب کشور را ترک می کنند، روبرو هستیم. این در حالی است که تا به حال با چنین بحرانی مواجه نبودیم، اما اکنون با مهاجرت مهندسان آرام آرام شروع شده و به شرکت های پیمانکاری راه یافته است که دلیل اصلی آن امید است.
اگر مسئولان فکری به حال این موضوع نکنند با مشکلات جدی مواجه خواهیم شد. همه ما می شناسیم حتی در سنین بالاتر به دنبال مهاجرت هستند.
گفتگو در مورد این post